Έντυπη Έκδοση

Οι Σκοτσέζοι «τα κάνουν αόρατα»

Ενα εύκαμπτο υλικό, με ιδιότητα δράσης επί του φωτός που είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι ώστε να δίνει την αίσθηση του αόρατου, κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους της Σκοτίας.

Ας μη βιάζονται όμως να ενθουσιαστούν όσοι θέλουν να φορέσουν έναν... αόρατο μανδύα σαν εκείνο του Χάρι Πότερ. Το εξήγησε ο Ανδρέα ντι Φάλκο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και υπογράφων το άρθρο με το οποίο η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «New Journal of Physics»: δημιούργησαν το καινοτόμο υλικό τους, συνδυάζοντας ως βάση ένα κοινό εμπορεύσιμο λεπτό εύκαμπτο φιλμ πυριτίου και ένα «μετα-υλικό» που μπορεί να αλληλεπιδρά σε φως μήκους κύματος 620 νανομέτρων -αντιστοιχεί στο όριο ανάμεσα στο κόκκινο και το πορτοκαλί. Με το «metaflex», όπως ονομάζεται το νανομορφικό υλικό που κατασκεύασαν οι Σκοτσέζοι επιστήμονες, σημαίνει ότι εάν ένα αντικείμενο είναι βαμμένο στο ίδιο χρώμα, ο άνθρωπος δεν θα το βλέπει. Το ορατό από τους ανθρώπους φως έχει μήκος κύματος μεταξύ 400 νανομέτρων (ιώδες) και 700 (σκούρο κόκκινο).

Βασική αρχή για να είναι ένα υλικό αόρατο, είναι να μην απορροφά το φως. Το φως, του οποίου η κίνηση είναι ευθεία, πρέπει να «ρέει» γύρω του, όπως το νερό ενός ρυακιού που συναντά ένα βράχο. Φωτοαπωθητικά υλικά έχουν ήδη κατασκευαστεί, αλλά λειτουργούν σε μήκη κύματος πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που μπορεί να δει ο άνθρωπος: κύματα ραντάρ ή υπέρυθρων ακτίνων. Μετα-υλικά, πρωτότυπα υλικά με απείρως μικρότερη δομή (νανοδομή) που μπορούν να προκαλέσουν τη γύρω τους «ροή» φωτεινού φάσματος με βραχύτερο μήκος κύματος έχουν επίσης κατασκευαστεί, αλλά με δυνατότητα εφαρμογής μόνο σε επίπεδες και σκληρές επιφάνειες μέχρι τώρα.

Οι Σκοτσέζοι ερευνητές έκαναν το επόμενο μεγάλο βήμα. Εκτιμούν δε πως εάν τα νέα μετα-υλικά αποδειχθούν ικανά να αντιδρούν στο φως και για άλλα χρώματα του ανθρωπίνως ορατού φάσματος, ο «αόρατος μανδύας» θα μπορούσε να φτιαχτεί, τοποθετώντας διαφορετικές μεμβράνες τη μία πάνω στην άλλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο «ειρηνοποιός» στα Βαλκάνια...
Η Τουρκία θέλει να μείνει η βάση ΝΑΤΟ στη Σμύρνη
Από τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» ο καμικάζι της πλατείας Ταξίμ
Τα χωριά του καρκίνου
ΗΠΑ
«Τώρα, θα αλλάξουμε πορεία»
Προσωπικά δεδομένα
Νορβηγία: εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το 10ετές «φακέλωμα»
Σιγκαπούρη
Το Airbus Α380 «προσγείωσε» και τη μετοχή της Rolls-Royce
Περιβάλλον
Κλίμα απειλής για την ανάπτυξη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρω-άσκηση προσομοίωσης σε κυβερνο-επίθεση
Ολλανδία
Ολλανδία: τα «μικρά» καπνίζουν
Άλλες ειδήσεις
Οι Σκοτσέζοι «τα κάνουν αόρατα»
Αν δεν «παίρνεις» τα μαθηματικά, κάνε ένα ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο!
Ρίξ' τα όλα στον κουβά