Έντυπη Έκδοση

Ο Καραγκιόζης του Αβδελιώδη ήθελε τα τραγούδια του

Και μόνο για τη μουσική της, η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» υπήρξε απολαυστική. «Πρέπει να κυκλοφορήσει», σκεφτόμασταν.

«Ο Παντελής Θαλασσινός κουβαλά το φορτίο της λαϊκής παράδοσης και της ευθύνης», είπε χθες ο Δήμος Αβδελιώδης «Ο Παντελής Θαλασσινός κουβαλά το φορτίο της λαϊκής παράδοσης και της ευθύνης», είπε χθες ο Δήμος Αβδελιώδης Και ευτυχώς δεν ήμασταν οι μόνοι. Χθες το πρωί παρακολουθήσαμε με χαρά την παρουσίαση του ομότιτλου δίσκου με τα τραγούδια της παράστασης, ερμηνευμένα, μάλιστα, ιδανικά από τη φωνή του Παντελή Θαλασσινού.

Δύο τραγούδια, άλλωστε, υπήρξαν η αφορμή για τη δημιουργία της παράστασης, όπως θυμήθηκε συγκινημένος χθες το πρωί στον ΙΑΝΟ ο Δήμος Αβδελιώδης. «Δύο χρόνια πριν βρισκόμουν στη Χίο, σε όχι και τόσο καλή ψυχολογική κατάσταση. Τότε εμφανίστηκε ως άγγελος ο Βαγγέλης Γιαννάκης (σ.σ. υπογράφει τους στίχους και τη μουσική) και με ρώτησε: "Πότε θα κάνεις παράσταση με Καραγκιόζη;". Μου έγραψε τα δύο πρώτα τραγούδια και μου έδωσε το έναυσμα να εμπνευστώ και να συνεχίσω να γράφω το έργο».

Το έργο ετοιμάστηκε γρήγορα ως ένα περίεργο μίγμα θεάτρου σκιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής (συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας). Ξεκινώντας από τη Χίο, συγκίνησε μικρούς και μεγάλους και διέγραψε αξιοσημείωτη πορεία, που φτάνει σε λίγο ώς το ευρύχωρο Badminton (από τις 17 Δεκεμβρίου).

«Είναι μια συμβολική και αλληγορική παράσταση. Κάθε φορά που άκουγα στην πρόβα από τους ηθοποιούς τα τραγούδια, ανατρίχιαζα. Ο Παντελής, όμως, έδωσε μια τελείως διαφορετική διάσταση. Οχι επειδή έχει ωραία φωνή, αλλά επειδή διαθέτει και την ψυχική ωριμότητα να υποστηρίξει ένα νόημα που αφορά όλους μας. Κουβαλά το φορτίο της λαϊκής παράδοσης και της ευθύνης», είπε ο Δήμος Αβδελιώδης.

«Λατρεύω τους δύο συντελεστές της παράστασης», ανταπέδωσε ο Παντελής Θαλασσινός. «Οταν την είδα, συγκινήθηκα πολύ. Ημουν έτοιμος να κάνω δισκογραφία με τον Βαγγέλη (Γιαννάκη) και από ζήλια διάλεξα τα τραγούδια της παράστασης». «Ευχαριστώ την εταιρεία μου, την ΜΒΙ, που μου έκανε το καπρίτσιο. Πίστευα πολύ σε αυτή τη δουλειά και η έκδοσή της ήταν γενναία», συμπλήρωσε ο καλός τραγουδιστής.

Τα θέματα των 13 τραγουδιών είναι διαχρονικά, μέσα από τα στοιχεία του αλληγορικού παραμυθιού. Τραγούδια με εσωτερική δύναμη και μελωδίες τόσο ελληνικές, που δεν γίνεται να μη συγκινήσουν. Ηδη τα τραγούδια «Της γοργόνας», «Kirix.gr» και «Αχερουσία» ακούγονται από το ραδιόφωνο.

Είναι το δεύτερο άλμπουμ στο οποίο υπογράφει στίχους και μουσική ο Βαγγέλης Γιαννάκης. Είχαν προηγηθεί το 2004 οι «Ιχνογραφίες» με ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα. «Δεν είναι απλά ένας καλός μουσικός», είπε ο Δήμος Αβδελιώδης. «Η μουσική είναι καλή όταν μπορεί να υποστηρίξει έναν καλό στίχο. Αλλιώς είναι σαν αυτή που παίζεται στα ξενοδοχεία και τα σούπερ μάρκετ. Με τον Βαγγέλη προσπαθήσαμε να πιάσουμε το στίγμα της εποχής και να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες συγκυρίες. Είναι μια αντίσταση στο κλίμα φόβου, καχυποψίας και θλίψης που ζούμε», κατέληξε.

* Συμμετέχουν στον δίσκο ο Δήμος Αβδελιώδης και η Μαρίνα Αργυρίδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Θέλει να είναι ίνδαλμα, όχι μόνο σέξι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Θέλει να είναι ίνδαλμα, όχι μόνο σέξι
Ο Καραγκιόζης του Αβδελιώδη ήθελε τα τραγούδια του
Ιστορικό Αρχείο Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ΥΠΠΟ
Μνήμες 175 χρόνων αρχαιολογικής έρευνας απαιτούν σεβασμό
Κινηματογράφος
Η διεθνής των σεναριογράφων ξεκινά από Αθήνα
Συνέντευξη: Σωτήρης Φέλιος
«Μπαίνω, βλέπω, τρελαίνομαι, αγοράζω»
Γραφιστική
Οι αφίσες είναι το παλίμψηστο της πόλης
Κριτική κινηματογράφου
Κόπολα στην Αργεντινή, Κλούνι στο Ιράκ
Τηλεόραση
Δεν του ζήτησε κανείς να παραιτηθεί
Ο σύγχρονος «Λέων της Νεμέας»