Έντυπη Έκδοση

ΑΣΘΕΝΕΙΣ-ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» ΣΑΝ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Μόνο οι χειρολαβές λείπουν

Η Ψυχιατρική Κλινική είναι δυναμικότητας 20 κλινών, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων συνήθως είναι από 35 μέχρι 50 άτομα

Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες νοσηλείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό». Μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να κατηγορεί τους ειδικευόμενους γιατρούς -που ξεκίνησαν τις αποκαλύψεις- ότι συκοφαντούν το ΕΣΥ, οι νέες φωτογραφίες-ντοκουμέντα όμως δείχνουν και πάλι την τραγική τριτοκοσμική πραγματικότητα.

Στην Ψυχιατρική Κλινική, όπου τα ράντσα είναι πλέον μόνιμο... αξεσουάρ του ορόφου Στην Ψυχιατρική Κλινική, όπου τα ράντσα είναι πλέον μόνιμο... αξεσουάρ του ορόφου Αυτή τη φορά οι φωτογραφίες απαθανατίζουν κρεβάτια στοιβαγμένα σε θαλάμους, από όπου φαίνεται ότι οι αρμόδιοι επιχείρησαν να... εξαφανίσουν από τους διαδρόμους τα ράντσα. Ασθενείς-σαρδέλες νοσηλεύονται πλέον ο ένας πάνω στον άλλον και μέσα στους θαλάμους. Ακόμη και 10 κρεβάτια με ασθενείς στριμώχνονται μέσα σε ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών. Προσωπικός χώρος... μισό μέτρο, ενώ μοιράζονται και την ίδια τουαλέτα.

Μόνο οι... χειρολαβές λείπουν από τον «Ευαγγελισμό», καθώς οι εικόνες θυμίζουν λεωφορείο της γραμμής στις 7 το πρωί.

Το νέο καρέ

8 ασθενείς σε έναν θάλαμο του 8ου ορόφου της Ε' Παθολογικής 8 ασθενείς σε έναν θάλαμο του 8ου ορόφου της Ε' Παθολογικής Ενδεικτικό το νέο καρέ που κατέγραψαν ειδικευόμενοι του νοσοκομείου και δείχνει 8 ασθενείς σε έναν θάλαμο του 8ου ορόφου της Ε' Παθολογικής Κλινικής την Κυριακή το πρωί.

«Συνήθως είναι 10 ασθενείς σε έναν τέτοιο θάλαμο» λέει ο Νικήτας Νανίδης του συλλόγου των ειδικευόμενων γιατρών του «Ευαγγελισμού». Και το ζήτημα είναι ότι οι ιθύνοντες, κατά τη συνήθη τακτική, προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει από την περασμένη εβδομάδα. «Δόθηκε έκτακτη εντολή ακόμη και τα βαριά περιστατικά, που πρέπει να βρίσκονται κοντά στους θεράποντες ιατρούς, να μετακινούνται όπου βρεθεί κενό κρεβάτι» συμπληρώνει ο κ. Νανίδης, αποκαλύπτοντας τον πανικό που έχει κυριεύσει τους αρμόδιους.

Βέβαια, ούτε οι ασθενείς ούτε τα κρεβάτια είναι... αόρατα καθώς ο κάθε περαστικός από τους διαδρόμους του νοσοκομείου μπορεί να τους δει να νοσηλεύονται όλοι σε απόσταση αναπνοής μέσα σε ένα χώρο λίγων τετραγωνικών. Η κατάσταση επιβαρύνεται όταν δίπλα στους αρρώστους βρίσκονται οι συγγενείς τους, οπότε και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.

Δραματική όμως εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στην Ψυχιατρική Κλινική, όπου τα ράντσα είναι πλέον μόνιμο... αξεσουάρ του ορόφου. Αλλο ένα στιγμιότυπο από το βράδυ της Κυριακής (3.11.2013) δείχνει ξεκάθαρα τις συνθήκες που επικρατούν.

Ράντσα και στις δύο πλευρές του διαδρόμου κάνουν το πέρασμα σχεδόν αδύνατο καθώς κάθε στραβοπάτημα μπορεί να προκαλέσει... συμφόρηση στους νοσηλευομένους.

