Έντυπη Έκδοση

Ευρω-άσκηση προσομοίωσης σε κυβερνο-επίθεση

Η πρώτη πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης οργανωμένης ηλεκτρονικής επίθεσης έγινε χθες στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία, σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί η δυνατότητα συνεργασίας της Ευρώπης έναντι των ηλεκτρονικών απειλών.

Χθες επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε πρόταση στρατηγικής για την προστασία του απορρήτου στο Διαδίκτυο.

Στόχος της άσκησης με την κωδική ονομασία «Cyber Europe 2010» ήταν, σύμφωνα με την Κομισιόν, να δοκιμαστεί η ετοιμότητα της Ευρώπης έναντι απειλών προερχομένων από τον κυβερνοχώρο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση ζωτικών υποδομών στην περίπτωση επίθεσης. Ειδικοί από διάφορες χώρες κλήθηκαν να συνεργαστούν και να προωθήσουν την κυκλοφορία από τις συνδέσεις που εμποδίστηκαν επί τούτου στην άσκηση σε συνδέσεις που λειτουργούν. Σε μεταγενέστερο χρόνο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ENISA) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών θα δοκιμάσουν ακόμα πιο σύνθετα σενάρια, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο.

Ανοιξε εν τω μεταξύ χθες με την παρουσίαση της στρατηγικής της Κομισιόν για το απόρρητο στο Διαδίκτυο η διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου και θα καταλήξει σε λεπτομερείς νομοθετικές προτάσεις ώς τα μέσα του 2011. Η Επιτροπή θέλει οι εταιρείες (Google Inc., Facebook Inc.) να δώσουν στους χρήστες του Διαδικτύου μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίον χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα. Ενα από τα κεντρικά ζητήματα που πραγματεύεται η νέα στρατηγική της Κομισιόν είναι «το δικαίωμα του χρήστη να ξεχαστεί», δηλαδή να μπορεί να διαγράψει το προφίλ του και κάθε δεδομένο που τον αφορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ο «ειρηνοποιός» στα Βαλκάνια...
Η Τουρκία θέλει να μείνει η βάση ΝΑΤΟ στη Σμύρνη
Από τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» ο καμικάζι της πλατείας Ταξίμ
Τα χωριά του καρκίνου
ΗΠΑ
«Τώρα, θα αλλάξουμε πορεία»
Προσωπικά δεδομένα
Νορβηγία: εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ για το 10ετές «φακέλωμα»
Σιγκαπούρη
Το Airbus Α380 «προσγείωσε» και τη μετοχή της Rolls-Royce
Περιβάλλον
Κλίμα απειλής για την ανάπτυξη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρω-άσκηση προσομοίωσης σε κυβερνο-επίθεση
Ολλανδία
Ολλανδία: τα «μικρά» καπνίζουν
Άλλες ειδήσεις
Οι Σκοτσέζοι «τα κάνουν αόρατα»
Αν δεν «παίρνεις» τα μαθηματικά, κάνε ένα ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο!
Ρίξ' τα όλα στον κουβά