Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ Ή ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να μην τρενάρει με τις συμβάσεις

Μετά τις εκλογές και σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα της... κάλπης θα κατατεθεί η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και την ισχύ των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σύμφωνα με το (αναθεωρημένο) Μνημόνιο (του περασμένου Αυγούστου) θα μπορούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών και να προβλέπουν υποδεέστερες αυξήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκλίσεις, προέβλεπε το Μνημόνιο, θα αφορούσαν ακόμη και αυτή την ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει τους ανειδίκευτους εργάτες (μισθός ασφαλείας).

Κατσέλη υπέρ Εθνικής Συλλογικής

Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το πνεύμα του Μνημονίου και δεσμεύτηκε έναντι της ΓΣΕΕ να μη νομοθετήσει την υπεροχή των επιχειρησιακών έναντι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (κατώτατη αμοιβή 740 ευρώ).

Ως προς τις κλαδικές, οι επιχειρησιακές θα υπερισχύουν μόνον περιστασιακά και κάτω από ειδικές συνθήκες. Θα συνάπτονται δηλαδή τοπικές-επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ του οικείου -πιο αντιπροσωπευτικού- σωματείου και της επιχείρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με στόχο την έξοδο από την κρίση της συγκεκριμένης εταιρείας. Μετά το διάστημα ανάταξης της εταιρείας, οι μισθοί θα επανέρχονται κάτω από την ομπρέλα της οικείας ομοσπονδίας (κλαδική σύμβαση).

Μάλιστα, η κ. Κατσέλη επιλέγει, τόσο για την ευχέρεια προσφυγής και των εργοδοτών στη Διαιτησία (θέμα που έθεσε επίσης το -αρχικό- Μνημόνιο) όσο και για την ισχύ ή τη συρροή (να επιλέγει ο εργαζόμενος την ευνοϊκότερη ρύθμιση) των επιχειρησιακών συμβάσεων, τη νομοθετική οδό.

Να φέρει δηλαδή δύο νέα νομοσχέδια στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ο νόμος κύρωσης του Μνημονίου δίνει την ευχέρεια (αντεργατικής) ρύθμισης του θέματος, είτε με Προεδρικό Διάταγμα (στην περίπτωση ισότιμης προσφυγής στον ΟΜΕΔ) είτε με υπουργική απόφαση (κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ανεξαρτήτως περιεχομένου).

**Η ΓΣΕΕ παρενέβη στην κ. Κατσέλη απαιτώντας επιτάχυνση των διαδικασιών. Και αυτό γιατί διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την προώθηση της ρύθμισης για την οποία είχε δεσμευτεί ως υπουργός Εργασίας και, κυρίως, γιατί εντόπισε και πρόβλημα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο δεν κηρύσσει υποχρεωτικές και δεν επεκτείνει στο σύνολο των εργαζομένων τις υπάρχουσες συμβάσεις και διαιτητικές αποφάσεις.

Και αυτό προκειμένου να λάβουν αυξήσεις και οι εργαζόμενοι που είτε δεν ανήκουν στα οικεία σωματεία είτε εργάζονται σε επιχειρήσεις εκτός εργοδοτικών ενώσεων.

Με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας η Εργατική Συνομοσπονδία αναφέρει:

«Μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας αναλάβατε τη δέσμευση ότι θα ρυθμίσετε (νομοθετικά) το ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι η διάταξη αυτή δεν πρέπει να έχει γενική, οριζόντια εφαρμογή, αλλά θα αφορά μόνο επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα και με αντικειμενικά κριτήρια απειλούνται να κλείσουν, ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι, ότι θα ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με κατώφλι πάντοτε την ΕΓΣΣΕ και ότι θ' αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης με σύμπραξη τραπεζών, δανειστών κ.λπ.».

Επωφελούνται οι επιτήδειοι

«Η καθυστέρηση υλοποίησης της δέσμευσής σας αυτής έχει επιτρέψει σε επιτήδειους να επωφεληθούν, όπως προελέχθη, της συγχύσεως που προκάλεσε η "πονηρή" διάταξη του άρθρου 2 παρ. 7 του Ν. 3845/2010 και κατ' επέκταση να πυροδοτηθεί σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο και στην τηλεόραση, που τροφοδοτούνται από άστοχες και άκαιρες δηλώσεις αλλά και αναλύσεις, προβλέψεις, εκτιμήσεις ειδικών και μη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
ΓΣΕΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
270 επιχειρήσεις αφήνουν μετεξεταστέες τις δημοτικές υπηρεσίες
Συμβάσεις εργασίας
Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να μην τρενάρει με τις συμβάσεις
Μεταλλεργάτες Περάματος
Πήγαν να πάρουν επίδομα και εισέπραξαν δακρυγόνα
Χρηματιστήρια
Πανηγυρίζουν οι αγορές με το εξασθενημένο δολάριο
Υπουργείο Οικονομικών
Εκοψε 10% από άλλους 4 υπουργούς
Σε ομάδα εργασίας η επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγείς
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων συνεταιρισμών
Χωρίς εισφορά δακοκτονίας οι βιολογικοί
Κρατικά ομόλογα
Εκρηξη πορτογαλικών, ιρλανδικών spreads
ΔΕΗ
ΓΕΝΟΠ: Και ποινικές οι ευθύνες για το λιγνίτη
Εφορία
10 νέες οδηγίες για περαίωση μέσα σε γενικευμένο κομφούζιο
Ιδιωτική ασφάλιση
Ασφαλιστικές: το Επικουρικό Αυτοκινήτων χτυπάει κόκκινο
ΟΤΕ
ΟΤΕ: νέα στρατηγική πάνω σε υποχώρηση κερδών 70%
Αλιεία
350.000.000 τόνους έχασε το θαλάσσιο εμπόριο πέρυσι
Ναυτιλία
7,2% συρρικνώθηκε η επιβατηγός ναυτιλία το 2009
ΔΕΚΟ
Εφτασαν και στη ΔΕΗ οι περικοπές των μισθών
Ενέργεια
Μια τρύπα χωρίς πετρέλαιο έκανε η Τουρκία
Τουρισμός
Η τουριστική Ρόδος ανέβασε στροφές: 7,92%
Άλλες ειδήσεις
Υπεγράφη η σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας