Έντυπη Έκδοση

ΔΝΤ: Στο «κόκκινο» για μια πενταετία η Ελλάδα, με τα δεκαετή ομόλογα στο 11,30%

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά, μετά το δίλημμα των πρόωρων εκλογών που έθεσε ο πρωθυπουργός, επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα καθώς πλησιάζει η αναμέτρηση της Κυριακής.

Χθες το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε στο 11,30%, πολύ κοντά δηλαδή στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο 11,77%, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη όλη την προσπάθεια που είχε γίνει τους τελευταίους μήνες. Ομως και ο διεθνής περίγυρος γίνεται δυσμενής καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση και μιας νέας κρίσης χρέους.

Το ΔΝΤ τοποθετεί για τα επόμενα πέντε χρόνια στην «κόκκινη γραμμή» των πλέον υπερχρεωμένων κρατών τις Ιαπωνία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ.

Τα όποια οφέλη είχαν προκύψει μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εξανεμίστηκαν μετά το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, δηλαδή νίκη στις δημοτικές εκλογές ή προσφυγή στις κάλπες.

Οπως εκτιμούν αναλυτές και στελέχη της αγοράς, με την κίνηση αυτή ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι κάθε άλλο παρά αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος. Μετά την επιβολή των σκληρών μέτρων που συνόδευσαν το Μνημόνιο, ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη σωτηρία της χώρας. Καταβάλλοντας γι' αυτή όποιο τίμημα χρειαστεί, ακόμη και την ήττα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο πολιτικός ελιγμός που επιχείρησε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη έστειλε ακριβώς το αντίθετο μήνυμα στις αγορές, οι οποίες είχαν πειστεί ότι η χώρα θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας και τα «επόμενα κεφάλαια του Μνημονίου».

Η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως τίθεται εν αμφιβόλω στην περίπτωση που τελικά η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, αποτελούσε «εχέγγυο ασφαλείας» για τους ξένους επενδυτές.

Η πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει τρομάζει τους επενδυτές, οι οποίοι, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοποπήσεων, έχουν ήδη αρχίσει να εξυφαίνουν σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών. Στο κλίμα αυτό, οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά και τις τραπεζικές μετοχές που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ελιγμός του κ. Παπανδρέου είναι υψηλού πολιτικού κινδύνου, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού η εφαρμογή του Μνημονίου. Αλλωστε και η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, διακηρύσσει ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα τεθεί σε δοκιμασία η κυβερνητική πολιτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρόωρες εκλογές
Τρύπια τα σενάρια για διπλές κάλπες
Μανιτάκης: Συνταγματικά αδύνατο - Αλιβιζάτος: Μόνο λόγω... πολέμου
Κυβέρνηση
Φοβούνται το «θυμό» από την περαίωση
Οικονομική κρίση
ΔΝΤ: Στο «κόκκινο» για μια πενταετία η Ελλάδα, με τα δεκαετή ομόλογα στο 11,30%
ΠΑΣΟΚ
Μουδιασμένη ατμόσφαιρα
ΝΑΤΟ
Ελληνική αισιοδοξία για το νέο δόγμα
Υπουργείο Εθν. Άμυνας
Αντίσταση Βενιζέλου με το 4% για πλαφόν απολύσεων
Νέα Δημοκρατία
«Και εγώ την ίδια αγωνία θα είχα με τον Παπανδρέου»
Σαμαράς: Με αυτή την πολιτική δεν πάμε άλλο
ΣΥΡΙΖΑ
«Μετά τις εκλογές, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ...»
Ή αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Συλλαλητήριο στις 15
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Δήμος Νίκαιας - Ρέντη
Δήμος Περιστερίου
Τουλάχιστον 72 ψηφοφόροι-φαντάσματα
Αθήνα: Ασφυξία στην ατμόσφαιρα και στα ταμεία
«Δεν θα ανακάμψει η χώρα, αν δεν ανακάμψει η Αθήνα»
Κακλαμάνης: Ψέματα και λάσπη στη «μαύρη βίβλο» του Καμίνη
Άλλες ειδήσεις
Νέο υπόμνημα από ΔΣΑ, ΤΕΕ για ακύρωση του Μνημονίου
Νέο επεισόδιο HELEXPO - ΔΕΘ
Αλαβάνος με πανό στο σπίτι της τρόικας