Έντυπη Έκδοση

* ΙΟΒΕ

Με διαφορά 10 μονάδων η βελτίωση οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές

Μπορεί η πραγματική οικονομία να υποφέρει και οι περισσότεροι δείκτες να βρίσκονται στο μείον. Ωστόσο, η εκλογή νέας κυβέρνησης δημιούργησε θετικές προσδοκίες τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές.

Αυτές καταγράφονται στη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος που κατέγραψε η μηνιαία έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Οκτώβριο. Μένει, δε, να επιβεβαιωθούν και στην πράξη από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν διαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Οπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του κλίματος καταγράφεται σε όλους τους εξεταζόμενους τομείς, δηλαδή στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Πιο καθοριστική, πάντως, είναι η τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Το ΙΟΒΕ παρατηρεί σχετικά ότι η άνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε στην προεκλογική περίοδο και ακόμη ότι «ενσωματώνει τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργεί μια νέα κυβέρνηση, φαινόμενο που καταγράφεται με συστηματικό τρόπο από το 1985». Ετσι, οι Ελληνες κερδίζουν μερικές θέσεις στην κλίμακα αισιοδοξίας-απαισιοδοξίας και από την προτελευταία θέση στις προηγούμενες έρευνες προβιβάζονται στη 17η.

Ειδικότερα, στις προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το προσεχές 12μηνο, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση, ενώ περιορίζεται στο 29% το ποσοστό που προβλέπει επιδείνωση, από 40% τον Σεπτέμβριο.

Εντονότατη είναι η αισιοδοξία που καταγράφεται στις προβλέψεις των ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 31% προβλέπει μικρή ή μεγάλη βελτίωση (από 21%), ενώ το 37% (από 55%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για αποταμίευση, το 28% (από 20%) την κρίνει πιθανή ή πολύ πιθανή στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 67% (από 77%) την κρίνει ως μη πιθανή ή καθόλου πιθανή. Τέλος, περιορίζονται και οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς το 60% (από 69%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας, ενώ το 15% (από 10%) αναμένει σταθερότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Με τη δοκιμασμένη και άδικη συνταγή των έμμεσων φόρων
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Υπάρχουν και αδικίες λένε οι απόκληροι
ΣΒΒΕ: Δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα...
Στοιχεία ΣΕΒ
Ο ελληνικός φορολογικός παραλογισμός
ΙΟΒΕ
Με διαφορά 10 μονάδων η βελτίωση οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές
Εκκλησιαστική περιουσία
Εκκλησία: Θέλουμε αλλά ρωτάμε και τον λογιστή
Ασφαλιστικό
Διόρθωση του ν. Αλογοσκούφη για το Επικουρικό τραπεζών
Αρειος Πάγος
8.000 ευρώ αποζημίωση από τράπεζα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου
Αυτοκινητοβιομηχανία
Opel: πυρ και μανία με GM, Γερμανία, Ρωσία, συνδικάτα
Απεργία λιμενεργατών
Νέα 48ωρη στον ΟΛΠ και σκυτάλη στον Ανωμερίτη
Τράπεζες
Κέρδη η Κύπρου, ζημιές η Ασπίς στο γ' τρίμηνο
Άλλες ειδήσεις
Αν ξέραμε πού ασφαλιζόμαστε
Εκθεση Logistics