Ελευθεροτυπία - 05/11/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Ανοιξε μια πόρτα προς την Ελλάδα
Η ανταπόκριση του κόσμου αποδεικνύει ότι το δύσκολο στοίχημα που έβαλε ο γενικός πρόξενος πέτυχε.
Η Λόρα Σαριασλάν, επιμελήτρια στο Istanbul Modern, το εντυπωσιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης, που ήδη έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τις δραστηριότητες του Σισμανογλείου.
Οι γονείς της θυμούνταν τη δεκαετία του '60 πολύ καλά το κτίριο. Στέγαζε τότε την Αμερικανική Βιβλιοθήκη. «Οταν ήμουν παιδί, ξέραμε ότι το κτίριο ανήκει στην Ελλάδα, βλέπαμε τη σημαία. Ηταν, όμως, ανύπαρκτο για την πόλη. Οταν ήρθε ο κ. Μπορνόβας, "άνοιξε" ουσιαστικά για τους Τούρκους μια πόρτα στην Ελλάδα. Εχει βέβαια δύσκολη αποστολή. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει Ινστιτούτο. Η Ισπανία έχει το "Θερβάντες", η Γαλλία το Γαλλικό, η Βρετανία το Βρετανικό. Και την ίδια στιγμή πρέπει να ικανοποιήσει και το ελληνικό στοιχείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Οι άλλες χώρες δεν το έχουν αυτό...», εξηγούσε.
Η ίδια έσπευσε να μάθει στο Σισμανόγλειο ελληνικά. Ηταν μία από τους δεκάδες μαθητές που γράφτηκαν στα δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, που προσφέρει το Προξενείο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων μαθητών που δεν φοιτούν στα ομογενειακά σχολεία και κατέληξε να δέχεται περισσότερες από 750 αιτήσεις από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, Τούρκους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Χάρη στις χορηγίες των Ιδρυμάτων Νιάρχου, Μποδοσάκη και Κανελλοπούλου (που πληρώνουν τις 4 καθηγήτριες) το Προξενείο μπορεί να καλύψει τη φοίτηση 450 «μαθητών» το χρόνο.
Να, λοιπόν, που η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, αρκεί να εμπιστευτεί και να στηρίξει τα δραστήρια «παιδιά» της. Ευνοεί και η συγκυρία. Οι Τούρκοι, όχι μόνο δεν κρύβουν το ελληνικό παρελθόν της Πόλης, αλλά περισσότερο από ποτέ το προβάλλουν. Η χώρα βρίσκεται σε τρομερή φάση ανάπτυξης. Ο «Economist» τις προάλλες (21/10) κυκλοφόρησε με αφιέρωμα στην Τουρκία, σκιαγραφώντας τις τεράστιες αλλαγές που σημειώθηκαν -κυρίως στην οικονομία- την τελευταία 10ετία. Το περιοδικό προέβλεπε ότι την επόμενη δεκαετία θα σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία. Τούρκοι δημοσιογράφοι, που έσπευσαν να καλύψουν την έκθεση Φέλιου στο Σισμανόγλειο, εμφανίζονταν περήφανοι για την αυτοπεποίθηση της χώρας τους απέναντι στους ξένους.