Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ CINEMA PARK ΤΟΥ ODEON STARCITY

Σκοτεινές αίθουσες με πράσινη συνείδηση

Καμιά φορά η εκπαιδευτική δραστηριότητα μπορεί να ξεμυτίσει για λίγο από τις σχολικές τάξεις και να μεταφερθεί σε μια... σκοτεινή αίθουσα.

Οι καρέκλες, ειδικά οι «έξυπνες», κουνιούνται, ενώ άλλες πετάνε και νερό.  Η εμπειρία, πάντως, των παιδιών είναι εποικο-δομητική Οι καρέκλες, ειδικά οι «έξυπνες», κουνιούνται, ενώ άλλες πετάνε και νερό. Η εμπειρία, πάντως, των παιδιών είναι εποικο-δομητική Και οι μαθητές, αντί να κρατούν μολύβια και γόμες, θα πίνουν αναψυκτικά και θα μασουλάνε ποπ-κορν, όχι όμως χαζεύοντας αλλά μαθαίνοντας. Η πρακτική τού «παίζω και μαθαίνω» έχει άλλωστε αποδειχτεί πολλές φορές εποικοδομητική και άκρως διασκεδαστική.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του «Cinema Park» -του διαδραστικού κινηματογραφικού πάρκου στο Odeon Starcity- που εγκαινίασε την καινούργια του θεματική ενότητα με τίτλο «Πράσινος Πλανήτης-Φροντίζοντας τη Γη μας». Ο τίτλος τα λέει όλα: ο στόχος είναι η οικολογική συνείδηση, που ας μη γελιόμαστε, χτίζεται στις μικρές ηλικίες. Διασκέδαση και γνώση συνδυάζονται σε μια κινηματογραφική εμπειρία που απλώνεται σε τέσσερις αίθουσες.

«Το γεγονός ότι οι μαθητές μετακινούνται από αίθουσα σε αίθουσα, τους βοηθάει να μη βαριούνται και να είναι συγκεντρωμένοι στις πληροφορίες που δέχονται», εξηγούσε την Τετάρτη μια δασκάλα, φορώντας τα τρισδιάστατα γυαλιά που απαιτούσε μια συγκεκριμένη αίθουσα. Το ντεμπούτο του προγράμματος έγινε με μαθητές από τα εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» και «Λιναρδάτου».

Οι μαθητές έτρεχαν στους διαδρόμους, όχι όμως με την ανυπακοή που έχουν συνήθως στα σχολικά διαλείμματα αλλά «πειθαρχημένοι» για να πιάσουν μια καλή θέση στην αίθουσα. Αποκορύφωμα της εμπειρίας ήταν η αίθουσα με τα «έξυπνα καθίσματα». Οι μικροί -και όχι μόνο- θεατές κάνουν ένα ταξίδι από άκρη σε άκρη της Γης περνώντας μέσα από δάση, παγόβουνα, θάλασσες. Ολη την ώρα τα καθίσματα κουνιούνται δημιουργώντας την ευχάριστη ψευδαίσθηση της... πτήσης. Οταν δε περνάς σχιστά από τα παγόβουνα, ξεκολλάει ένα κομμάτι τους και πέφτει στη θάλασσα, πετάγονται από τα καθίσματα νερά και οι μαθητές ξεσαλώνουν.

Στην επόμενη αίθουσα, πάντως, τα πράγματα σοβαρεύουν. Σ' αυτή γίνεται ένα παιχνίδι γνώσεων, οικολογικού φυσικά περιεχομένου. Οι μαθητές προμηθεύονται ειδικά χειριστήρια και πατώντας τα κουμπιά τους απαντούν σε ερωτήσεις για τη βιοποικιλότητα, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την όξινη βροχή και μυούνται σε έννοιες όπως... κομπόστ, ανεμογεννήτριες, κ.τ.λ. Θα μπορούσε να είναι μια βαρετή διδασκαλία. Κι όμως χάρη στη φόρμα της συμμετοχής και του παιχνιδιού λειτουργεί υπέρ της εκπαίδευσης -όλοι άλλωστε οι μαθητές θέλουν να τερματίσουν πρώτοι σε ένα παιχνίδι, ακόμα κι αν είναι ειδικών γνώσεων.

Το έχουμε πάρει απόφαση ότι η κινηματογραφική εμπειρία περιλαμβάνει πλέον και την τρισδιάστατη εκδοχή της. Υπάρχει και στο Cinema Park η ανάλογη αίθουσα. Οι μαθητές προμηθεύονται τα απαραίτητα γυαλιά, που τους ταξιδεύουν σε τρισδιάστατες εικόνες με θέμα την εξάντληση των φυσικών πόρων και την ιδέα της ανακύκλωσης.

Η τελευταία ενότητα είναι η αίθουσα της μουσικής. Εφοδιασμένη με ηχητικά συστήματα, εντυπωσιακούς φωτισμούς και ειδικά εφέ επιφυλάσσει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τους ήχους που παράγονται από τη φύση. Και για να μη χαλάμε τις... εκπλήξεις, στο τέλος οι θεατές καταλήγουν όρθιοι χορεύοντας. *

info: Το «Πράσινος Πλανήτης - Φροντίζοντας τη Γη μας» απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 16 ετών. Από Δευτέρα έως Παρασκευή το πρόγραμμα διαμορφώνεται από τις επισκέψεις σχολείων ενώ την Κυριακή είναι ανοιχτό στο κοινό, στις 3 μ.μ. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. και στη 1 μ.μ., «τρέχουν» οι δύο προηγούμενες ενότητες του «Cinema Park», «Αγρια φύση» και «Οι δυνάμεις της Γης», αντίστοιχα. Cinema Park: Λ. Συγγρού 111, Ν. Κόσμος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Με τη σκέψη στον Αλεξανδρινό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης
Ανοιξε μια πόρτα προς την Ελλάδα
Βυζαντινό Μουσείο
Τέχνη σημερινή, αλλά θρησκευτική
Κινηματογράφος
Σκοτεινές αίθουσες με πράσινη συνείδηση
Διεθνής διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος»
Ρώσος Μητρόπουλος χωρίς μπαγκέτα
Αρχαιολογία
Μυκηναϊκά τα κοσμήματα, αιγυπτιακό το χρυσάφι
Οικονομική κρίση & πολιτισμός
Το ευρωπαϊκό θέατρο στην Ομόνοια
Τηλεόραση
Σε ρυθμό εκλογών
Το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