Έντυπη Έκδοση

Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση

Μέσω σχετικού δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολού» έγινε γνωστό χθες ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει παραλάβει επιστολή του Τούρκου ομολόγου του Τ. Ερντογάν, με την οποία τον καλεί να επαναλάβουν τον διμερή πολιτικό ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης .

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής μετά το τουρκικό δημοσίευμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι παρέλαβε την επιστολή Ερντογάν από τον Τούρκο πρέσβη («χθες ή προχθές» όπως ανέφερε), ενώ ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι τον πληροφόρησε και πάλι ο Τούρκος πρέσβης για την ύπαρξη της επιστολής.

Σχετική επίσημη ελληνική ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί ακόμα, ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα δοθεί η ελληνική απάντηση.

Πέρα από τα σημαντικά αυτά «διαδικαστικά» η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί ασμένως την πρόταση του κ. Ερντογάν και προετοιμάζεται όχι μόνον να απαντήσει θετικότατα αλλά και να την υλοποιήσει αμέσως, εμπνεόμενη από την προηγούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση του 1999 ανάμεσα στους τότε υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον αποθανόντα Ισμαήλ Τζεμ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν πληροφορεί τον κ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει «όλα τα θέματα σε όλες τις πτυχές» των ελληνοτουρκικών, ενώ ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι κατέθεσε «αριθμό προτάσεων, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούσαν χθες, σε μια πρώτη «αποτίμηση» του τηλεγραφήματος του πρακτορείου «Ανατολού», να στρέψουν το ενδιαφέρον στις «ελληνικές θέσεις» για τα ελληνοτουρκικά και όχι στα σημεία προτάσεων του κ. Ερντογάν.

Δρούτσας-Μπαγίς

Μια πρώτη και ενδεικτική συζήτηση αναμένεται να γίνει σήμερα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον Εγκεμεν Μπαγίς, υπουργό της Τουρκίας για ευρωπαϊκά θέματα και διαπραγματευτή της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία της.

Η επίσημη και γραπτή κίνηση της Τουρκίας για επανάληψη του πολιτικού ελληνοτουρκικού διαλόγου έρχεται την κατάλληλη γι' αυτήν στιγμή, διότι μια γρήγορη και χωρίς όρους ελληνική ανταπόκριση στην τουρκική πρωτοβουλία θα αποτελέσει ένα ακόμα πλαστό εύσημο για την Αγκυρα, που θα επαναξιολογηθεί συνολικώς τον προσεχή Δεκέμβριο από τους 27 της Ε.Ε., καθώς εκτός των άλλων η Αγκυρα εξακολουθεί να αρνείται τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της απέναντι στη Λευκωσία.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στον τρόπο ενημέρωσης για την επιστολή Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων:

«Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση -απασχολημένη με την επί παντός επιστητού επικοινωνιακή πολιτική της- λησμόνησε να ενημερώσει για κάτι τόσο «δευτερεύον» όπως η αλληλογραφία Ερντογάν - Παπανδρέου.

Υπενθυμίζουμε ότι η αναγκαία εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που πάντα επιδίωξε η Ν.Δ. βασίζεται και προϋποθέτει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής των Ελλήνων, του ελληνικού λαού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Επιστροφή στο Ελσίνκι ζητά από την Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Οχι σε 10 αλλά ούτε σε 110 χρόνια λησμονιέται η Ιστορία
Τα δίνουν όλα για τον αέρα της νίκης
Πιέζεται να αποσυρθεί ο Ψωμιάδης
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Μόνο η φορολογία οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου
Βουλή
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Αλέκα Παπαρήγα
Κραυγές στο Τείχος
Γενικές και ειδικές γραμματείες της νέας κυβέρνησης
Από την «εποχή Σημίτη» οι 5 στους 8 γραμματείς
Τέλη κυκλοφορίας
Τέλος στα τέλη
Υπουργείο Εθν. Αμυνας
Αλλαγές σε θητεία, προαγωγές, ιεραρχία
Αλλαγή κανόνων για εξοπλισμούς
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Και συμφωνία με «Thyssen» για τα Ναυπηγεία
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Ψάχνει επιχειρήματα κατά Χάλκης η Αγκυρα, για ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική
Τις «κόκκινες γραμμές» έδειξε ο Παπούλιας στον Μπαν Κι Μουν
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση