Έντυπη Έκδοση

Οι δημότες για την πόλη τους

Δήμος Περιστερίου

ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, νομαρχιακή υπάλληλος

«Υπάρχει αδιαφορία για τα σχολεία και την υγεία»

«Ζω χρόνια στο Περιστέρι, εδώ πήγαν σχολείο τα παιδιά μου, εδώ θα πάνε και τα εγγόνια μου! Η πόλη του Περιστερίου, ως εικόνα που αντικρίζει κάποιος επισκέπτης, δεν είναι άσχημη. Είναι, σε γενικές γραμμές, καθαρή και αρκετά "πράσινη" -αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης! Αν πάει κανείς, όμως, πιο βαθιά στις γειτονιές, θα ανακαλύψει διάφορα προβλήματα: γωνιές απεριποίητες, παλιά σπίτια που προσελκύουν αλλοδαπούς, κατεστραμμένα οδοστρώματα που εγκυμονούν κινδύνους για αυτοκίνητα και πεζούς.

Κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως, είναι τόσο η αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -τα ΙΚΑ της περιοχής υπολειτουργούν- όσο και η αδιαφορία για τα σχολεία. Τα κτίρια είναι παλιά και αφρόντιστα, το χειμώνα δεν υπάρχει θέρμανση και τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κουκουλωμένα με μπουφάν. Αλλά και έξω απ' αυτά, οι μαθητές έχουν ν' αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα -όπως εκείνο των ναρκωτικών...

Κατανοώ ότι όλα τα προβλήματα δεν μπορεί να τ' αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, ειδικά αν γι' αυτά τον πρώτο λόγο έχει η κεντρική εξουσία. Αλλά μπορεί να ασκήσει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι κι αυτό μέσα στις υποχρεώσεις της».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΓΩΝΑΣ, εκπαιδευτικός

«Ελεύθεροι χώροι μόνο για τραπεζοκαθίσματα»

«Κατοικώ στο Περιστέρι από το 1983. Πολλά τα προβλήματα της άλλοτε εργατούπολης. Αλλα λύθηκαν και άλλα ζητούν άμεσα λύσεις.

Η λεωφόρος Θηβών, για παράδειγμα: ένα τμήμα της διασχίζει τον δήμο μας και τα πεζοδρόμιά της είναι μονίμως κατειλημμένα, είτε από αυτοκίνητα είτε από καταστηματάρχες που τα θεωρούν φυσική προέκταση των μαγαζιών τους. Είναι αδύνατον να κινηθεί κανείς χωρίς να κατεβεί στο οδόστρωμα. Αλλη πονεμένη ιστορία είναι το άλσος. Ο χώρος του είναι τεμαχισμένος -σ' ένα τμήμα στεγάζονται δημοτικά απορριμματοφόρα, σε άλλο εγκαταστάθηκε εκθεσιακό κέντρο, ένα τρίτο έγινε μάντρα οικοδομικών υλικών. Πλατείες και ελεύθεροι χώροι -όσοι έχουν απομείνει- νομίζει κανείς πως υπάρχουν μόνο για τα τραπεζοκαθίσματα. Και παντού πλακοστρώσεις, λες και έχουμε κηρύξει πόλεμο σε κάθε τετραγωνικό γης! Οι πολύχρωμες γλάστρες που πρόσφατα τοποθετήθηκαν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου. Φυσικά, ούτε σκέψη για δημιουργία ποδηλατοδρόμων...

Τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα και δεν μπορούν να εξαντληθούν μέσα σε λίγες γραμμές. Καινούργια προβλήματα γεννιούνται εξαιτίας της κρίσης και της ακολουθούμενης κεντρικής πολιτικής. Ο δήμος, όμως, δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Οι πολίτες πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Τίποτα δεν χαρίζεται».

