Ελευθεροτυπία - 05/11/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Ζητεί να απορριφθεί η αγωγή σε 4 δικαστικούς
Να απορριφθεί η αγωγή που στρέφεται κατά τεσσάρων εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών ζητεί δικαστική εισήγηση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας.
Την αγωγή κατέθεσε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Σπ. Αδαμίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι από βαριά αμέλεια των τεσσάρων δικαστών υπέστη ηθική βλάβη, γι' αυτό και ζητεί να του καταβληθεί ως αποζημίωση το ποσόν των 60.000 ευρώ.
Εγκαλεί τους δικαστές (Στ. Γκρόζο, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Θ. Σταυρόπουλο, πρόεδρο Εφετών και Γεωργία Μπαστούκα και Δέσποινα Κουμάνια, εφέτες) διότι, χωρίς επαρκή και νόμιμη αιτιολογία, διέταξαν την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του για ένα μήνα, από 23.3 έως 23.4.2006, με σκοπό να αποκαλυφθεί τυχόν συμμετοχή δημόσιων λειτουργών και συγκεκριμένα δικαστικών επιμελητών σε υπόθεση εκβίασης. Είχε προηγηθεί καταγγελία πελάτη του δικηγόρου στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και για να διαλευκανθεί η υπόθεση, η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης επέτρεψε την άρση του απορρήτου και την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς και του κ. Αδαμίδη. Στην εισήγησή της, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αννα Λιγωμένου επικαλέστηκε το άρθρο 19 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Οπως ανέφερε, ο συντακτικός νομοθέτης δεν περιορίζει την έννοια των «ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων» μόνον στα κακουργήματα, αλλά και στα πλημμελήματα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα το ανέφερε ρητώς. Κατά συνέπεια, πρέπει να ερμηνευθεί ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου περιλαμβάνει και το αδίκημα της εκβίασης που προβλέπεται στον νόμο 2713/99. Η κ. Λιγωμένου υποστήριξε ότι δεν παραβιάστηκε και το δικηγορικό απόρρητο και ζήτησε να απορριφθεί, λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος, η παρέμβαση που έκανε υπέρ του δικηγόρου κ. Αδαμίδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.