Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ 2.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ - 20.000 ΘΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΟΥΝ, ΟΙ 3.000 ΣΕ ΜΕΘ

Δεκέμβρη, η πανδημία στην Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο, με τα πρώτα κρύα, αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης. Η αιχμή του θα διαρκέσει 6 εβδομάδες και αυτές θα ακολουθήσουν ακόμα έξι σε πιο ήπια επίπεδα. Δύο εκατομμύρια Ελληνες θα διαγνωστούν με τη νέα γρίπη, 20.000 θα νοσηλευτούν και 3.000 από αυτούς θα χρειαστούν ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας 700.000 δόσεις του εμβολίου. Την Παρασκευή φτάνουν ακόμα 100.000 δόσεις και μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε παραλάβει επιπλέον 1 εκατομμύριο δόσεις. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. Και μία δέσμευση του υπουργείου Υγείας όπως τη μετέφερε η Ελ. Γιαμαρέλλου: θα ανοίξουν τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας 150 κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά, αφού θα γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

Ο εμβολιασμός ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας. Μέχρι τότε θα έχουν συσταθεί οι 5μελείς ή 6μελείς επιτροπές εμβολιασμών, θα έχουν ολοκληρωθεί κατ' αρχάς η αυτοοργάνωσή τους καθώς και η εκπαίδευση και η ενημέρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Οι επιτροπές αυτές θα έχουν ρόλο «κλειδί», επισήμανε η Ελ. Γιαμαρέλλου, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Μία εβδομάδα αργότερα, από τις 23 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ιεράρχηση», τόνισε. Οι παιδίατροι πρότειναν να προηγηθούν τα παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ινοκυστική νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα, κακοήθειες και αιματολογικά νοσήματα. Οι εμβολιασμοί των παιδιών θα γίνονται από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Τα παιδιά που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου υπολογίζονται σε 5.000 στη χώρα μας.

Στους ενήλικες προτεραιότητα έχουν τα άτομα με καρδιολογικά νοσήματα, βρογχικό άσθμα, νευρομυϊκές παθήσεις, παθήσεις του κεντρικού μυϊκού συστήματος, οι έγκυοι στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι εμβολιασμοί των ενηλίκων θα πραγματοποιούνται αρχικά από τα νοσοκομεία και σταδιακά από τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΙΚΑ. Ηδη από τα 207 Κέντρα Υγείας 165 έχουν απαντήσει ότι μπορούν μετά την κατάλληλη κατάρτιση να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού καθώς και 113 ιατρεία ΙΚΑ στην Αττική και 132 στην υπόλοιπη χώρα.

Μετά τις ομάδες υψηλού κινδύνου σειρά έχουν τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη μικρών παιδιών, οι αιμοδότες και ο υγιής πληθυσμός, αρχικά τα άτομα 15-49 ετών και μετά τα παιδιά 4-15 ετών.

Εκτός από τα παιδιά και τους ενήλικες των ομάδων υψηλού κινδύνου, τελικά θα χορηγείται μόνο μία δόση του εμβολίου στους υπολοίπους. Η απόφαση της Επιτροπής Πανδημίας του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε η Ελ. Γιαμαρέλλου, ελήφθη μετά τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής (SEGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προ 48ώρου. «Αυτό μάς βοηθά καθότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον διπλάσιο πληθυσμό. Είναι μια μεγάλη ανάσα, ανακοίνωσε».

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων και του κινδύνου του εμβολίου, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine που μελετούν την εμπειρία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, το πανδημικό κύμα στη χώρα μας θα έχει αποτέλεσμα να νοσήσει το 20% του πληθυσμού της χώρας μας, να νοσηλευτεί το 0,2% και από το τελευταίο το 15% να χρειαστεί φροντίδα από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ελλείψεις

«Για να τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στη χώρα. Από τη στιγμή που το καλύτερο σενάριο θέλει να χρειαζόμαστε 100 παραπάνω κλίνες από αυτές που σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα και το χειρότερο 400, πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν οι 150 που λόγω έλλειψης προσωπικού μένουν κλειστές. Για να γίνει αυτό η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα γίνουν προσλήψεις».

