Έντυπη Έκδοση

Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου

Μολονότι βιομηχανικοί κολοσσοί του πετρελαίου από το εξωτερικό ενδιαφέρονται για το εγχείρημά τους, οι ελληνικοί φορείς περί άλλα τυρβάζουν. Ο λόγος για δύο νέα παιδιά, που μόλις πήραν το πτυχίο τους από το Πολυτεχνείο Κρήτης και κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό προπτυχιακών φοιτητών στη Σκωτία παρουσιάζοντας την εργασία τους: «Ενα ευκολόχρηστο λογισμικό πακέτο για σχεδιασμό γεωτρήσεων υδρογονανθράκων, για εκπαίδευση φοιτητών».

Ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης, 26 χρόνων από τον Αγιο Βασίλειο Κορινθίας, που πρόσφατα αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και ο 23χρονος Ανδρέας Πανάκος από τη Λακωνία, που τελείωσε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών-Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό την επίβλεψη των πανεπιστημιακών τους δασκάλων, Β. Κελεσίδη και Μ. Λαγουδάκη, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα υδραυλικό μοντέλο πτώσης πίεσης.

Με βάση αυτό το μοντέλο, εξηγούν, μπορούν να προβλέπουν την πίεση κατά τη διάρκεια μιας γεώτρησης πετρελαίου, να σχεδιάζουν και να βρίσκουν τις βέλτιστες τιμές διαφόρων παραμέτρων, ώστε να φέρνουν τα όρια της πίεσης στα επίπεδα που θέλουν.

Η εργασία των φοιτητών πήρε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τους προπτυχιακούς φοιτητές, «Society of Petroleum Engineering», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Offshore Europe 2009» στο Αμπερντίν στη Σκωτία, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009. Η σημαντική αυτή διάκριση συνοδεύεται από πρόσκληση για συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φοιτητών, που θα διεξαχθεί στο ετήσιο συνέδριο της Κοινωνίας Πετρελαίων (SPE) στη Φλωρεντία της Ιταλίας, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το εγχείρημά τους, όπως ανέφεραν οι δύο φοιτητές, άρχισε επειδή το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια του κόσμου, δεν μπορούσε να έχει καλή πρόσβαση σε διάφορα λογισμικά για σχεδιασμό γεωτρήσεων. «Ο λόγος είναι ότι τα λογισμικά συνήθως αναπτύσσονται από διάφορες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες δεν τα διαθέτουν προς πώληση αλλά για ιδία χρήση. Ετσι είναι πολύ δύσκολο και σπάνιο να βρεθούν κάποιες εκδόσεις για σπουδαστές», εξηγούν.

Οι δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2007 είχαν ξαναβραβευτεί για το ίδιο πρόγραμμα παίρνοντας την τρίτη θέση στην Ευρώπη, φέτος όμως κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο.

Οπως λένε, την είδηση της βράβευσής τους δέχτηκαν με ενθουσιασμό οι περισσότεροι συμφοιτητές τους. «Είναι λογικό όταν ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, παίρνει μια τόσο μεγάλη διάκριση να υπάρχουν ικανοποίηση και ιδιαίτερη χαρά», επισημαίνουν.

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Μετά τη βράβευση των δύο φοιτητών, υπήρξε έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από βιομηχανίες πετρελαίου του εξωτερικού που παρακολούθησαν την παρουσίαση του μοντέλου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

«Υπήρξε ενδιαφέρον, γιατί ουσιαστικά αυτό που εμείς καταφέραμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα μ' αυτό που έχουν και λειτουργούν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, για να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους τους για το πώς θα σχεδιάζουν γεωτρήσεις πετρελαίου», αναφέρουν.

Αν υπήρξε ενδιαφέρον από ελληνικό φορέα;

«Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης. «Και μπορώ να πω ότι ορισμένες φορές έχουμε ακούσει και υποτιμητικά σχόλια από τον ελλαδικό χώρο, τόσο για την ποιότητα, όσο και για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας.

Ευτυχώς, αυτό δεν το συμμερίζονται κάποιες άλλες πολύ μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, όπως είναι οι Shell, ΒΡ, ST Oil Company, Chevron, Araco κ.ά. Μάλιστα, οι κριτές που επέλεξαν τη δουλειά μας είναι μάνατζερ απ' αυτές τις εταιρείες». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Δεκέμβρη, η πανδημία στην Ελλάδα
Παρέμβαση
Εργα κα ημέρες του Αβραμόπουλου στο υπ. Υγείας
Εκθεση ΟΟΣΑ
Πρώτοι σε εκπαιδευτικούς και κενά!
Προεκλογικές δηλώσεις
Τα γυρίζουν τώρα για ΟΤΕ, Olympic Air
Υγεία
Σε καλό δρόμο τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Καταγγελία ΠΟΑΣΥ
«Εκμεταλλεύονται τους δόκιμους αστυνομικούς»
ΚΥΣΕΑ
«Κληρώνει» σήμερα για αρχηγούς
υπουργείο Υποδομών
Ταξί: Υπό εξέταση η 3η αύξηση
Μετανάστες
Δέσμευση Γιώργου για σεβασμό δικαιωμάτων
Ελεύθερα θα πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους
Ζητούν δουλειές στις χώρες τους
ΚΚΕ: Κούφιες λέξεις από τον Παπανδρέου
Ανεργία
«Αντίδοτο, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας»
Ιερά Σύνοδος
Επιτροπή της Συνόδου για τους Μουσουλμάνους
Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών
100 εκατ. ευρώ για δασοπροστασία έγιναν καπνός
Δημόσια έργα
Ανεξάρτητη Αρχή και για τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων
Καμένες δασικές εκτάσεις
Εκτός αναδασώσεων τα καμένα του 2007!
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατάργηση των συμβάσεων έργου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Στο ψυγείο οι ημιυπαίθριοι
Διεθνές βραβείο για δύο Ελληνες μηχανικούς
Εξπέρ στις γεωτρήσεις πετρελαίου
ΣΕΠΕ
Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο
Ρομποτική
«Βλέπει» Ολυμπιάδα το ρομποτάκι της Κοζάνης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζητεί να απορριφθεί η αγωγή σε 4 δικαστικούς
3 χρόνια σε υποθηκοφύλακα για υπεξαιρεση
Βαριά ποινή στον θείο - βιαστή
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τρεις για πορνεία
Αστυνομικός με ταυτότητα άλλου μπήκε στη Βουλγαρία
Ληστεία με λεία 60.000 ευρώ
Ο «Πυρήνας Ατάκτων» το χτύπημα σε κατάστημα στο Κεφαλάρι
Άλλες ειδήσεις
Δίκτυο ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού