Έντυπη Έκδοση

Αθήνα: Ασφυξία στην ατμόσφαιρα και στα ταμεία

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1 Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε και πώς θα τις υλοποιήσετε με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική κατάσταση; Πού θα βρείτε τα χρήματα;

2 Πώς τοποθετείστε απέναντι στο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για πρόωρες εθνικές εκλογές και πόσο επηρεάζει το ρόλο σας, πριν και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Ν.Δ., ΛΑΟΣ)

«Ατυχής προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος»

1 Το νέο συμβόλαιο τιμής που υπογράφουμε με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους στις 7 Νοεμβρίου έχει σαν προμετωπίδα την αντιμετώπιση, πριν απ' όλα, των τριών μεγάλων προβλημάτων: 1) Την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών και την υπερσυγκέντρωσή τους στην Αθήνα. 2) Την ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών από την κυβέρνηση. 3) Τον οικονομικό μαρασμό, συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των κακών επιλογών του Μνημονίου.

Είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε την κυβέρνηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης και των τριών αυτών προβλημάτων, μέσα από την ουσιαστικότερη αστυνόμευση της πόλης, τη φύλαξη των συνόρων, τη μεταφορά των ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας.

Αν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στα υπεσχημένα για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -κάτι το οποίο για μένα δεν είναι καθόλου απίθανο, με δεδομένη την πρόσφατη εμπειρία του κοψίματος 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013- και βρεθώ στο δίλημμα μεταξύ του να διασφαλίσω την κοινωνική συνοχή ή να συνεχίσω τα τεχνικά έργα, θα προτιμήσω ανεπιφύλακτα το πρώτο.

2 Ακούγοντας τον πρωθυπουργό της χώρας να μετατρέπεται σε «κομματάρχη» των υποψηφίων που υποστηρίζει το κόμμα του, αισθάνθηκα απογοήτευση. Η ιδιαίτερη αναφορά έμμεσα στο πρόσωπό μου, με ταυτόχρονη επίθεση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι οι προσπάθειές μου βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ελπίζω ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αντιληφθεί το λάθος του και η ατυχής αυτή προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οφείλεται στην προεκλογική πίεση και ίσως στην υιοθέτηση απόψεων κακών συμβούλων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι-Πράσινοι, Δράση)

«Γίγαντας που κοιμάται ο Δήμος αλλά θα ξυπνήσει»

1 Ο Δήμος θα επιστρέψει στο κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές για να μπορέσει να επιστρέψει και ο δημότης. Αυτή τη στιγμή που οι πολίτες και η πόλη δοκιμάζονται από τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, ο Δήμος είναι απών. Θα δώσουμε μάχη για να καθαρίσουμε την Αθήνα από τα σκουπίδια που την πνίγουν, για να ελευθερώσουμε και να φωτίσουμε τους δημόσιους χώρους, για να νικήσουμε το φόβο. Χρήματα δεν υπάρχουν πολλά αλλά θα βρούμε. Τα ολοκληρωμένα σχέδια βρίσκουν πόρους. Και στην Ελλάδα και από τις Βρυξέλλες. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο και να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του ώστε να μην πηγαίνει χαμένο κανένα ευρώ. Ο Δήμος Αθηναίων, αυτός ο γίγαντας που εδώ και χρόνια κοιμάται, θα ξυπνήσει και θα αρχίσει να δουλεύει για την πόλη και τους δημότες.

2 Κάθε εκλογική αναμέτρηση εμπεριέχει εξ ορισμού πολλαπλά διακυβεύματα. Ο πρωθυπουργός βεβαίως είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπ' όψιν του την κατάσταση της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Από αυτή αντλεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του και διαμορφώνει τις προτεραιότητές του. Εγώ είμαι επικεφαλής ενός συνδυασμού που υποστηρίζεται μεν από το κυβερνητικό κόμμα, αλλά όχι μόνο από αυτό. Μας υποστηρίζουν επίσης άλλα τρία κόμματα (Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι Πράσινοι, Δράση) αλλά και πλήθος ανθρώπων με πλούσια δράση στην κοινωνία των πολιτών. Τα τέσσερα κόμματα έχουν διαφορετική στάση απέναντι τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο Μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά όμως την Αθήνα, συμφωνούν με τη θέση μου ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πολύ απλά, δεν πάει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή στο Δήμο, αλλαγή στη νοοτροπία όλων μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ (ΚΚΕ)

