Έντυπη Έκδοση

Η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕ 2.500.000 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΓΕΙΡΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Υπάρχουν και αδικίες λένε οι απόκληροι

Τις αδικίες του συστήματος καταβολής του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης 300 -1.300 ευρώ σε 2,5 εκατ. οικονομικά ευπαθείς ομάδες καταγράφουν οι πολίτες που έχουν την ατυχία να μην το εισπράξουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια που αναρτώνται στο site όπου γίνεται η δημόσια διαβούλευση μέχρι και αύριο επί του νομοσχεδίου αναδιανομής του 1 δισ. ευρώ που παίρνει ως εισφορά από τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και τους 60.000 μεγαλοϊδιοκτήτες η κυβέρνηση, για να δώσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2.500.000 εκατ. πολίτες.

Περιπτώσεις οικογενειών που δεν εργάζονται και χάνουν το επίδομα, οικογένειες με ένα εισόδημα που πληρώνουν ενοίκιο και χάνουν το επίδομα, εν αντιθέσει με άλλες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα και ιδιόκτητο ακίνητο, είναι ορισμένες από τις αδικίες που καλείται να διορθώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεν απουσιάζουν και αντιδράσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με το νομοσχέδιο, που αναρτήθηκε για διαβούλευση και το οποίο τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, δίνονται ορισμένες διευκρινίσεις:

1η δόση τα Χριστούγεννα

* Η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και η δεύτερη μέχρι 30 Ιουνίου 2010. Το επίδομα είναι αφορολόγητο και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

* Της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις. Σε επιχειρήσεις που τηρούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα η εισφορά επιβάλλεται στα καθαρά κέρδη που προκύπτουν βάσει αυτών κι εφόσον είναι μεγαλύτερα από το συνολικό καθαρό εισοδήμα. Σε υπερδωδεκάμηνη χρήση ως καθαρό εισόδημα ή κέρδη λαμβάνεται το ποσό που προκύπτει αναλογικά για τους 12 μήνες. Σε μετατροπή ή συγχώνευση η εισφορά βεβαιώνεται στη νέα επιχείρηση. Η εισφορά δεν αφαιρείται ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα της επιχείρησης.

Σε 8 μηνιαίες δόσεις

Η εισφορά θα υπολογιστεί από το υπουργείο και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα που θα αποσταλεί στην επιχείρηση. Εξοφλείται δε σε 8 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη τον επόμενο μήνα της βεβαίωσης, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου, και η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20.000 ευρώ. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 2,5%. Τυχόν δικαστική προσφυγή ή διοικητική επίλυση δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της εισφοράς.

* Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρώτη νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση. Με χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς επισημαίνει: «Οι έκτακτες περιστάσεις ασφαλώς δικαιολογούν τη λήψη εκτάκτων φορολογικών μέτρων, αρκεί οι υπόχρεοι να μπορούν πράγματι να ανταποκριθούν σε αυτά».

Την αντίθεσή του στην επιβολή φόρων στα ακίνητα εξέφρασε και ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά θέματα: Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
ΣΒΒΕ: Δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα...
Για το ίδιο θέμα
Με τη δοκιμασμένη και άδικη συνταγή των έμμεσων φόρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Με τη δοκιμασμένη και άδικη συνταγή των έμμεσων φόρων
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Υπάρχουν και αδικίες λένε οι απόκληροι
ΣΒΒΕ: Δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα...
Στοιχεία ΣΕΒ
Ο ελληνικός φορολογικός παραλογισμός
ΙΟΒΕ
Με διαφορά 10 μονάδων η βελτίωση οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές
Εκκλησιαστική περιουσία
Εκκλησία: Θέλουμε αλλά ρωτάμε και τον λογιστή
Ασφαλιστικό
Διόρθωση του ν. Αλογοσκούφη για το Επικουρικό τραπεζών
Αρειος Πάγος
8.000 ευρώ αποζημίωση από τράπεζα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου
Αυτοκινητοβιομηχανία
Opel: πυρ και μανία με GM, Γερμανία, Ρωσία, συνδικάτα
Απεργία λιμενεργατών
Νέα 48ωρη στον ΟΛΠ και σκυτάλη στον Ανωμερίτη
Τράπεζες
Κέρδη η Κύπρου, ζημιές η Ασπίς στο γ' τρίμηνο
Άλλες ειδήσεις
Αν ξέραμε πού ασφαλιζόμαστε
Εκθεση Logistics