Υποψήφιοι δήμαρχοι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ (Ανεξάρτητος)

Νυν δήμαρχος (εκλέγεται από το 2002). Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων. Συμμετέχει στο παγκόσμιο φόρουμ «Δήμαρχοι για την Ειρήνη». Εχει αναπτύξει έντονη δράση στον χώρο του αθλητισμού και της νεολαίας, έχει δε τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΕΝΗΣ (ΠΑΣΟΚ)

Γιατρός καρδιολόγος-παθολόγος (εργάζεται στο ΙΚΑ Περιστερίου). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Θριάσιου Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής και επιμελητής του νοσηλευτικού ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 1998 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΗΜΠΛΑΛΕΞΗΣ (ΚΚΕ)

Δικηγόρος και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε νυχτερινό σχολείο. Γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Μέλος του ΚΚΕ από το 1983. Μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της Νοτιοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ.

ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ)

Πολιτικός μηχανικός. Εντάχτηκε στην Αριστερά το 1979. Είναι στον ΣΥΝ από την ίδρυσή του. Δημοτική σύμβουλος Περιστερίου. Αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης τεχνικών έργων (1994-1998), τοποτηρητής επιτροπής περιβάλλοντος και τεχνικών έργων της Νομαρχίας Αθηνών (1994-1997) .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΛΑΦΑΣ (Ανεξάρτητος, Δημοκρατική Αριστερά)

Μαθηματικός. Ιδιοκτήτης φροντιστηρίων και κέντρων πληροφορικής. Εκδότης εκπαιδευτικών βιβλίων. Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Αττικής.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ (Ανεξάρτητος)

Γιατρός παθολόγος (από το 1988 στο ΙΚΑ Περιστερίου). Εχει εξειδίκευση στη Διαβητολογία και τη Διατροφολογία. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής Υγείας. Εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Νέα Εποχή». Εκλέγεται από το 1990 δημοτικός σύμβουλος και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Περιστερίου.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκοιν. Αριστερά)

Αρχιτέκτων-μηχανικός. Εκλεγμένη συνδικαλίστρια της ΕΜΔΥΔΑΣ-Αττικής. Συμμετείχε στους αγώνες της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου (συμβασιούχοι-stage) και της νεολαίας ενάντια στη χωροταξική-πολεοδομική ασφυξία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Σχετικά θέματα: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Δήμος Νίκαιας - Ρέντη
Τουλάχιστον 72 ψηφοφόροι-φαντάσματα
Αθήνα: Ασφυξία στην ατμόσφαιρα και στα ταμεία
«Δεν θα ανακάμψει η χώρα, αν δεν ανακάμψει η Αθήνα»
Κακλαμάνης: Ψέματα και λάσπη στη «μαύρη βίβλο» του Καμίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρόωρες εκλογές
Τρύπια τα σενάρια για διπλές κάλπες
Μανιτάκης: Συνταγματικά αδύνατο - Αλιβιζάτος: Μόνο λόγω... πολέμου
Κυβέρνηση
Φοβούνται το «θυμό» από την περαίωση
Οικονομική κρίση
ΔΝΤ: Στο «κόκκινο» για μια πενταετία η Ελλάδα, με τα δεκαετή ομόλογα στο 11,30%
ΠΑΣΟΚ
Μουδιασμένη ατμόσφαιρα
ΝΑΤΟ
Ελληνική αισιοδοξία για το νέο δόγμα
Υπουργείο Εθν. Άμυνας
Αντίσταση Βενιζέλου με το 4% για πλαφόν απολύσεων
Νέα Δημοκρατία
«Και εγώ την ίδια αγωνία θα είχα με τον Παπανδρέου»
Σαμαράς: Με αυτή την πολιτική δεν πάμε άλλο
ΣΥΡΙΖΑ
«Μετά τις εκλογές, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ...»
Ή αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Συλλαλητήριο στις 15
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Δήμος Νίκαιας - Ρέντη
Δήμος Περιστερίου
Τουλάχιστον 72 ψηφοφόροι-φαντάσματα
Αθήνα: Ασφυξία στην ατμόσφαιρα και στα ταμεία
«Δεν θα ανακάμψει η χώρα, αν δεν ανακάμψει η Αθήνα»
Κακλαμάνης: Ψέματα και λάσπη στη «μαύρη βίβλο» του Καμίνη
Άλλες ειδήσεις
Νέο υπόμνημα από ΔΣΑ, ΤΕΕ για ακύρωση του Μνημονίου
Νέο επεισόδιο HELEXPO - ΔΕΘ
Αλαβάνος με πανό στο σπίτι της τρόικας