«Θέλουν τον λαό υποταγμένο, πρέπει να τιμωρηθούν»

1 Να αντιπαλέψουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που φέρνουν. Προτεραιότητά μας η προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικροεμπόρων και βιοτεχνών. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να δοθούν πραγματικά επιδόματα σε όλους τους ανέργους. Να παγώσουν τα δάνεια, να μην τους κόψουν το ρεύμα, το νερό. Θα μειώσουμε δραστικά τα δημοτικά τέλη, θα καταργήσουμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Με κάθε τρόπο θα διεκδικήσουμε τα δισ. ευρώ που χρωστούν στους δήμους οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., καθώς και αύξηση των κρατικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία, περιβάλλον. Θα κατευθύνουμε τα οικονομικά του δήμου, παρά και ενάντια στις οδηγίες της Ε.Ε., σε έργα υπέρ των λαϊκών αναγκών.

Να καταργηθούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να φορολογηθούν τα κέρδη τους με 45%. Να καταργηθούν οι τεράστιες ΝΑΤΟϊκές πολεμικές δαπάνες, που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας.

2 Είναι ολοφάνερο πια ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θέλουν τον λαό υποταγμένο. Ο εκβιαστής πρέπει να τιμωρηθεί. Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό, αν ο λαός δεν υψώσει τώρα το ανάστημά του, δεν συμπορευτεί με το ΚΚΕ τώρα στις εκλογές και στους αγώνες που έρχονται, δεν καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα σε ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Ειδικά αυτοί που δεν πρέπει να φοβηθούν είναι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που έως τώρα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αντιθέτως πιο αποφασιστικά, με την ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση, πρέπει να κάνουν μια νέα αρχή, για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Για τη λαϊκή αντεπίθεση της ελπίδας και της ανατροπής.

ΕΛΕΝΗ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ)

«Οι πολίτες που πληρώνουν την κρίση να απαντήσουν στην πρόκληση»

1 Πρώτο μέλημα κάθε δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της πολύπλευρης (και εντεινόμενης τα τελευταία χρόνια) κρίσης στην οποία βρίσκεται η πόλη. Η έλλειψη δημόσιων χώρων πρασίνου και αναψυχής και η απουσία δημοτικών κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ιατρεία, ξενώνες κ.λπ.) είναι ζητήματα που επείγει να αντιμετωπιστούν, με δράση σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, χρειάζεται ο δήμος να δράσει ώστε να μην περικοπούν οι οφειλόμενοι από το κράτος πόροι όπως προβλέπουν το Μνημόνιο και ο Καλλικράτης. Είναι μια μακροχρόνια πολιτική και κοινωνική μάχη που πρέπει να δώσουν οι παρατάξεις και οι πολίτες από κοινού. Μόνον έτσι θα αλλάξει συνολικά πορεία η ανάπτυξη της πόλης και θα βελτιωθεί ριζικά η ποιότητα ζωής.

Δεύτερον, εμείς προτείνουμε την άμεση εφαρμογή ενός φθηνού, οικολογικού και κοινωνικού, προγράμματος «σωτηρίας», με πόρους που θα προέλθουν κύρια από περικοπές άχρηστων δαπανών. Με προτεραιότητα στη σωστή αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων του δήμου, πολλά μπορούν να γίνουν προς όφελος των περισσότερων κατοίκων της πόλης.

2 Ο πρωθυπουργός προκειμένου να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, έδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια στιγμή βέβαια αφαίρεσε κάθε πρόσχημα ανεξαρτησίας των υποψηφίων που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά μας, είχαμε έγκαιρα αναδείξει τον έντονα πολιτικό χαρακτήρα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών που γίνονται στη συγκυρία της κρίσης και του Μνημονίου. Καλούμε τους πολίτες που βιώνουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής να απαντήσουν στην πρόκληση και να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση.

Η χώρα δεν κινδυνεύει από την ενίσχυση των ριζοσπαστικών, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στους δήμους. Αντίθετα, η κοινωνία και η οικονομία κινδυνεύουν εάν συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική της τρόικας. Η ψήφος στις εκλογές είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των πολιτών.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

«Ωρα να φύγετε, μαζί με το Μνημόνιο»

1Με την κινητοποίηση των εργαζομένων, θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες από το μηχανισμό της τρόικας που εγκαθιστά ο «Καλλικράτης» σε κάθε δήμο κατακρεουργώντας τη χρηματοδότηση και οδηγώντας σε απολύσεις και κλεισίματα, όπως ήδη γίνεται με τη διάλυση των παιδικών σταθμών, του Γηροκομείου, των ΚΑΠΗ, του ξενόγλωσσου τμήματος του ρ/σ 9,84, των υπηρεσιών φροντίδας για τους άστεγους, τους πρόσφυγες και τους ηλικιωμένους, των υπηρεσιών πρασίνου. Χρήματα θα βρεθούν με το πάγωμα της πληρωμής και τη διαγραφή του ληστρικού χρέους προς τους τραπεζίτες, με το κόψιμο των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αστυνομία.

2 Η οικονομική χρεοκοπία στην οποία οδηγεί το Μνημόνιο επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και να παραταθεί μαζί με ελεγχόμενη «αναδιάρθρωση του χρέους» με συνταγή Ε.Ε. και ΔΝΤ για πάνω από μια δεκαετία, οδηγώντας σε μία πραγματική ληστεία σε βάρος των μισθών, των συντάξεων, σε ιδιωτικοποιήσεις για χάρη των μεγαλοκαρχαριών.

Για τους δημάρχους και περιφερειάρχες ανατίθεται ρόλος χωροφύλακα των κερδών των τραπεζιτών και της τρόικας. Πίεση για να ξεπουλήσουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου για νέα πρόζεκτ «αναβάθμισης», με πογκρόμ σε βάρος των φτωχών, των αστέγων, των προσφύγων, με ευθύνη μάλιστα νέου υπουργείου!

Ο πλασιέ αυτής της αντεργατικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός, είναι ώρα να μαυριστεί εκλογικά για να πάρει το ίδιο μήνυμα που έστειλαν εκατομμύρια εργαζόμενοι και νέοι με τις πανεργατικές απεργίες και τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια: Ωρα να φύγετε, μαζί με το Μνημόνιο!

Είναι ώρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία που προδόθηκαν από τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ να μπουν στο δρόμο της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό. Να απαιτήσουμε να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο, να απαγορευτούν οι απολύσεις, να φορολογηθούν οι καπιταλιστές, να δημευτεί η εκκλησιαστική περιουσία, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Για ποιο ζήτημα θα δίνατε την πρώτη σας μάχη στο δήμο, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (ανεξάρτητος)

«Πεζοδρόμια, ποδήλατα, πράσινο, πάρκινγκ, πολιτισμός»

Ανθρώπινα πεζοδρόμια. Είναι το πρώτο από τα πέντε Πι της εκστρατείας μας (Πεζοδρόμια, Ποδήλατα, Πράσινο, Πάρκινγ, Πολιτισμός). Δεν απαιτούνται πολλά χρήματα για να πάρουμε τα πεζοδρόμια πίσω κι έτσι να ζεστάνουμε την κοινωνικότητα της πόλης και την οικονομία της.

Διαπλάτυνση είναι η πρώτη ενέργεια, π.χ. η οδός Λαμίας στους Αμπελόκηπους είναι μονόδρομος με το οδόστρωμα να έχει πλάτος 8,60 μ. όταν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν έχουν πλάτος μόλις 2,40 μ. Σήμερα δημότες και καταστήματα ασφυκτιούν, αύριο θα μπορούν να χαίρονται το πεζοδρόμιο όπως θα έπρεπε να είναι.

Δενδροφύτευση με μυροβόλα δέντρα όπως βάζουν όλοι στο εξοχικό ή το μπαλκόνι. Ενα ελληνικό δέντρο 8 ετών, ύψους 1,90 μ. κοστίζει 40 ευρώ κι έχει παχύ κορμό για να αποτρέπει όποιον επιχειρήσει να καβαλήσει το πεζοδρόμιο.

Προσβασιμότητα προς όλους και ανελέητο κυνήγι της στάθμευσης σε μπάρες αναπήρων.

Απελευθέρωση από εμπόδια και τραπεζοκαθίσματα. Για να μη στραγγαλιστούν τα καταστήματα που ζουν από τα τραπεζοκαθίσματα εφαρμόζουμε τη λύση που έδωσε η Νέα Υόρκη: τοποθέτησαν ξύλινες ελαφριές πλατφόρμες στο δρόμο θυσιάζοντας θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ (ανεξάρτητος)

«Απελευθέρωση του δήμου από το υπάρχον πολιτικό σύστημα»

Θεωρώ ότι είναι αφελές να υποσχεθώ οτιδήποτε, ιδιαίτερα σε θέματα τα οποία άπτονται της οικονομίας, αν δεν έχω προσωπική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο. Ζούμε άλλωστε σε ένα αναξιόπιστο κράτος του οποίου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι άλλα του έλεγαν και άλλα βρήκε.

