Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ «ΧΕΙΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΟΜΠΑΜΑ, ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

«Τώρα, θα αλλάξουμε πορεία»

Εκκληση για συμβιβασμό σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την «αποφασιστική ήττα», όπως είπε, που υπέστησαν οι πρώτοι στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά οι συντηρητικοί «ανασκουμπώνονται» για μάχες.

«Είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά» είπε ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικανός νέος πρόεδρος της Βουλής(φωτ. Reuters) «Είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά» είπε ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικανός νέος πρόεδρος της Βουλής(φωτ. Reuters) «Θα αλλάξουμε πορεία», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ. «Είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά», είπε και πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα προωθήσουν περικοπή των κυβερνητικών εξόδων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, ήταν ακόμα πιο σκληρός. Ζήτησε ψήφους για να διαβρωθεί η μεταρρύθμιση υγείας που έχει προωθήσει ο Ομπάμα.

Ο τόνος του ήταν σε πλήρη αντίθεση από του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε συμβιβασμό από τα δύο κόμματα, τους ηγέτες των οποίων κάλεσε στον Λευκό Οίκο, στις 18 Νοεμβρίου, για να σχεδιάσουν την ατζέντα των επομένων ετών. Τα θέματα που έβαλε είναι η οικονομία, οι περικοπές φόρων και η ασφάλιση των ανέργων. Θέλει επίσης η Γερουσία να περάσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία. Ο ΜακΚόνελ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα εργαστούν για να αρνηθούν στον Ομπάμα δεύτερη θητεία στις προεδρικές του 2012. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι ΜακΚόνελ και Μπένερ, με τη σημερινή πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ.

Ηλικιωμένοι και ανεξάρτητοι

Η ανάλυση της ψηφοφορίας έδειξε ότι η ήττα των Δημοκρατικών δεν οφείλεται στη δυσαρέσκεια για την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε προσωπικώς ο Ομπάμα. Εδειξε ότι οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, ψηφοφόροι και οι πολιτικά ανεξάρτητοι, που είναι δύο μεγάλες ομάδες του αμερικανικού εκλογικού σώματος, απλώς γύρισαν την πλάτη στην πολιτική του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ. Το 59% των ηλικιωμένων ψήφισαν Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή, με γνώμονα τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, με την οποία διαφωνούν. Οι ανεξάρτητοι δήλωσαν ότι διαφωνούν με τον τρόπο που ο Ομπάμα ασκεί εξουσία και στράφηκαν ομαδικά, για πρώτη φορά από το 1998, στους Ρεπουμπλικανούς.

Αλλαγές έγιναν όχι μόνο στην ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά και στις Βουλές των Πολιτειών, οι οποίες θα αλλάξουν τα όρια των εκλογικών περιφερειών για την ομοσπονδιακή Βουλή. Αυτή η αλλαγή γίνεται περίπου κάθε 10 χρόνια και συνήθως ευνοεί το κόμμα που έχει την πλειοψηφία. Στην προοπτική της ευνοεί ενδεχομένως τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν την ισχυρή τους θέση στο Κογκρέσο τα επόμενα δέκα χρόνια. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο «ειρηνοποιός» στα Βαλκάνια...
Η Τουρκία θέλει να μείνει η βάση ΝΑΤΟ στη Σμύρνη
Από τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» ο καμικάζι της πλατείας Ταξίμ
Τα χωριά του καρκίνου
ΗΠΑ
«Τώρα, θα αλλάξουμε πορεία»
Προσωπικά δεδομένα
Νορβηγία: εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το 10ετές «φακέλωμα»
Σιγκαπούρη
Το Airbus Α380 «προσγείωσε» και τη μετοχή της Rolls-Royce
Περιβάλλον
Κλίμα απειλής για την ανάπτυξη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρω-άσκηση προσομοίωσης σε κυβερνο-επίθεση
Ολλανδία
Ολλανδία: τα «μικρά» καπνίζουν
Άλλες ειδήσεις
Οι Σκοτσέζοι «τα κάνουν αόρατα»
Αν δεν «παίρνεις» τα μαθηματικά, κάνε ένα ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο!
Ρίξ' τα όλα στον κουβά