Έντυπη Έκδοση

12 βιβλία αναζητούν αναγνώστες

Ψυχές, γνώσεις, πέτρινοι αετοί

* Kahlil Gibran, Εξεγερμένες ψυχές, μτφρ.: Μαρίνα Φανιουδάκη, εκδόσεις Printa, σ. 176, ευρώ 12

Με τις τέσσερις νουβέλες του βιβλίου, ο γνωστός λιβανέζος συγγραφέας Kahlil Gibran εκφράζει τις διαφωνίες του για τα απαρχαιωμένα ήθη που συντηρούν ο κλήρος και η τοπική εξουσία, ήθη που διατηρούν υποδουλωμένους τους λαούς της Ανατολής. Στην πρώτη ιστορία τα βάζει εναντίον των γάμων με τη βία, στη δεύτερη θρηνεί για όσους καταδικάστηκαν άδικα σε θάνατο, στην τρίτη, με τον αναγκαστικό κοινωνικό συμβιβασμό των ερωτευμένων· κλείνει με την ιστορία ενός ηθικού μοναχού που συκοφαντείται, δικάζεται και το γεγονός αυτό προκαλεί την εξέγερση των κατοίκων. Ενα έργο που βάλλει εναντίον της κυρίαρχης αντίληψης της χώρας του, ένα βιβλίο που ενόχλησε τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του Λιβάνου όταν πρωτοκυκλοφόρησε, πριν από περίπου έναν αιώνα.

* Ζέρομ Γκάρσεν, Οι δύο αδελφές από την Πράγα, μτφρ.: Ρένη Παπαδάκη, εκδόσεις Πόλις, σ. 170, ευρώ 14

Ενας ασήμαντος λογοτέχνης αποφασίζει να εγκαταλείψει τον μικρό, ρομαντικό εκδότη του και επιχειρεί άλμα προς την επιτυχία, όχι μέσω της δημιουργικότητας και του ταλέντου του, που βρίσκονται σε κρίση, αλλά καταφεύγοντας σε δύο γοητευτικές αδελφές που εργάζονται ως ατζέντισσες. Κατάγονται από την Πράγα και δραστηριοποιούνται στη Γαλλία. Γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τους φιλόδοξους λογοτέχνες και χρησιμοποιούν τα μίντια, ώστε να τους αναδείξουν, ανεξαρτήτως της αξίας τους. Ο πρωταγωνιστής ανεβαίνει στο άρμα τους, συνδέεται μαζί με τις δύο τόσο διαφορετικές αδελφές, χωρίζει με την αγαπημένη του, μα αντί να οδηγηθεί στην επιτυχία, γίνεται μάρτυρας της εκκωφαντικής πτώσης των δύο ατζεντισσών από το λογοτεχνικό στερέωμα. Ενα μυθιστόρημα που καυτηριάζει την καλλιτεχνική φιλοδοξία και τους αθέμιτους τρόπους επίτευξης της λογοτεχνικής επιτυχίας.

* Alice Miller, Η απαγορευμένη γνώση, μτφρ.: Πελαγία Τσινάρη, εκδόσεις Ροές, σ. 240, ευρώ 16

Η γνωστή ψυχαναλύτρια υποστηρίζει ότι η κακοποίηση των παιδιών πίσω από την κλειστή πόρτα του οικογενειακού βίου είναι η κυρίαρχη πηγή δεινών της κοινωνίας μας. Παραθέτοντας παραδείγματα και στατιστικές, η συγγραφέας τονίζει ότι η παιδική κακοποίηση είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Ρίχνει ευθύνες στους μεγάλους, που απωθούν τα παιδικά τους τραύματα και άθελά τους αναπαράγουν το «κακό» που είχαν βιώσει σε μικρή ηλικία, αλλά και στους ψυχαναλυτές, επειδή δεν τους ωθούν στη λύση του προβλήματος. Η Miller στηρίζει τη θέση της σε μαρτυρίες και παραδείγματα που αφορούν τη σωματική τιμωρία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την αιμομιξία, την περιτομή και προτείνει ένα νέο τρόπο θεραπείας, που βοήθησε και την ίδια να ξεπεράσει τα παιδικά της τραύματα.

* Ευάγγελος Αυδίκος, Από την προξενήτρα στο γραφείο συνοικεσίων, εκδόσεις Πεδίο, σ. 213, ευρώ 15

Ο πανεπιστημιακός και λογοτέχνης Ευάγγελος Αυδίκος επιχειρεί να μας παρασύρει μακριά από το μειδίαμά που μας επισκέπτεται κάθε φορά που διαβάζουμε μια αγγελία γραφείου συνοικεσίων. Επιδιώκει να μας προβληματίσει, να δούμε με κατανόηση το φαινόμενο, να αισθανθούμε τον άνθρωπο πίσω από την αγγελία. Εστιάζει στο γεγονός ότι η σύγχρονη κοινωνία οδηγεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στη μοναξιά και στην απομόνωση. Ο συγγραφέας παραθέτει δεκάδες επιστολές προς γραφεία συνοικεσίων, κατηγοριοποιώντας τες ανάλογα με την ηλικία του αποστολέα, αν είναι διαζευγμένος/η, χήρος/α ή αν η επιστολή προέρχεται από κάποιον Ελληνα της διασποράς. Το βιβλίο γκρεμίζει τα μιντιακά στερεότυπα δημιουργώντας ρωγμές ανθρωπισμού στην αλαζονική εποχή μας.

* Δημήτρης Γεωργάς, Δάκρυα διαμάντια, εκδόσεις ΑΛΔΕ, σ. 439, ευρώ 20

Βρισκόμαστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν ο Κυριάκος, ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Σύμη, έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα και τον φόβο μη θεωρηθεί δολοφόνος. Ξενιτεύεται στην Ανατολή, ζει στη Μάκρη, τη Σμύρνη, φτάνει μέχρι την Αττάλεια. Βιώνει φουρτούνες, περιπέτειες, αγωνίζεται, πλουτίζει, παντρεύεται και ζει μια ευκατάστατη ζωή με φόντο τα συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα της περιόδου, μέχρις ότου έρθει να τον βρει η βεντέτα. Ιστορικό μυθιστόρημα, που μας μεταφέρει σε μια συναρπαστική εποχή, που κλείνει τραγικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό.

* Σοφία Γιαννοπούλου, Το σπίτι με τους πέτρινους αετούς, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 332, ευρώ 14,90

Η Λύδια είναι γιατρός και ζει μια κανονική ζωή με την οικογένειά της σε κάποια επαρχιακή πόλη. Η απρόσμενη εμφάνιση ενός δολοφόνου, που αντιγράφει ένα στυγερό έγκλημα που έγινε πριν από 25 χρόνια, ανατρέπει την καθημερινότητά της και την τρομοκρατεί. Μήπως είναι το επόμενο θύμα του; Η Λύδια επιστρέφει νοερά στο παρελθόν, αναζητεί την αλήθεια για την τρομακτική δολοφονία της αδελφής της, ώσπου έρχεται αντιμέτωπη με έναν άγνωστο επισκέπτη και τα ψέματα του παρελθόντος καταρρίπτονται.

* Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ιπτάμενες σελίδες, εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 152, ευρώ 12,78

Ο ουρανός της Νότιας και της Βόρειας Πανδαισίας είναι πάντα γκρι. Οι κάτοικοι της μιας χώρας ρίχνουν όλες τις ευθύνες για την κατάντια τους στους κατοίκους της γειτονικής, και η καθημερινότητα συνεχίζεται με το άγαλμα του Μέγα Πανδυσέα, του κοινού μεγάλου ελευθερωτή, να δέχεται εκατέρωθεν τιμές. Να όμως που οι ιπτάμενες σελίδες που παρασέρνονται από τον άνεμο και κολλούν πάνω στα κτήρια μπορούν να αποκαλύψουν σε κάποιους από τους κατοίκους την αλήθεια. Αλλοι θα τις πολεμήσουν, άλλοι θα λυτρωθούν και ο ήλιος θα λάμψει πάλι. Για παιδιά από 10 μέχρι 100 ετών.

* Τζιν Ντυπρό, Υπόγεια πολιτεία, μτφρ.: Φωτεινή Μεγαλούδη, εκδόσεις Πατάκη, σ. 280, ευρώ 14

Η Λίνα και ο Ντόουν ζουν σε ένα δυστοπικό κάτω κόσμο, σε μια πολιτεία όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν τον ήλιο και τον καταγάλανο ουρανό. Ολα δείχνουν πως η πολιτεία τους οδηγείται στην καταστροφή. Οι δύο έφηβοι πρωταγωνιστές βρίσκουν ένα χαμένο έγγραφο, το οποίο προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν για να βρουν την έξοδο για τον πάνω κόσμο. Οι αρχές της πόλης αντιδρούν, τους καταζητούν, θέλουν να αποτρέψουν το σχέδιο των δύο νέων να αποκαλύψουν στους κατοίκους του κάτω κόσμου την αλήθεια για τον πράσινο πλανήτη που περιμένει εκεί έξω.

* Ελευθερία Παπαδάκη-Λαμπάκη, Κρητικές μαντινάδες, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 253, ευρώ 10,65

Μια νέα ανθολογία από κρητικές μαντινάδες, η τρίτη που έχει επιμεληθεί η Ελευθερία Παπαδάκη-Λαμπάκη. Η περίφημη λαϊκή προφορική παράδοση της Κρήτης καταγράφεται, ώστε να περάσει στις επόμενες γενιές και μέσω του γραπτού λόγου. Το βιβλίο συγκεντρώνει εκατοντάδες λαϊκά ποιητικά, κομψοτεχνήματα, έμμετρα δίστιχα για την αγάπη, την Κρήτη, τους γονείς, την ομορφιά, την τσικουδιά. Μαντινάδες άλλοτε σατιρικές, παραπονιάρικες, θρηνητικές, συμβουλευτικές, άλλοτε πάλι ως γνωμικά. Μια πλούσια ανθολογία λαϊκής ποίησης που αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά ότι: «Εις την ψυχή του Κρητικού βρίσκονται δυο νεράιδες/ η μια τού γράφει μουσική κι άλλη μαντινάδες».

* Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, μικρόκοσμος, εκδόσεις Κέδρος, σ. 184, ευρώ 10

Η Σβέλτα ή Μείον Ενα ή Τραμπάλα είναι ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που ζει στην υπόγεια πολιτεία και εργάζεται σκληρά τρέφοντας τους πολεμιστές. Αντίθετα με όλους της συντρόφους της, διαθέτει ένα ποδαράκι λιγότερο, πέντε και όχι έξι, κάτι που προκαλεί τον χλευασμό των γύρω. Ενας νέος πόλεμος ξεκινά και η μικρή μας πρωταγωνίστρια μπλέκει σε περιπέτειες. Δέχεται μηνύματα από άγνωστο αποστολέα, τα βάζει με τις αρχές της πόλης, δικάζεται, φυλακίζεται και αποφασίζει να ανεβεί στον έξω κόσμο. Για παιδιά από 13 ετών.

* Maggie Stiefvater, Απνοια, μτφρ.: Περικλής Μποζινάκης, εκδόσεις Πατάκη, σ. 216, ευρώ 17

Πρόκειται για τη συνέχεια του μυθιστορήματος φαντασίας Ρίγος, με πρωταγωνιστές λυκάνθρωπους. Οι λυκάνθρωποι της Stiefvater δεν είναι υπερφυσικά όντα, αλλά κανονικοί λύκοι που μεταμορφώνονται σε κανονικούς ανθρώπους. Ο Σαμ προσπαθεί να επιβιώσει στην κοινωνία των ανθρώπων. Η Γκρέις θα έρθει αντιμέτωπη με τη νέα ζωή. Αγωνίζονται για να μείνουν μαζί. Μα το παρελθόν ενός σκοτεινού λύκου, του Κόουλ, είναι ικανό να καταστρέψει την αγέλη. Ο κόσμος τους καταρρέει και εκείνοι πολεμούν για να συνεχίσουν να ζουν. Ενα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα αγωνίας σε έναν κόσμο που θυμίζει σκοτεινό παραμύθι στην άλλη πλευρά του φεγγαριού.

* Chris Kuzneski, Εγκλημα στα Μετέωρα, μτφρ.: Ιωάννα Λεμπέση-Μουζακίτη, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 500, ευρώ 18,90

Μια ομάδα Σπαρτιατών, που θαρρείς και ξεπήδησε από μια άλλη εποχή, σκαρφαλώνουν στα Μετέωρα και σκοτώνουν επτά μοναχούς που κρύβουν κάποιο μυστικό. Παράλληλα, η Αγία Πετρούπολη συνταράσσεται από τη δολοφονία του συλλέκτη αρχαιοτήτων Ρίτσαρντ Τέιλορ. Μια επίλεκτη ομάδα Ειδικών Δυνάμεων αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο. Ο χαμένος θρόνος του Δία, κάποια κρυφά έγγραφα για την αρχαία ζωή στη Σπάρτη, ο μυστικός ρόλος των μοναχών στα Μετέωρα, ακόμα και ο Ερρίκος Σλήμαν πλέκονται σε αυτό θρίλερ, που οδηγεί στην ανακάλυψη ενός σπουδαίου θησαυρού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
«Η Ελλάδα έχει λαλιά που όμορφα θα ταξιδέψει» Γιώργος Σαραντάρης
Η ελληνική τέχνη σε δέκα αιρετικούς τόμους
Μιχάλης Μαδένης Η μακαριότητα της αισθηματοποιημένης ύλης
Δράκουλας
Ηλιος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Ενα σπίτι στον μουσικό κόσμο
Συνέχισε μετά τους Dead Can Dance
Κριτική βιβλίου
Σκληρός σε μυθιστορηματική εκδοχή
Το φάντασμα της ελευθερίας
Αγαπημένοι τόποι και τοπία
Σεργιάνι προς την ελευθερία
Κόψε το ρόδο πριν μαραθεί
Ψυχή τριμμένη από τους δίσκους των φωνογράφων
Λογοτεχνία
«Η Ελλάδα έχει λαλιά που όμορφα θα ταξιδέψει» Γιώργος Σαραντάρης
Ψυχές, γνώσεις, πέτρινοι αετοί
Η ελληνική τέχνη σε δέκα αιρετικούς τόμους
Μιχάλης Μαδένης Η μακαριότητα της αισθηματοποιημένης ύλης
Δράκουλας
Ηλιος
Συνέντευξη: Γιώργος Ιωάννου
Ο Γιώργος Ιωάννου για το Τρίτο στεφάνι του Κώστα Ταχτσή
Συνέντευξη: Στυλιανός Αλεξίου
Από το Ηράκλειο της Κρήτης, σήμερα, διδάσκει