Ετσι το πρώτο που θα κάνω είναι να δώσω τη μάχη για την απελευθέρωση του δήμου από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Εχω ήδη κηρύξει έναν ανένδοτο αγώνα εναντίον του φαύλου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, εναντίον της κομματικής εξάρτησης στην οποία είναι αιχμάλωτη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και έχουν πέσει πλέον όλες οι μάσκες.

Το υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από κόμματα-εκκολαπτήρια διαφθοράς, πρέπει να καταρρεύσει, γιατί έχει συσσωρεύσει μύρια δεινά στον τόπο και τώρα, μετά την πνευματική χρεοκοπία του λαού μας και τη διάλυση της αξιακής συγκρότησης του Ελληνα, έχει οδηγήσει και στην οικονομική χρεοκοπία την πατρίδα μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ (Χρυσή Αυγή)

«Λύση στο μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών»

Την πρώτη μου μάχη στον Δήμο Αθηναίων θα την έδινα για το μεγάλο πρόβλημα που είναι οι λαθρομετανάστες. Η απουσία πολιτικής από ένα ανίκανο κράτος έχει μετατρέψει γειτονιές ολόκληρες της Αθήνας σε άντρα εγκληματικότητος και επικίνδυνες εστίες κάθε είδους συγκρούσεων. Κάποιοι επέλεξαν την Ελλάδα να γίνει ο χώρος υποδοχής όλων αυτών που φεύγουν από Ασία και Αφρική, εξαιτίας της δυστυχίας και των πολέμων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός οργανωμένου σχεδίου.

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό οι λαθρομετανάστες έρχονταν από τα νησιά, τώρα έρχονται μαζικά από τον Εβρο. Οσο για την Ευρώπη, νίπτει τας χείρας της σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος και μας «δουλεύει» κανονικά στέλνοντας 200 άτομα για να φυλάξουν ολόκληρο τον Εβρο! Εάν δεν δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, τόσο η Αθήνα όσο και η Ελλάδα ολόκληρη θα μεταβληθούν σε μια κοινωνική ζούγκλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Σχετικά θέματα: Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Δήμος Νίκαιας - Ρέντη
Δήμος Περιστερίου
Τουλάχιστον 72 ψηφοφόροι-φαντάσματα
«Δεν θα ανακάμψει η χώρα, αν δεν ανακάμψει η Αθήνα»
Κακλαμάνης: Ψέματα και λάσπη στη «μαύρη βίβλο» του Καμίνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Πρόωρες εκλογές
Τρύπια τα σενάρια για διπλές κάλπες
Μανιτάκης: Συνταγματικά αδύνατο - Αλιβιζάτος: Μόνο λόγω... πολέμου
Κυβέρνηση
Φοβούνται το «θυμό» από την περαίωση
Οικονομική κρίση
ΔΝΤ: Στο «κόκκινο» για μια πενταετία η Ελλάδα, με τα δεκαετή ομόλογα στο 11,30%
ΠΑΣΟΚ
Μουδιασμένη ατμόσφαιρα
ΝΑΤΟ
Ελληνική αισιοδοξία για το νέο δόγμα
Υπουργείο Εθν. Άμυνας
Αντίσταση Βενιζέλου με το 4% για πλαφόν απολύσεων
Νέα Δημοκρατία
«Και εγώ την ίδια αγωνία θα είχα με τον Παπανδρέου»
Σαμαράς: Με αυτή την πολιτική δεν πάμε άλλο
ΣΥΡΙΖΑ
«Μετά τις εκλογές, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ...»
Ή αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Συλλαλητήριο στις 15
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Δήμος Νίκαιας - Ρέντη
Δήμος Περιστερίου
Τουλάχιστον 72 ψηφοφόροι-φαντάσματα
Αθήνα: Ασφυξία στην ατμόσφαιρα και στα ταμεία
«Δεν θα ανακάμψει η χώρα, αν δεν ανακάμψει η Αθήνα»
Κακλαμάνης: Ψέματα και λάσπη στη «μαύρη βίβλο» του Καμίνη
Άλλες ειδήσεις
Νέο υπόμνημα από ΔΣΑ, ΤΕΕ για ακύρωση του Μνημονίου
Νέο επεισόδιο HELEXPO - ΔΕΘ
Αλαβάνος με πανό στο σπίτι της τρόικας