Αλλωστε, η κλινική είναι δυναμικότητας 20 κλινών αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων συνήθως είναι από 35 μέχρι 50 άτομα. Και είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς τι κατάσταση επικρατεί αν υπολογίσει ότι στην Ψυχιατρική Κλινική νοσηλεύονται ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές αντίληψης, έχουν διαταραγμένη πρόσληψη πραγματικότητας.

Και όμως, ο Αδωνις Γεωργιάδης, παρά τις επίμονες προσκλήσεις ειδικά των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου, επιμένει πως πρόκειται απλώς για συκοφαντίες.

Ενδεικτική η απάντηση που έδωσε μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter στο σύλλογο των ειδικευόμενων γιατρών: «Μια χαρά είναι ο "Ευαγγελισμός". Παρά τις συκοφαντίες που δέχεται από σας» απεφάνθη ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν τα μέλη του συλλόγου τού ζήτησαν να κάνει έλεγχο του χρόνου αναμονής στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, τους εργαζομένους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» επισκέφθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά και τις επιθέσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη κατά συνδικαλιστών αλλά και τις αποκαλύψεις για το νοσοκομείο.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους εργαζομένους, γιατί τα ζητήματα αυτά τους αφορούν και επισήμανε ότι στήνεται ξανά το ίδιο σκηνικό όταν πρόκειται να πάρουν νέα μέτρα, δηλαδή «ακούμε ξανά για τις πιέσεις της τρόικας και η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται ακάθεκτη».

Επίσης χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας περί ενδυνάμωσης των δημοσίων δομών Υγείας και πρόσθεσε ότι οι αναδιαρθρώσεις και στον εν λόγω τομέα είναι αποφασισμένες εδώ και χρόνια, ενώ ειδικά για την Υγεία, ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των δομών της, καθώς μέσω της υποβάθμισης των δημοσίων δομών «σχεδιασμένα στέλνουν πελατεία στον ιδιωτικό τομέα».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ στηλίτευσε τις «αισχρές», όπως ανέφερε, επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών και των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, οι οποίες στοχεύουν στο θυμικό, καθώς ένας απελπισμένος άνθρωπος θα θεωρήσει εύκολα μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα το γιατρό ή το νοσηλευτή εχθρό του.

Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για λόγους... οικονομίας, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ιδιωτικές εταιρείες αλωνίζουν στο ΕΣΥ αναλαμβάνοντας υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι υπάλληλοι των νοσοκομείων, τρώγοντας με... χρυσά κουτάλια.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» καταγγέλλει μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου το νοσηλευτικό ίδρυμα δίνει «υπερδιπλάσιο ποσό, 130.000 ευρώ ετησίως για 4 τραπεζοκόμους», τη στιγμή που θα μπορούσε με λιγότερα από τα μισά χρήματα να είχε προσλάβει το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι μιλούν για σκάνδαλο, αφού επισημαίνουν ότι έχουν καταγγείλει το γεγονός στο υπουργείο Υγείας εδώ και πάνω από ένα μήνα, αλλά « το σκάνδαλο εξακολουθεί να συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Το σωματείο καταφέρεται με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά του Αδ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί που κόπτονται για τη διαφάνεια και την οικονομία στα νοσοκομεία κάνουν τα στραβά μάτια στην κατασπατάληση των χρημάτων του λαού για να αμείβονται πλουσιοπάροχα ιδιωτικές εταιρείες. Κατά τα άλλα, ο λαλίστατος υπουργός κ. Γεωργιάδης αξιώνει δήθεν το νοικοκύρεμα των νοσοκομείων, συχνά ξιφουλκεί με υγειονομικούς συνδικαλιστές υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της Υγείας, με κύριο επιχείρημα πως είναι λιγότερο κοστοβόρος. Τα στοιχεία και οι απόλυτοι αριθμοί τον διαψεύδουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
ΕΣΥ
Σχετικά θέματα: ΕΣΥ
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.