Ελευθεροτυπία - 05/11/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Εκτός αναδασώσεων τα καμένα του 2007!
Θετικά, αλλά και με ενδιαφέρουσες προτάσεις βελτίωσης, υποδέχθηκαν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα καμένα της Αττικής, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ρυθμούς χελώνας που συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τα προγράμματα αναδάσωσης.
Φέτος, παρά το γεγονός ότι στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, έχουν καεί από το 2007 πάνω από 50.000 στρέμματα, οι αναδασώσεις καλύπτουν μόλις 2.177 στρέμματα!
Η ΟΚΕ μάλιστα επισημαίνει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο αφήνει εκτός τις περιοχές που είχαν καεί το 2007 και ζητεί να μάθει αν εξαιρούνται, γιατί θεωρείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή αν θα ακολουθήσει νέος νόμος. Προτείνει επίσης να επεκταθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας οι ειδικές επιτροπές ελέγχου, που θα εξετάσουν όλες τις οικοδομικές άδειες στις καμένες περιοχές. Εχει ενδιαφέρον ότι εισηγούνται να ξεκινήσει από τα καμένα ο περιορισμός της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης.
Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης προτείνει το ΤΕΕ, που ζητεί να καλυφθούν όλες οι πυρόπληκτες περιοχές της χώρας. Ενημερώνει ότι μέσα σε ένα δίμηνο θα καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συνέχιση του Κτηματολογίου, στο πλαίσιο του οποίου εκπονούνται οι δασικοί χάρτες. Αναφέρει μάλιστα ότι τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα υλοποιηθούν μόνον εφόσον στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο υιοθετεί το αίτημα των 12 φορέων της πρωτοβουλίας για το πράσινο στην Αττική και ζητεί να κηρυχθεί ολόκληρος ο Υμηττός προστατευόμενη περιοχή. Για την Πεντέλη ζητεί να καταργηθούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και να οριστικοποιηθούν τα σχέδια πόλης. Προτείνει, τέλος, τη δημιουργία εθνικού φορέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που θα έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται από θεομηνίες.
Στις κατ' άρθρο παρατηρήσεις επί νομοσχεδίου επισημαίνει, ότι οι επιτροπές ελέγχου θα πρέπει να διαπιστώνουν αν η χωροθέτηση της οικοδομής έχει γίνει με βάση την εγκεκριμένη μελέτη. Ζητεί, τέλος, να διασαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη με ήδη λειτουργούσες.