Έντυπη Έκδοση

Σε καλό δρόμο τα εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα θεραπευτικά εμβόλια για τους καρκινοπαθείς, που έχουν δημιουργήσει ξένοι επιστήμονες, βρίσκονται προ των πυλών με καλά αποτελέσματα, με αιχμή το εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημαντικές μελέτες που στοχεύουν να καθιερώσουν το εμβόλιο του καρκίνου του πνεύμονα και ακολουθεί το εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Γεωργούλιας, στο πλαίσιο της έναρξης εργασιών του 17ου Μετεκπαιδευτικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή κορυφαίων ογκολόγων από την Ευρώπη και την Αμερική.

Ειδικότερα για το εμβόλιο του καρκίνου του προστάτη, ο κ. Γεωργούλιας είπε πως έχει σημειωθεί «κέρδος επιβίωσης για τους ασθενείς», ενώ ανέφερε πως τα τρία τελευταία χρόνια «υπάρχει έκρηξη των εμβολίων κατά του καρκίνου», προσπάθεια που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 αλλά είχε ατονήσει.

Αντίθετα, ο ίδιος επιστήμονας δήλωσε απογοητευμένος από τις πολιτικές επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στη θεραπεία των καρκινοπαθών.

Επιρρίπτοντας ευθέως βολές στους υπουργούς Υγείας, ο κ. Γεωργούλιας τόνισε πως τα κρεβάτια νοσηλείας των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων καλύπτονται πάνω από το 50% των ασθενών από καρκινοπαθείς, αλλά η Πολιτεία κωφεύει για την αναβάθμιση της θεραπείας και της νοσηλείας τους, για θέματα που δεν χρειάζεται ούτε μία δραχμή να ξοδέψει, αλλά είναι ζητήματα πολιτικής βούλησης.

Καυστικός σε αυτό το επίπεδο ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Ογκολογικής Εταιρείας, Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος υποστήριξε πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε πλήρη υποβάθμιση τον δημόσιο χώρο και τα νοσοκομεία, στηρίζοντας την ιδιωτική υγεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινοθεραπευτικής Εταιρείας, Παναγιώτης Παντελάκος, ο οποίος είπε ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της έλλειψης βασικών μηχανημάτων είναι τραγική, το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι σχεδόν κλειστό.

«Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 17 γραμμικούς επιταχυντές σε δημόσια νοσοκομεία (περιλαμβάνονται και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία) από τους οποίους μόνο οι μισοί είναι υψηλής ενέργειας. Ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων μόλις επαρκεί για να καλύψει τις ογκολογικές ανάγκες των 2 από τα 11 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Παντελάκος, με συνέπεια τις τεράστιες λίστες αναμονής των καρκινοπαθών, πράγμα που θα λυνόταν μόνο με την πρόσληψη 2-3 τεχνολόγων ανά μονάδα θεραπείας και τη λειτουργία τους σε διπλό ωράριο.

!Για λόγους υγείας παραιτήθηκε χθες από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο Γιάννης Πιερρουτσάκος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης Γεώργιος Σαρόγλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Δεκέμβρη, η πανδημία στην Ελλάδα
Παρέμβαση
Εργα κα ημέρες του Αβραμόπουλου στο υπ. Υγείας
Εκθεση ΟΟΣΑ
Πρώτοι σε εκπαιδευτικούς και κενά!
Προεκλογικές δηλώσεις
Τα γυρίζουν τώρα για ΟΤΕ, Olympic Air
Υγεία
Σε καλό δρόμο τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Καταγγελία ΠΟΑΣΥ
«Εκμεταλλεύονται τους δόκιμους αστυνομικούς»
ΚΥΣΕΑ
«Κληρώνει» σήμερα για αρχηγούς
υπουργείο Υποδομών
Ταξί: Υπό εξέταση η 3η αύξηση
Μετανάστες
Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων
Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους
Ζητούν δουλειές στις χώρες τους
ΚΚΕ: Κούφιες λέξεις από τον Παπανδρέου
Ανεργία
«Αντίδοτο, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας»
Ιερά Σύνοδος
Επιτροπή της Συνόδου για τους Μουσουλμάνους
Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών
100 εκατ. ευρώ για δασοπροστασία έγιναν καπνός
Δημόσια έργα
Ανεξάρτητη Αρχή και για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων
Καμένες δασικές εκτάσεις
Εκτός αναδασώσεων τα καμένα του 2007!
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατάργηση των συμβάσεων έργου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Στο ψυγείο οι ημιυπαίθριοι
Διεθνές βραβείο για δύο Ελληνες μηχανικούς
Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου
ΣΕΠΕ
Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο
Ρομποτική
«Βλέπει» Ολυμπιάδα το ρομποτάκι της Κοζάνης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζητεί να απορριφθεί η αγωγή σε 4 δικαστικούς
3 χρόνια σε υποθηκοφύλακα για υπεξαιρεση
Βαριά ποινή στον θείο - βιαστή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τρεις για πορνεία
Αστυνομικός με ταυτότητα άλλου μπήκε στη Βουλγαρία
Ληστεία με λεία 60.000 ευρώ
Ο «Πυρήνας Ατάκτων» το χτύπημα σε κατάστημα στο Κεφαλάρι
Άλλες ειδήσεις
Δίκτυο ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού