Ελευθεροτυπία - 05/11/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΓΩ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ * ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Και εγώ την ίδια αγωνία θα είχα με τον Παπανδρέου»
Μια πρώτη απάντηση έδωσε ο Κώστας Καραμανλής για το τι σκέφτεται σχετικά με τον ηγετικό του ρόλο στη Ν.Δ., κατά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδη, Π. Καρέλλα και Γ. Καρανίκα, όταν πήγαν να του ζητήσουν να μιλήσει σε εκδήλωσή τους.
6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009. Αλλαγή ενοίκου στου Μαξίμου. Thumbs up και σφιγμένα χαμόγελα. (Η φωτογραφία θα μπορούσε να παγώσει λες και δεν πέρασε ένας χρόνος)
«Για μένα το βιβλίο αυτό έχει κλείσει», είπε στην αρχή. «Αγαπώ το κόμμα μου και την πατρίδα μου και επ' ουδενί δεν θέλω να δώσω την εικόνα ότι υπονομεύω το νέο αρχηγό. Η Ν.Δ. είναι κόμμα εξουσίας και πρέπει να είναι δυνατό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσω».
Εκεί παρενέβησαν οι συνδικαλιστές. «Του είπαμε ότι και σε μας κλείνει τα βιβλία η Εφορία με αυτοπεραίωση, αλλά μας τα ανοίγει όποτε θέλει», είπε ο Β. Κορκίδης (ΝΕΤ). «Γέλασε, δεν πήραμε κάποια απάντηση».
Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να αποφεύγει να μιλήσει δημοσίως, αν και δέχεται πιέσεις από στελέχη και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά ήταν λαλίστατος με τους εμπόρους. Είπε μεταξύ άλλων:
* Για την απειλή Παπανδρέου ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές: «Το χειρίστηκε άκομψα». Παραδέχτηκε πάντως ότι ο πρωθυπουργός το έκανε για να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ. «Την ίδια αγωνία θα είχα και εγώ», συνέχισε. «Δεν θα έβαζα όμως τον πήχη τόσο ψηλά, όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησαν λέγοντας ότι έχουν σίγουρες τις 11 από τις 13 περιφέρειες».
* Για το πότε θα μιλήσει: «Αν θα μιλήσω, θα μιλήσω για όλα, για όλους, εφ' όλης της ύλης, αλλά όποτε το κρίνω και όποτε είναι προς το συμφέρον της χώρας μου. Προέχει η σωτηρία της Ελλάδας, πρέπει να αποφύγουμε την εθνική πτώχευση, υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων».
* Για την οικονομία: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα στους τομείς της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Επαναπαυτήκαμε όλοι σε επιδοτήσεις και κοινοτικά πακέτα και παραμελήσαμε την παραγωγή».