«Μία στις δύο εισαγωγές σε ΜΕΘ, με αφορμή τη νέα γρίπη, θα αφορά υγιές άτομο, χωρίς υποκείμενη νόσο, σύμφωνα με τελευταίες αμερικανικές επιστημονικές δημοσιεύσεις», τόνισε η Ελ. Γιαμαρέλλου και πρόσθεσε: «Τα άτομα με άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη και οι έγκυοι, ειδικότερα εκείνες που διανύουν το πρώτο τρίμηνο, θέλουν μεγάλη προσοχή». Ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος για τις εγκύους. Το 10% των γυναικών που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Υπάρχει και μία ομάδα του πληθυσμού που θα περάσει τη νέα γρίπη ανώδυνα. Το 50% αυτής θα είναι άτομα που θα νοσήσουν ασυμπτωματικά και έχουν γεννηθεί πριν από το 1950, οι οποίοι έχουν ανοσία.

Στις ανησυχίες για ανεπιθύμητες ενέργειες από το νέο πανδημικό εμβόλιο η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας είπε ότι στη Σουηδία, που χρησιμοποιήθηκε το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας για τον εμβολιασμό του 1,4 εκατομμυρίου ατόμων, 41 από αυτά έκαναν ανεπιθύμητες ενέργειες, φυσικά, αναστρέψιμες.

Κλειστά από σήμερα και για μία εβδομάδα λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης θα παραμείνουν το Α1 τμήμα του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το Α3 τμήμα του 8ου Γυμνασίου Αιγάλεω, το τμήμα της Πρώιμης Παρέμβασης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), τα Α1, Β2 και Γ2 τμήματα του Γενικού Λυκείου Νέας Τριγλίας και τα Β1 και Β2 τμήματα του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Δεκέμβρη, η πανδημία στην Ελλάδα
Παρέμβαση
Εργα κα ημέρες του Αβραμόπουλου στο υπ. Υγείας
Εκθεση ΟΟΣΑ
Πρώτοι σε εκπαιδευτικούς και κενά!
Προεκλογικές δηλώσεις
Τα γυρίζουν τώρα για ΟΤΕ, Olympic Air
Υγεία
Σε καλό δρόμο τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Καταγγελία ΠΟΑΣΥ
«Εκμεταλλεύονται τους δόκιμους αστυνομικούς»
ΚΥΣΕΑ
«Κληρώνει» σήμερα για αρχηγούς
υπουργείο Υποδομών
Ταξί: Υπό εξέταση η 3η αύξηση
Μετανάστες
Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων
Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους
Ζητούν δουλειές στις χώρες τους
ΚΚΕ: Κούφιες λέξεις από τον Παπανδρέου
Ανεργία
«Αντίδοτο, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας»
Ιερά Σύνοδος
Επιτροπή της Συνόδου για τους Μουσουλμάνους
Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών
100 εκατ. ευρώ για δασοπροστασία έγιναν καπνός
Δημόσια έργα
Ανεξάρτητη Αρχή και για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων
Καμένες δασικές εκτάσεις
Εκτός αναδασώσεων τα καμένα του 2007!
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατάργηση των συμβάσεων έργου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Στο ψυγείο οι ημιυπαίθριοι
Διεθνές βραβείο για δύο Ελληνες μηχανικούς
Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου
ΣΕΠΕ
Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο
Ρομποτική
«Βλέπει» Ολυμπιάδα το ρομποτάκι της Κοζάνης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζητεί να απορριφθεί η αγωγή σε 4 δικαστικούς
3 χρόνια σε υποθηκοφύλακα για υπεξαιρεση
Βαριά ποινή στον θείο - βιαστή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τρεις για πορνεία
Αστυνομικός με ταυτότητα άλλου μπήκε στη Βουλγαρία
Ληστεία με λεία 60.000 ευρώ
Ο «Πυρήνας Ατάκτων» το χτύπημα σε κατάστημα στο Κεφαλάρι
Άλλες ειδήσεις
Δίκτυο ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού