Έντυπη Έκδοση

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ... ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ

Διόρθωση του ν. Αλογοσκούφη για το Επικουρικό τραπεζών

Διπλή ανατροπή στις τράπεζες προοιωνίζονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο Ασφαλιστικό όσο και το ζήτημα της απουσίας διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος προαναγγέλλει αλλαγή του νόμου Αλογοσκούφη (3371/2005) για το Ασφαλιστικό (υπόθεση κατάργησης του Επικουρικού Ταμείου της Εμπορικής), προκειμένου η χώρα να αποφύγει καταδίκη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ) για κρατικές παρεμβάσεις επί αποτελέσματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και για ανατροπή συλλογικών συμβάσεων.

Το ΔΓΕ είχε επιληφθεί του θέματος (σημ. αντίστοιχες παρεμβάσεις του κράτους στην ελεύθερη βούληση των μερών συναντώνται σε χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας) έπειτα από καταγγελία της ΟΤΟΕ. Μάλιστα ο διεθνής οργανισμός προ έτους είχε ζητήσει από την (προηγούμενη) κυβέρνηση διάλογο με την ΟΤΟΕ και διευθέτηση της διαφοράς που προέκυψε από τον νόμο-παρέμβαση των Αλογοσκούφη-Παναγιωτόπουλου στο Επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ομως, όχι μόνον δεν έγινε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η κυβέρνηση είχε καταχωνιάσει την αναφορά του ΔΓΕ στα αζήτητα της οδού Πειραιώς και η οποία τυχαίως ανακαλύφθηκε χθες από τον κ. Λοβέρδο. Ο οποίος, στη συνέχεια, με επιστολή του έσπευσε να ενημερώσει τον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη ότι τερματίζεται η αντιδικία με την ΟΤΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για θεραπεία των συνεπειών του νόμου. Ετσι η κυβέρνηση αποφεύγει, όπως όλα δείχνουν, την αυριανή (6/11) καταδίκη στη συνεδρίαση του ΔΓΕ.

Δωράκι στους Γάλλους μέσω Προβόπουλου

Να σημειωθεί ότι με τον συγκεκριμένο νόμο καταργήθηκε η συλλογική σύμβαση της Εμπορικής Τράπεζας με τον οικείο σύλλογο, που προέβλεπε ότι, έναντι εισφορών, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τις επικουρικές συντάξεις τους από την τράπεζα. Αντιστοίχως ίσχυε για την Alpha, ενώ στη ΔΕΗ μέχρι το 1998 αφορούσε την κύρια σύνταξη. Μια πάγια τακτική πάντως για τον αγγλοσαξονικό κόσμο, αλλά η κατάρρευση των μετοχών μετά το 2000 δεν οδήγησε, επί παραδείγματι, την κυβέρνηση Μπλερ-Μπράουν να κόψει τις συντάξεις των εργαζομένων, όπως έκανε εδώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. επ' ωφελεία των μετόχων και προκειμένου η τράπεζα να πουληθεί στους Γάλλους (Credit Agricole). Επικεφαλής μάλιστα τότε της Εμπορικής ήταν ο κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια ετάχθη να... εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα (δοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος).

Ο σύλλογος της Εμπορικής και η ΟΤΟΕ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, η οποία έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό (εφετειακή απόφαση), καθώς αυτός παρεμβαίνει και ανατρέπει μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ ελεύθερων μερών. Και μάλιστα υπέρ του ισχυρότερου μέρους (εργοδότης). Η Εμπορική προσέφυγε στον Αρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί. Αλλά επ' αυτού το Σύνταγμα προστατεύει τόσο την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι όσο και το αποτέλεσμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων (το οποίο δεν ανατρέπεται με νόμο).

Ακολούθως, στο νέο Επικουρικό ΕΤΑΤ που έφτιαξε η Ν.Δ. εν είδει Προκρούστη εντάχθηκαν η Alpha, η Αττικής κ.λπ., οι οποίες έτσι είχαν τεράστια οφέλη υπέρ των μετόχων, ενώ με μονομερείς πράξεις οι εργαζόμενοι έχασαν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια και είδαν τις συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες να καταρρέουν.

Διαπραγματεύσεις τραπεζών και ΟΤΟΕ

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς οι τράπεζες για δύο συναπτά έτη (2008-09) δεν προσέρχονταν καν σε διάλογο με την ΟΤΟΕ, ενώ κατέθεταν αγωγές κατά της Ομοσπονδίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), ο οποίος εξέδωσε δύο διαιτητικές αποφάσεις για την προστασία των μισθών από τον πληθωρισμό. Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι η Ενωσή τους δεν είναι εργοδοτική οργάνωση και, οργανωμένες πίσω από την πρόβλεψη του ν. 1876/90, δεν χορηγούσαν εξουσιοδοτήσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ (πρέπει να εκπροσωπείται το 70% των εργαζομένων).

Στην πρόσκληση διαλόγου προς τις τράπεζες και την ΟΤΟΕ ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει ότι «κατά τις προγραμματικές δεσμευτήκαμε στην κατάργηση των ρυθμίσεων που δημιουργούν προβλήματα στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η αναφορά Λοβέρδου είναι ευθεία κατά του προέδρου της Εθνικής και προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Τ. Αράπογλου, ο οποίος είχε υποδειχθεί στη θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε πρωτοστατήσει στη μη διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ. «Θετική» χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Με τη δοκιμασμένη και άδικη συνταγή των έμμεσων φόρων
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
Υπάρχουν και αδικίες λένε οι απόκληροι
ΣΒΒΕ: Δεν λύνεται με έκτακτα μέτρα...
Στοιχεία ΣΕΒ
Ο ελληνικός φορολογικός παραλογισμός
ΙΟΒΕ
Με διαφορά 10 μονάδων η βελτίωση οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές
Εκκλησιαστική περιουσία
Εκκλησία: Θέλουμε αλλά ρωτάμε και τον λογιστή
Ασφαλιστικό
Διόρθωση του ν. Αλογοσκούφη για το Επικουρικό τραπεζών
Αρειος Πάγος
8.000 ευρώ αποζημίωση από τράπεζα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου
Αυτοκινητοβιομηχανία
Opel: πυρ και μανία με GM, Γερμανία, Ρωσία, συνδικάτα
Απεργία λιμενεργατών
Νέα 48ωρη στον ΟΛΠ και σκυτάλη στον Ανωμερίτη
Τράπεζες
Κέρδη η Κύπρου, ζημιές η Ασπίς στο γ' τρίμηνο
Άλλες ειδήσεις
Αν ξέραμε πού ασφαλιζόμαστε
Εκθεση Logistics