Έντυπη Έκδοση

Τέχνη σημερινή, αλλά θρησκευτική

Υπάρχουν σύγχρονοι ναοί που είναι περίφημα μνημεία με εξαιρετικές ζωγραφικές απεικονίσεις.

«Στη μέση του ποταμού» του Σπύρου Καρδαμάκη «Στη μέση του ποταμού» του Σπύρου Καρδαμάκη Είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε είναι ερειπωμένες και εγκαταλειμμένες εκκλησιές στη μακρινή Καππαδοκία. Γιατί σε άλλες εποχές η σύγχρονη τέχνη συμπορεύτηκε με την παραδοσιακή που εκφραζόταν μέσα στους ναούς. Η «Σύγχρονη Εκκλησιαστική Τέχνη. Αρχιτεκτονική και Ζωγραφική» θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (23-28 Νοεμβρίου).

Η έκθεση θα συνοδεύει ουσιαστικά το Β' Επιστημονικό Συμπόσιο Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης (26, 27 Νοεμβρίου) που οργανώνεται στο Βυζαντινό Μουσείο από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ανάλογων τμημάτων άλλων πανεπιστημίων.

Μέσα από επιλεγμένα έργα, που υπογράφουν γνωστοί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, θα φανεί ότι οι σύγχρονοι δημιουργοί δεν έπαψαν να συνομιλούν με την παράδοση και να καταθέτουν, καθένας με τη δική του τεχνοτροπία, νέα στοιχεία στην εκκλησιαστική τέχνη.

Η προσπάθεια αυτή σκοπό έχει να κατατεθούν προτάσεις ακόμη και πειραματικής μορφής, ώστε να ανοίξει ένας ειλικρινής και γόνιμος διάλογος μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα των σημερινών Ορθοδόξων. «Το εγχείρημα φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μια αναγέννηση της εκκλησιαστικής τέχνης, η οποία θα διακρίνεται για τη δημιουργικότητα, τη ζωντάνια της, αλλά και τη λειτουργικότητά της, στο πλαίσιο της σύγχρονης λατρευτικής πραγματικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ας μην λησμονούμε πως παλιότερα πολλοί δημιουργοί φιλοτέχνησαν εικόνες, τοιχογραφίες, τέμπλα που κοσμούν σήμερα ναούς, όπως οι: Κόντογλου, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Βασιλείου κ.ά. Γιατί να μη συνεχιστεί αυτή η παράδοση και από τις νεώτερες γενιές;

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν με έργα τους οι αρχιτέκτονες: Ν. Αξιώτης (με έργα Γεωργίου Αξιώτη), Π. Διδώνη, Θ. Καναρέλης, Π. Κουφόπουλος, Μ. Μυριανθέως -Κουφοπούλου, Στ. Μαμαλούκος, Ν. Παπαγιαννάκος, Μελετητική - Γραφείο Μελετών Αλέξ. - Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε. και οι ζωγράφοι: Μ. Βασιλάκης, Κ. Βαφειάδης, Μ. Γρηγορέας, Μ. Καμπάνης, Σπ. Καρδαμάκης, Γ. Κόρδης, Χ. Λιόνδας, Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Μητράκας, Γ. Μποζάς, Κ. Ξενόπουλος, Μ. Σιγάλα, π. Σ. Σκλήρης, Δ. Τσιάντας, Β. Τσοτσώνης, Δ. Χατζηαποστόλου και Ν. Χούτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Με τη σκέψη στον Αλεξανδρινό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης
Ανοιξε μια πόρτα προς την Ελλάδα
Βυζαντινό Μουσείο
Τέχνη σημερινή, αλλά θρησκευτική
Κινηματογράφος
Σκοτεινές αίθουσες με πράσινη συνείδηση
Διεθνής διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος»
Ρώσος Μητρόπουλος χωρίς μπαγκέτα
Αρχαιολογία
Μυκηναϊκά τα κοσμήματα, αιγυπτιακό το χρυσάφι
Οικονομική κρίση & πολιτισμός
Το ευρωπαϊκό θέατρο στην Ομόνοια
Τηλεόραση
Σε ρυθμό εκλογών
Το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