Ελευθεροτυπία - 05/11/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων
«Εχουμε παραμελήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων μεταναστών στην οδύσσειά τους», παραδέχτηκε χθες ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του τρίτου παγκόσμιου φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη και δεσμεύτηκε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους αλλά και της συμμετοχής τους στην πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την απόκτηση ιθαγένειας, κυρίως για τη «δεύτερη γενιά», τα παιδιά των μεταναστών.
Μια αδικία, η άρση της οποίας ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Ενα επιτελικό κέντρο συντονισμού των υπουργείων και υπηρεσιακών μονάδων για τη μετανάστευση έταξε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης αναγνωρίζοντας «τους περιορισμούς των αστυνομικών μέτρων» που δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τους μαζικούς εκπατρισμούς ανθρώπων που φεύγουν από αβίωτες κατάστασεις -συρράξεις, κλιματικές αλλαγές, οικονομικοκοινωνική κατάρρευση- και έρχονται όπως όπως χωρίς χαρτιά, θύματα συνήθως εγκληματικών δικτύων διακίνησης, για να συγκροτήσουν τον αυξανόμενο σκοτεινό πληθυσμό στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, την ανομία και την εκμετάλλευση. Την ανάσυρσή τους στην επιφάνεια προκειμένου να προασπιστεί όχι μόνον η ασφάλεια των κατοίκων της χώρας αλλά και η ένταξη των νόμιμων μεταναστών έταξε επίσης ο υπουργός, χωρίς όμως να εξηγεί τον τρόπο. Ερωτηθείσα μάλιστα η υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη για το θέμα των παράνομων μεταναστών απέκλεισε λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών τη νομιμοποίησή τους, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο το τι θα απογίνουν. Απλή σημείωση: στο πρόγραμμά του το κυβερνών κόμμα έκανε πάντως λόγο για «διεύρυνση των όρων νομιμοποίησης»...
Κι όμως είναι ακριβώς για τις επιδόσεις μας στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ατακτοποίητων μεταναστών με τις παράνομες εξαναγκαστικές απελάσεις, τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τη μηδενική εφαρμογή του ασύλου που κατακρίνεται η χώρα μας από οργανώσεις όπως το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον γ.γ.του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν: «Γνωρίζω ότι οι διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και το θέμα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών», δήλωσε ανάμεσα σ' άλλα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, απευθυνόμενος στο τρίτο παγκόσμιο φόρουμ κάλεσε σε καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών, ο απόλυτος αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος από οποτεδήποτε άλλοτε στην Ιστορία φτάνοντας τα 214 εκατομμύρια άτομα. Και μίλησε για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε παράκτιες περιοχές χαμηλού υψόμετρου που θα μπορούσαν να πληγούν από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.
Επισήμανε ότι συνέπεια της οικονομικής κρίσης είναι η αύξηση της ξενοφοβίας και κάλεσε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακινούνται με ασφάλεια, νομιμότητα και τάξη, αλλά και σε μια διεθνή συστράτευση για «να μη δείξουμε καμιά ανοχή στην εμπορία γυναικών και κοριτσιών». *