Έντυπη Έκδοση

Με τη σκέψη στον Αλεξανδρινό

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου, με μια κλειστή ομπρέλα στον ώμο, στρέφεται, σχεδόν έκπληκτος, προς το φωτογραφικό φακό του Ελληνα εικαστικού και φωτογράφου Δημήτρη Γέρου.

Ο φωτογράφος Ντιουάν Μίκαλς στο Factory Cafe της Νέας Υόρκης Ο φωτογράφος Ντιουάν Μίκαλς στο Factory Cafe της Νέας Υόρκης Με διαφορετική διάθεση, σε σκοτεινά δωμάτια με στοιχειώδη φωτισμό, σε ταπεινές γειτονιές ή σε σαλόνια αρχοντικών, μόνοι ή δίπλα σε ημίγυμνα αντρικά σώματα, φωτογραφήθηκαν από τον Δημήτρη Γέρο σημαντικές προσωπικότητες απ' όλο το φάσμα της τέχνης.

Ανάμεσά τους συγγραφείς, όπως ο Αιγύπτιος νομπελίστας Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο Αμερικανός Γκορ Βιντάλ και οι συμπατριώτες του Εντμουντ Γουάιτ και Ρίτσαρντ Χάουαρντ, ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Μποντριγιάρ, οι εικαστικοί Τζεφ Κουνς, Αρμάν, Τομ Γουέσελμαν, ο σκηνοθέτης Κλάιβ Μπάρκερ, η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκις και πολλοί άλλοι.

Αταίριαστοι μεταξύ τους, τουλάχιστον φαινομενικά, όλοι αυτοί μοιράζονται κάτι: το θαυμασμό και τη βαθιά εκτίμηση για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Γι' αυτό δέχτηκαν να φωτογραφηθούν από τον Δημήτρη Γέρο μ' έναν τρόπο που ανακαλεί την ατμόσφαιρα των ποιημάτων του Αλεξανδρινού.

Τριάντα πέντε από τις 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους της ενότητας θα εκτεθούν από την 1η μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Είναι η έκθεση «Shades of Love», με πορτρέτα που ολοκληρώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Μοιραία, κάποιοι από τους δημιουργούς έχουν φύγει από τη ζωή. Κάθε φωτογραφία συνδέεται μ' ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Γι' αυτό και στην έκθεση πάνω σε ορισμένα πορτρέτα θα προβάλλεται ένα βίντεο, στο οποίο ο εικονιζόμενος καλλιτέχνης θα απαγγέλλει το ποίημα για το οποίο έχει ποζάρει. Θα δημιουργείται, έτσι, η ψευδαίσθηση πως ξαφνικά η ασπρόμαυρη εικόνα έχει ζωντανέψει. Ανάμεσα σ' αυτούς που βιντεοσκοπήθηκαν είναι ο Εντουαρντ Αλμπι, ο Γκορ Βιντάλ και ο Εντμουντ Γουάιτ.

«Στο δρόμο για την "Ιθάκη" έβαλα τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, άνθρωπο με αρκετά περιπετειώδη και γεμάτη εμπειρίες ζωή, να περπατάει κρατώντας τα χειρόγραφά του και μια ομπρέλα. Από τον Μισέλ Τουρνιέ, που κατοικεί σ' ένα πρεσβυτέριο, ζήτησα να μου ποζάρει για τα "Κεριά"», σημειώνει ο Δημήτρης Γέρος. Και προσθέτει: «Για το ποίημα "Φωνές" διάλεξα τον ποιητή Ρίτσαρντ Χάουαρντ, ο οποίος είχε καλύψει όλους τους τοίχους του μπάνιου του με φωτογραφίες νεκρών προσωπικοτήτων. Ο επόμενος που σκέφτηκα ήταν ο πολύ καλός φωτογράφος Ντιουάν Μίκαλς, που έχει εμπνευστεί πολλές φωτογραφίες από την ποίησή του. Τον έβαλα να πίνει τον καφέ του στο περίφημο Factory Cafe της Νέας Υόρκης, ανάλογο με τα καφέ στα οποία νομίζω ότι θα σύχναζε και ο Καβάφης, και να προβληματίζεται από την παρουσία του νεαρού στο "Διπλανό Τραπέζι"».

Το σύνολο των φωτογραφιών τυπώθηκε σε βιβλίο μεγάλου σχήματος, 170 σελίδων, που μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις «Insight» του Σαν Φρανσίσκο. Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει ο Αμερικανός δραματουργός Εντουαρντ Αλμπι και την εισαγωγή ο Αμερικανός ποιητής και τεχνοκριτικός Τζον Γουντ. Τη μετάφραση των ποιημάτων, ειδικά γι' αυτή την έκδοση, έκανε ο Ντέιβιντ Κόνολι. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Με τη σκέψη στον Αλεξανδρινό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης
Ανοιξε μια πόρτα προς την Ελλάδα
Βυζαντινό Μουσείο
Τέχνη σημερινή, αλλά θρησκευτική
Κινηματογράφος
Σκοτεινές αίθουσες με πράσινη συνείδηση
Διεθνής διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος»
Ρώσος Μητρόπουλος χωρίς μπαγκέτα
Αρχαιολογία
Μυκηναϊκά τα κοσμήματα, αιγυπτιακό το χρυσάφι
Οικονομική κρίση & πολιτισμός
Το ευρωπαϊκό θέατρο στην Ομόνοια
Τηλεόραση
Σε ρυθμό εκλογών
Το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