Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς

Νέους κανόνες στο παιχνίδι των εξοπλισμών θεσπίζει, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου, η κυβέρνηση.

Ο σκοπός είναι να ελέγξει όλα τα στάδια των διαδικασιών που ακολουθούνται, να αποκλείσει όσο είναι δυνατόν τις εξωτερικές παρεμβάσεις, να καταπολεμηθεί το μαύρο χρήμα και να πιστοποιηθεί η διαφάνεια.

Οπως δήλωσε κατά τη χθεσινή πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο κ. Βενιζέλος:

Μελετάται η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών και ο εναρμονισμός του νομικού πλαισίου με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε να «συναφθεί μια σύμβαση υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον φορέα που είναι ο υποστηρικτής όλων των δημοσίων συμβάσεων, το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου». Πρώτο έργο θα είναι να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η οποία ισχύει εδώ και λίγους μήνες για τους εξοπλισμούς με το νέο νόμο περί προμηθειών.

Διαμορφώνεται κώδικας τρόπου και συμπεριφοράς για επαφές σχετικές με τα εξοπλιστικά σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα αφορά όλο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, όλων των βαθμών και των βαθμίδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός, κατά τον υπουργό Αμυνας, είναι να «υπάρξει τυποποιημένος και ελεγχόμενος τρόπος διεξαγωγής της όποιας επαφής».

Εξετάζεται να περιληφθεί μέσα στον Κώδικα αυτόν -αλλά εκκρεμεί να εξεταστεί η νομιμότητά του- ο αναγκαίος περιορισμός ως προς την πρόσληψη και απασχόληση απόστρατων αξιωματικών σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις προμήθειες στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η ασυδοσία που είχε παρατηρηθεί στο θέμα των εξοπλισμών, απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί να κυκλοφορούν με τις τσάντες και τα δωράκια στα επιτελεία και να ακούγονται διάφορα για τις προμήθειες, πολλά από τα οποία και δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα και σπίλωναν το κύρος των αξιωματικών.

Αναφερόμενος ο υπουργός στην ειλημμένη απόφαση του ΚΥΣΕΑ επί κυβέρνησης Ν.Δ. για την προμήθεια φρεγατών από τη Γαλλία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κράτος έχει «συνέπεια και συνέχεια» και μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί η προμήθεια. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Οχι σε 10 αλλά ούτε σε 110 χρόνια λησμονιέται η Ιστορία
Τα δίνουν όλα για τον αέρα της νίκης
Πιέζεται να αποσυρθεί ο Ψωμιάδης
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Μόνο η φορολογία οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου
Βουλή
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Αλέκα Παπαρήγα
Κραυγές στο Τείχος
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς
Τέλη κυκλοφορίας
Τέλος στα τέλη
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Και συμφωνία με «Thyssen» για τα Ναυπηγεία
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ψάχνει επιχειρήματα κατά Χάλκης η Αγκυρα, για ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση