Έντυπη Έκδοση

Το ευρωπαϊκό θέατρο στην Ομόνοια

Τη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης φιλοξενεί από σήμερα έως και την Κυριακή το Εθνικό Θέατρο, με τη συμμετοχή μερικών από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Ακόμα και μαγνητοσκοπημένη η τοποθέτηση του Λούκα Ρονκόνι (φωτογρ.), αύριο, στη συζήτηση με θέμα «Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης», θα 'χει ενδιαφέρον Ακόμα και μαγνητοσκοπημένη η τοποθέτηση του Λούκα Ρονκόνι (φωτογρ.), αύριο, στη συζήτηση με θέμα «Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης», θα 'χει ενδιαφέρον Μ' αυτή την αφορμή το Εθνικό διοργανώνει αύριο (5.30 μ.μ.), στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων, στρογγυλό τραπέζι ανοιχτό για το κοινό με θέμα «Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης», υπό την αιγίδα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Γιάννης Χουβαρδάς. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των θεάτρων Bulandra, Αλεξάντερ Νταρί, της Nanterre Amandiers, Ζαν-Λουί Μαρτινέλ, του ουγγαρόφωνου θεάτρου της Κλουζ, Γκάμπορ Τόμπα, του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, Μιχάλ Ντότσιεκαλ, του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, καθώς και ο σκηνοθέτης και επίτιμο μέλος της Ενωσης, Ντέκλαν Ντόνελαν. Ενδιαμέσως θα προβληθεί η μαγνητοσκοπημένη τοποθέτηση του καλλιτεχνικού συμβούλου του Πίκολο Τεάτρο, Λούκα Ρονκόνι, ενώ θα απευθυνθούν χαιρετισμοί εκ μέρους του κ. Γερουλάνου και της επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεότητας, Ανδρούλλας Βασιλείου.

Η κρίση, όχι μόνον η εγχώρια, αλλά στην ευρωπαϊκή της κλίμακα, με ενδεχόμενες μελλοντικές εκδηλώσεις ακόμα πιο οδυνηρές, καθιστά το θέμα της συζήτησης απολύτως επίκαιρο -αν όχι επείγον. Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να περικόπτουν τις δαπάνες και, κυρίως, τις δημόσιες δαπάνες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ποια θέση επιφυλάσσεται στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πνεύματος; Είναι σωστό να περικοπεί η οικονομική τους ενίσχυση, και κατά συνέπεια η δυναμική τους; Το «να προστατευτούμε από το μέλλον» -όπως μας προτρέπει η ομότιτλη παράσταση του Μαρτάλερ, τιμώμενου καλλιτέχνη στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν- δεν απαιτεί να ασκήσουμε μια υπεύθυνη, δυναμική πολιτική σε αυτούς τους τομείς; Ποια είναι και ποια πρέπει να είναι η στάση του καλλιτέχνη; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει η συζήτηση.

Ας θυμίσουμε τέλος ότι η Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης είναι ένα δίκτυο θεάτρων που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 1990 από τους Τζόρτζιο Στρέλερ και Ζακ Λανγκ, με την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα καταμετρά στα μέλη της 19 από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Με τη σκέψη στον Αλεξανδρινό
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης
Ανοιξε μια πόρτα προς την Ελλάδα
Βυζαντινό Μουσείο
Τέχνη σημερινή, αλλά θρησκευτική
Κινηματογράφος
Σκοτεινές αίθουσες με πράσινη συνείδηση
Διεθνής διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος»
Ρώσος Μητρόπουλος χωρίς μπαγκέτα
Αρχαιολογία
Μυκηναϊκά τα κοσμήματα, αιγυπτιακό το χρυσάφι
Οικονομική κρίση & πολιτισμός
Το ευρωπαϊκό θέατρο στην Ομόνοια
Τηλεόραση
Σε ρυθμό εκλογών
Το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