Ελευθεροτυπία - 05/11/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Επιφυλάξεις εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό στο Δημόσιο
Τη διαβεβαίωση ότι οι εταιρείες του κλάδου θα έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα έδωσε εκ νέου χθες ο Γ. Παπανδρέου, ωστόσο ο σύνδεσμος των επιχειρήσεων δυσπιστεί, διαβλέποντας απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ICT Forum, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισαγωγή «και ανοικτού λογισμικού στη δημόσια διοίκηση και εκπαίδευση», προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μετάβαση «από την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, στην παροχή υπηρεσιών». Οσον αφορά το δεύτερο, παράγοντες της αγοράς παρατηρούν πως η χρήση υπηρεσιών (προφανώς από τρίτους) αντί της προμήθειας υπολογιστών και εφαρμογών είναι διεθνής τάση, που ενισχύεται από τη διαρκή ανάπτυξη του Διαδικτύου. Οσον αφορά, όμως, το θέμα του ανοικτού λογισμικού, διατυπώνονται ενστάσεις.
Στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) επισημαίνουν πως ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει καθ' όλα θεμιτές προθέσεις, άλλωστε αρκετές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει τις λύσεις ανοικτού λογισμικού. «Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που λέμε πως ανοικτό λογισμικό είναι μόνο το δωρεάν», λέει ο γεν. διευθυντής του ΣΕΠΕ Γ. Σύρρος. Χαρακτηριστική, σημειώνει ο ίδιος, είναι η περίπτωση του διαδικτυακού κόμβου του πρωθυπουργικού γραφείου (www. primeminister.gr). Η προηγούμενη έκδοσή του «κατέβηκε» εν μια νυκτί και στη θέση της εμφανίστηκαν κάποιες σελίδες που έχουν δημιουργηθεί από τον φορέα ΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού\Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα).
«Εμείς ως ΣΕΠΕ δεν λέμε όχι στο λογισμικό ανοικτού κώδικα, άλλωστε πολλά μέλη μας δραστηριοποιούνται στον τομέα», λέει ο Γ. Σύρρος. «Η αντίρρησή μας ξεκινά όταν φορείς, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, έρχονται να υλοποιήσουν έργα για το Δημόσιο και να υποκαταστήσουν τον κλάδο». «Ποιος θα είναι ο δικός μας ρόλος; Ποιες είναι οι υπηρεσίες υποστήριξης που θα προσφέρουν αυτοί οι φορείς στο Δημόσιο; Με ποιες ρήτρες θα είναι υπόλογοι; Πώς θα υπάρξει εγγύηση για την προστασία των δεδομένων, την εξέλιξη των εφαρμογών, την ακεραιότητα των συστημάτων;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΕΠΕ διά του Γ. Σύρρου. «Δεν μπορούν να απαξιωθούν επενδύσεις ετών, ούτε είναι λογικό να παραγκωνιστεί ο κλάδος των εταιρειών πληροφορικής, που απασχολούν σήμερα γύρω στους 60.000 εργαζόμενους», επισημαίνει.