Έντυπη Έκδοση

ΟΗΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κλίμα απειλής για την ανάπτυξη

Δύο δεκαετίες προόδου στην ανθρώπινη ανάπτυξη απειλούνται από την εξάντληση των φυσικών πόρων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ανισότητες ως μείζονα παράγοντα οπισθοδρόμησης.

Κάνοντας μια επισκόπηση των τελευταίων 20 ετών, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) εξαίρει στη φετινή έκθεσή του τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ανθρωπότητα προς την ευημερία, η οποία αποτιμάται βάσει του εισοδήματος, του προσδόκιμου ζωής και της εκπαίδευσης -τους τρεις παράγοντες που συνθέτουν το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI). Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών, που έχει οδηγήσει σε μαζική αύξηση των ανέργων αλλά και των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη έχουν σήμερα καλύτερη υγεία, ζουν περισσότερο, είναι πιο μορφωμένοι κι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες απ' ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Οσα όμως έχουν επιτευχθεί την τελευταία εικοσαετία τίθενται πλέον σε κίνδυνο από μοτίβα παραγωγής και κατανάλωσης που ξεπερνούν τις δυνατότητες του πλανήτη. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους, στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στις καλλιέργειες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρότατο κίνδυνο ανατροπής όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας.

Οικονομικές ανισότητες

Την αναπτυξιακή πορεία της ανθρωπότητας ανακόπτουν παράλληλα οι ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών αλλά και οι ανισότητες εντός των χωρών. Το χάσμα είναι ευδιάκριτο στο φετινό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, όπου οι 10 πρώτες χώρες (επί συνόλου 169) ανήκουν στη Δύση και οι δέκα τελευταίες στην Αφρική. Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι άλλωστε κι εκείνες που προοδεύουν με τον πιο αργό ρυθμό. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 22η θέση (δύο θέσεις πιο πάνω από την αντίστοιχη κατάταξη του 2005), μπροστά από την Ιταλία (23η), το Λουξεμβούργο (24η), την Αυστρία (25η), τη Βρετανία (26η), την Κύπρο (35η) και την Τουρκία (83η). Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η κατάταξη της χώρας μας έπειτα από μερικά χρόνια, όταν θα έχουν γίνει πλήρως αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
ΟΗΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο «ειρηνοποιός» στα Βαλκάνια...
Η Τουρκία θέλει να μείνει η βάση ΝΑΤΟ στη Σμύρνη
Από τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» ο καμικάζι της πλατείας Ταξίμ
Τα χωριά του καρκίνου
ΗΠΑ
«Τώρα, θα αλλάξουμε πορεία»
Προσωπικά δεδομένα
Νορβηγία: εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το 10ετές «φακέλωμα»
Σιγκαπούρη
Το Airbus Α380 «προσγείωσε» και τη μετοχή της Rolls-Royce
Περιβάλλον
Κλίμα απειλής για την ανάπτυξη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρω-άσκηση προσομοίωσης σε κυβερνο-επίθεση
Ολλανδία
Ολλανδία: τα «μικρά» καπνίζουν
Άλλες ειδήσεις
Οι Σκοτσέζοι «τα κάνουν αόρατα»
Αν δεν «παίρνεις» τα μαθηματικά, κάνε ένα ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο!
Ρίξ' τα όλα στον κουβά