Έντυπη Έκδοση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων

«Εχουμε παραμελήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων μεταναστών στην οδύσσειά τους», παραδέχτηκε χθες ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του τρίτου παγκόσμιου φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη και δεσμεύτηκε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους αλλά και της συμμετοχής τους στην πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την απόκτηση ιθαγένειας, κυρίως για τη «δεύτερη γενιά», τα παιδιά των μεταναστών.

Μια αδικία, η άρση της οποίας ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Ενα επιτελικό κέντρο συντονισμού των υπουργείων και υπηρεσιακών μονάδων για τη μετανάστευση έταξε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης αναγνωρίζοντας «τους περιορισμούς των αστυνομικών μέτρων» που δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τους μαζικούς εκπατρισμούς ανθρώπων που φεύγουν από αβίωτες κατάστασεις -συρράξεις, κλιματικές αλλαγές, οικονομικοκοινωνική κατάρρευση- και έρχονται όπως όπως χωρίς χαρτιά, θύματα συνήθως εγκληματικών δικτύων διακίνησης, για να συγκροτήσουν τον αυξανόμενο σκοτεινό πληθυσμό στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, την ανομία και την εκμετάλλευση. Την ανάσυρσή τους στην επιφάνεια προκειμένου να προασπιστεί όχι μόνον η ασφάλεια των κατοίκων της χώρας αλλά και η ένταξη των νόμιμων μεταναστών έταξε επίσης ο υπουργός, χωρίς όμως να εξηγεί τον τρόπο. Ερωτηθείσα μάλιστα η υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη για το θέμα των παράνομων μεταναστών απέκλεισε λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών τη νομιμοποίησή τους, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο το τι θα απογίνουν. Απλή σημείωση: στο πρόγραμμά του το κυβερνών κόμμα έκανε πάντως λόγο για «διεύρυνση των όρων νομιμοποίησης»...

Κι όμως είναι ακριβώς για τις επιδόσεις μας στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ατακτοποίητων μεταναστών με τις παράνομες εξαναγκαστικές απελάσεις, τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τη μηδενική εφαρμογή του ασύλου που κατακρίνεται η χώρα μας από οργανώσεις όπως το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον γ.γ.του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν: «Γνωρίζω ότι οι διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και το θέμα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών», δήλωσε ανάμεσα σ' άλλα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στο τρίτο παγκόσμιο φόρουμ κάλεσε σε καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών, ο απόλυτος αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος από οποτεδήποτε άλλοτε στην Ιστορία φτάνοντας τα 214 εκατομμύρια άτομα. Και μίλησε για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε παράκτιες περιοχές χαμηλού υψόμετρου που θα μπορούσαν να πληγούν από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Επισήμανε ότι συνέπεια της οικονομικής κρίσης είναι η αύξηση της ξενοφοβίας και κάλεσε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακινούνται με ασφάλεια, νομιμότητα και τάξη, αλλά και σε μια διεθνή συστράτευση για «να μη δείξουμε καμιά ανοχή στην εμπορία γυναικών και κοριτσιών». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους
Ζητούν δουλειές στις χώρες τους
ΚΚΕ: Κούφιες λέξεις από τον Παπανδρέου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Δεκέμβρη, η πανδημία στην Ελλάδα
Παρέμβαση
Εργα κα ημέρες του Αβραμόπουλου στο υπ. Υγείας
Εκθεση ΟΟΣΑ
Πρώτοι σε εκπαιδευτικούς και κενά!
Προεκλογικές δηλώσεις
Τα γυρίζουν τώρα για ΟΤΕ, Olympic Air
Υγεία
Σε καλό δρόμο τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Καταγγελία ΠΟΑΣΥ
«Εκμεταλλεύονται τους δόκιμους αστυνομικούς»
ΚΥΣΕΑ
«Κληρώνει» σήμερα για αρχηγούς
υπουργείο Υποδομών
Ταξί: Υπό εξέταση η 3η αύξηση
Μετανάστες
Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων
Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους
Ζητούν δουλειές στις χώρες τους
ΚΚΕ: Κούφιες λέξεις από τον Παπανδρέου
Ανεργία
«Αντίδοτο, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας»
Ιερά Σύνοδος
Επιτροπή της Συνόδου για τους Μουσουλμάνους
Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών
100 εκατ. ευρώ για δασοπροστασία έγιναν καπνός
Δημόσια έργα
Ανεξάρτητη Αρχή και για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων
Καμένες δασικές εκτάσεις
Εκτός αναδασώσεων τα καμένα του 2007!
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατάργηση των συμβάσεων έργου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Στο ψυγείο οι ημιυπαίθριοι
Διεθνές βραβείο για δύο Ελληνες μηχανικούς
Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου
ΣΕΠΕ
Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο
Ρομποτική
«Βλέπει» Ολυμπιάδα το ρομποτάκι της Κοζάνης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζητεί να απορριφθεί η αγωγή σε 4 δικαστικούς
3 χρόνια σε υποθηκοφύλακα για υπεξαιρεση
Βαριά ποινή στον θείο - βιαστή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τρεις για πορνεία
Αστυνομικός με ταυτότητα άλλου μπήκε στη Βουλγαρία
Ληστεία με λεία 60.000 ευρώ
Ο «Πυρήνας Ατάκτων» το χτύπημα σε κατάστημα στο Κεφαλάρι
Άλλες ειδήσεις
Δίκτυο ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού