Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ, ΑΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ * ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ: ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατέστησε σαφές ενώπιον του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ ότι «η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή».

«Εξόφθαλμο παράδοξο, να μην αναγνωρίζει η Τουρκία χώρα-μέλος της Ε.Ε.», τόνισε ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «Εξόφθαλμο παράδοξο, να μην αναγνωρίζει η Τουρκία χώρα-μέλος της Ε.Ε.», τόνισε ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν Κατ' αυτόν τον τρόπο και με αφορμή την προσφώνησή του στο γεύμα προς τιμήν του Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε με αυστηρή σαφήνεια το πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και τη λύση του, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και φυσικά τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αναλυτικότερα:

«Εισβολή-κατοχή»

*Για το Κυπριακό ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα «προσβλέπει στην επανένωση της Κύπρου, του κράτους, της οικονομίας και των θεσμών τονίζοντας ιδιαίτερα προς τον γ. γραμματέα του ΟΗΕ ότι... «το Κυπριακό δεν έπαψε ποτέ να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής... (ενώ) η επίλυσή του δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής. Η λύση του Κυπριακού τόνισε ο κ. Παπούλιας «πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς χρονοδιαγράμματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι αν και ο κύριος ρόλος για την επίλυση του Κυπριακού ανήκει στον ΟΗΕ, εν τούτοις μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., «η λύση, πια, δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο...».

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη και πολύ αυστηρή αναφορά στην Τουρκία. «Το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει χώρα-μέλος της Ε.Ε., όπως η Κύπρος, αποτελεί εξόφθαλμο παράδοξο, που θίγει το κύρος της ίδιας της Ενωσης. Η επίλυση του Κυπριακού είναι αυτόνομη διαδικασία από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι προφανές πως η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες αν το Κυπριακό παραμείνει ανοιχτή πληγή...».

«Αδικοπραξία»

*Για το θέμα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον του Μπαν Κι Μουν είπε ότι «μέχρι να λυθεί η εκκρεμότητα (της ονομασίας), η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή της. Το κλειδί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς το έχει η ίδια η ΠΓΔΜ...».

Ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ πριν από 15 χρόνια αναγνώρισε ότι υφίσταται βάσιμη διαφορά αναφορικά με το όνομα της FYROM. «Το πρόβλημα είναι απλό: Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μια πολυεθνική περιοχή, δεν είναι πατρίδα ενός έθνους». Κατηγόρησε δε ευθέως τα Σκόπια για αδικοπραξία, καθώς «προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας» μέσω της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» για το κράτος, την εθνότητα και τη γλώσσα. Γι' αυτό και «η Ελλάδα αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού...». Επανέλαβε μάλιστα τη γνωστή ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για το κράτος που θα είναι για όλες τις χρήσεις.

Με Γιώργο

Ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις του, επέλεξε να εστιάσει την προσοχή του στις κλιματικές αλλαγές:

«Ο γενικός γραμματέας ξέρει την προσήλωσή μου και την προσήλωση της κυβέρνησης σε αυτό τον στόχο, την προσπάθειά μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις προσπάθειες που κάνουμε και στη χώρα μας για τη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία, ιδιαίτερα μετά τις αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι κλιματικές αλλαγές, όπως είναι π.χ. οι πυρκαγιές, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η λαθρομετανάστευση, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο εντείνεται και λόγω των κλιματικών αλλαγών».

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τη δέσμευση του κ. Παπανδρέου να συμβάλει σε συμφωνία στο Κυπριακό, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει πλήρως τον κ. Νίμιτς στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Παρά ταύτα, ο Μπαν Κι Μουν «συνέστησε» στην ελληνική κυβέρνηση «να σεβαστεί τις συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο μεταναστών».

Ο Μπαν Κι Μουν ακολούθως συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κ. Καραμανλή. Συζήτησαν για το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, τη λαθρομετανάστευση και την ενίσχυση Τρίτων Χωρών για την αποφυγή της καθώς και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Νίμιτς

Λίγο μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαν Κι Μουν, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ότι θα επαναλάβει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στις 16 Νοεμβρίου, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Χθες εξάλλου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επέδωσε πρόσκληση στον κ. Παπούλια να επισκεφθεί τα Σκόπια, ώστε «να δοθεί ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Προεδρία της Δημοκρατίας
Κυπριακό
ΠΓΔΜ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Οχι σε 10 αλλά ούτε σε 110 χρόνια λησμονιέται η Ιστορία
Τα δίνουν όλα για τον αέρα της νίκης
Πιέζεται να αποσυρθεί ο Ψωμιάδης
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Μόνο η φορολογία οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου
Βουλή
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Αλέκα Παπαρήγα
Κραυγές στο Τείχος
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς
Τέλη κυκλοφορίας
Τέλος στα τέλη
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Και συμφωνία με «Thyssen» για τα Ναυπηγεία
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ψάχνει επιχειρήματα κατά Χάλκης η Αγκυρα, για ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση