Έντυπη Έκδοση

Στο ψυγείο οι ημιυπαίθριοι

Και τυπικά μπήκαν στο «ψυγείο» οι αμφισβητούμενες από νομική άποψη ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 218 Α') η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία αναστέλλονται για έξι μήνες οι διατάξεις «τακτοποίησης» του νόμου 3775/2009. Ως τότε η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει υποσχεθεί ότι θα προωθηθούν νέα μέτρα, που θα κατοχυρώνουν τους πολίτες και δεν θα τους μπλέκουν σε νέες δικαστικές ταλαιπωρίες.

Παραμένουν, μέχρι νεωτέρας, οι αυστηρότερες διατάξεις για τις διαστάσεις των ημιυπαίθριων στις νέες οικοδομικές άδειες, που εκδίδονται μετά τη δημοσίευση των τροποποιήσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο εξής το βάθος τους θα είναι 1,80 μέτρο έναντι 2,50 μέτρα, ενώ το πλάτος παραμένει στα 2,50 μέτρα. Το ποσοστό τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% της επιφάνειας του ακινήτου, έναντι 20% του προηγούμενου καθεστώτος, ενώ κατανέμεται αναλογικά σε όλους τους ορόφους μιας οικοδομής.

Διατηρείται επίσης η διάταξη που προβλέπει ότι το ύψος του υπογείου πάνω από το έδαφος του εξωτερικού χώρου μιας οικοδομής θα είναι 0,80 μέτρο, έναντι 1,50 μέτρου που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Πρόκειται για μέτρο που δημιουργεί προβλήματα πρόσβασης σε υπόγεια γκαράζ και χρειάζεται να δοθεί ειδική άδεια από την Πολεοδομία. Προσμετρώνται, τέλος, στον συντελεστή δόμησης τα κλειστά γκαράζ σε πιλοτές.

Πρόκειται για διατάξεις που έχουν «παγώσει» την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, αλλά σύμφωνα με γνώστες της πολεοδομικής νομοθεσίας, δεν μπορούν να τροποποιηθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τα προβλήματα που δημιούργησαν θα αντιμετωπιστούν με κανονική νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, το αργότερο ώς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Είχε προηγηθεί η αποστολή εγκυκλίου της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη προς όλες τις πολεοδομίες της χώρας, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η διαδικασία παγώνει σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται.

Στο σύνολο των πολεοδομιών της χώρας είχαν κατατεθεί περίπου 20.000 αιτήσεις. Στην Ανατολική Αττική υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί περίπου 3.000 αιτήσεις «τακτοποίησης», που κατά πλειοψηφία αφορούν παρανομίες σε υπόγεια και πιλοτές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την Πολεοδομία της Παλλήνης. Εχουν υποβληθεί 773 αιτήσεις και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 355 περιπτώσεις. Εχει ενδιαφέρον ότι η πλειονότητα των φακέλων, οι 443, αφορούν αιτήσεις για υπόγεια και πιλοτές και υπόγεια που έχουν παράνομα αλλάξει χρήση, ενώ οι 330 αφορούν κλεισμένους ημιυπαίθριους.

Η Τίνα Μπιρμπίλη είχε δηλώσει δημόσια ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις «τακτοποίησης» δεν θα διωχθούν και θα υπάρχει πρόβλεψη να ενταχθούν στα νέα μέτρα, εφόσον το επιθυμούν. Η προστασία τους κατοχυρώνεται μέσα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπου σημείωνεται ότι «κατά τη διάρκεια της αναστολής των μέτρων δεν επιβάλλονται πρόστιμα και οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων».

Για όσους έχουν υποβάλει φάκελο τακτοποίησης εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη Σουφλιά, με την οποία αναστέλλεται η καταβολή προστίμων για όσους είχε ήδη πιάσει η «τσιμπίδα» της Εφορίας ή της Πολεοδομίας, έπειτα από καταγγελία γειτόνων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Δεκέμβρη, η πανδημία στην Ελλάδα
Παρέμβαση
Εργα κα ημέρες του Αβραμόπουλου στο υπ. Υγείας
Εκθεση ΟΟΣΑ
Πρώτοι σε εκπαιδευτικούς και κενά!
Προεκλογικές δηλώσεις
Τα γυρίζουν τώρα για ΟΤΕ, Olympic Air
Υγεία
Σε καλό δρόμο τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Καταγγελία ΠΟΑΣΥ
«Εκμεταλλεύονται τους δόκιμους αστυνομικούς»
ΚΥΣΕΑ
«Κληρώνει» σήμερα για αρχηγούς
υπουργείο Υποδομών
Ταξί: Υπό εξέταση η 3η αύξηση
Μετανάστες
Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων
Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους
Ζητούν δουλειές στις χώρες τους
ΚΚΕ: Κούφιες λέξεις από τον Παπανδρέου
Ανεργία
«Αντίδοτο, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας»
Ιερά Σύνοδος
Επιτροπή της Συνόδου για τους Μουσουλμάνους
Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών
100 εκατ. ευρώ για δασοπροστασία έγιναν καπνός
Δημόσια έργα
Ανεξάρτητη Αρχή και για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων
Καμένες δασικές εκτάσεις
Εκτός αναδασώσεων τα καμένα του 2007!
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατάργηση των συμβάσεων έργου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Στο ψυγείο οι ημιυπαίθριοι
Διεθνές βραβείο για δύο Ελληνες μηχανικούς
Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου
ΣΕΠΕ
Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο
Ρομποτική
«Βλέπει» Ολυμπιάδα το ρομποτάκι της Κοζάνης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζητεί να απορριφθεί η αγωγή σε 4 δικαστικούς
3 χρόνια σε υποθηκοφύλακα για υπεξαιρεση
Βαριά ποινή στον θείο - βιαστή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τρεις για πορνεία
Αστυνομικός με ταυτότητα άλλου μπήκε στη Βουλγαρία
Ληστεία με λεία 60.000 ευρώ
Ο «Πυρήνας Ατάκτων» το χτύπημα σε κατάστημα στο Κεφαλάρι
Άλλες ειδήσεις
Δίκτυο ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού