Έντυπη Έκδοση

ΦΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ

10 νέες οδηγίες για περαίωση μέσα σε γενικευμένο κομφούζιο

Θα ελεγχθούν ή όχι οι επιτηδευματίες που δεν θα περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της δεκαετίας 2000-2009; Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φάσκει και αντιφάσκει.

Από τη μια λέει πως δεν «στοιχειοθετείται πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα τους ελέγχους» και από την άλλη στέλνει μήνυμα πως μετά το πέρας των προθεσμιών της περαίωσης θα μπει σε λειτουργία το νέο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων.

Διευκρινίζει μάλιστα πως «η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων» και προσθέτει ότι «είναι επίσης προφανές ότι όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται».

Είναι προφανές ότι όσοι δεν περαιώσουν αντιμετωπίζουν εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

Οι 10 νεότερες οδηγίες που δίνει προς 1,5 εκατ. επιτηδευματίες που λαμβάνουν τα σημειώματα περαίωσης είναι οι εξής:

1Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να «κατεβάζουν» από χθες το σημείωμα της περαίωσης από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων https://www.gsis.gr/taxisnet/per2010/index.jsp και τα νομικά πρόσωπα από σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, ενώ από την ερχόμενη Τετάρτη θα λειτουργεί ειδικό λογισμικό στις Εφορίες για τη διόρθωση λαθών.

2Η υπαγωγή στην περαίωση είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.

Αγνοήστε το, αν είστε εντάξει

3Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα και δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει «χωρίς καμία επίπτωση».

4Εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009, κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί.

5Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση, «δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων».

6Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον.

7Η επιλογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αποστολής εκκαθαριστικών και απ' ευθείας εξόφλησης μέσω των τραπεζών έχει μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας, χρόνο και πόρους για όσους φορολογούμενους επιλέξουν να υπαχθούν.

8Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο των στοιχείων πριν την πληρωμή της οφειλής.

9Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν -π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα- μπορεί να το αγνοήσει.

10Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό - ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη - και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.

Αναφορικά δε με τους φορολογούμενους που δηλώνουν άγνοια περί φορολογικών εκκρεμοτήτων και αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού, καταγράφει:

Περιπτώσεις θανάτου που δεν έχουν δηλωθεί από συγγενείς, περιπτώσεις θανάτου που έχουν δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από κληρονόμους, επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν αλλά ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στη ΔΟΥ, επιχειρήσεων που παρότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία και το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί.

Οι περιπτώσεις αυτές θεωρούνται φορολογικώς ενήμερες και εκδίδεται εκκαθαριστικό. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση διευθετείται στην Εφορία.

Το μηχανογραφικό σύστημα έχει ήδη εξαιρέσει 1.697 φορολογούμενους που αντιστοιχούν σε 2.798 χρήσεις, λόγω απενεργοποιημένου ΑΦΜ ή αποβιωσάντων χωρίς κληρονόμο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Φοβούνται το «θυμό» από την περαίωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
270 επιχειρήσεις αφήνουν μετεξεταστέες τις δημοτικές υπηρεσίες
Συμβάσεις εργασίας
Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να μην τρενάρει με τις συμβάσεις
Μεταλλεργάτες Περάματος
Πήγαν να πάρουν επίδομα και εισέπραξαν δακρυγόνα
Χρηματιστήρια
Πανηγυρίζουν οι αγορές με το εξασθενημένο δολάριο
Υπουργείο Οικονομικών
Εκοψε 10% από άλλους 4 υπουργούς
Σε ομάδα εργασίας η επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγείς
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων συνεταιρισμών
Χωρίς εισφορά δακοκτονίας οι βιολογικοί
Κρατικά ομόλογα
Εκρηξη πορτογαλικών, ιρλανδικών spreads
ΔΕΗ
ΓΕΝΟΠ: Και ποινικές οι ευθύνες για το λιγνίτη
Εφορία
10 νέες οδηγίες για περαίωση μέσα σε γενικευμένο κομφούζιο
Ιδιωτική ασφάλιση
Ασφαλιστικές: το Επικουρικό Αυτοκινήτων χτυπάει κόκκινο
ΟΤΕ
ΟΤΕ: νέα στρατηγική πάνω σε υποχώρηση κερδών 70%
Αλιεία
350.000.000 τόνους έχασε το θαλάσσιο εμπόριο πέρυσι
Ναυτιλία
7,2% συρρικνώθηκε η επιβατηγός ναυτιλία το 2009
ΔΕΚΟ
Εφτασαν και στη ΔΕΗ οι περικοπές των μισθών
Ενέργεια
Μια τρύπα χωρίς πετρέλαιο έκανε η Τουρκία
Τουρισμός
Η τουριστική Ρόδος ανέβασε στροφές: 7,92%
Άλλες ειδήσεις
Υπεγράφη η σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας