Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΧΑΡΙΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα αποτελέσει το πρώτο έργο στην ελληνική κτηματαγορά της γνωστής από τα τεκταινόμενα στο χώρο των τραπεζών BlackRock

Λαθροχειρία ολκής, τεσσάρων ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, από το τοπογραφικό διάγραμμα του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, που προώθησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, φέρνουν στην επιφάνεια οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

55.000 τετραγωνικά μέτρα, στην προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, με αυξημένους συντελεστές δόμησης και ύψους, θα παραδοθούν στα συμφέροντα της εταιρείας ARTUME S.Α. 55.000 τετραγωνικά μέτρα, στην προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, με αυξημένους συντελεστές δόμησης και ύψους, θα παραδοθούν στα συμφέροντα της εταιρείας ARTUME S.Α. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, καταγγέλλουν ότι η αλλοίωση του τοπογραφικού διαγράμματος οδηγεί στην ανέγερση εμπορικού κέντρου-μαμούθ, δομημένων επιφανειών άνω των 55.000 τετραγωνικών μέτρων, στην προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, μάλιστα με αυξημένους όρους δόμησης, κατά 40% του συντελεστή δόμησης (από 2,1 σε 3) και 80% του ύψους των κτηρίων (από 15 σε 27 μέτρα), συγκριτικά με τα ισχύοντα στη ζώνη επιρροής του αρχαιολογικού χώρου.

Σε αντίθεση με το ΣτΕ

«Η σκανδαλώδης και σε πλήρη αντίθεση με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ σημειακή αλλαγή στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το τελικό Προεδρικό Διάταγμα (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 165/ΑΑΠ/2013), όπως προωθήθηκε από τα δύο συναρμόδια υπουργεία», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Συγκεκριμένα αναφέρονται «στα συμφέροντα της εταιρείας γαλλικών συμφερόντων ARTUME S.Α., που σχεδιάζει την ανέγερση εμπορικού κέντρου "τύπου Mall" (Academy Gardens, στο χώρο του συγκροτήματος Μουζάκη στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75/124 του Δήμου Αθηναίων)».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ευνοϊκή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επένδυσης από το μέγαρο Μαξίμου και το δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα αποτελέσει το πρώτο έργο στην ελληνική κτηματαγορά της γνωστής από τα τεκταινόμενα στο χώρο των τραπεζών BlackRock, καθώς ο αμερικανικός πολυεθνικός οίκος έχει αποκτήσει το διεθνές fund MGPA, που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας ARTUME S.Α.».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, Ν. Βούτσης, Η. Διώτη, Μ. Κανελλοπούλου, Χ. Καφαντάρη, Τ. Κουράκης, Ζ. Κωνσταντοπούλου και Μ. Μπόλαρη σημειώνουν στην ερώτησή τους ότι «με την αλλαγή που έγινε στο τοπογραφικό διάγραμμα του Προεδρικού Διατάγματος μετά την έγκριση του ΣτΕ και πριν τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης παραβιάζονται ολοφάνερα οι όροι που έθεσε το ΣτΕ κάνοντας ειδική αναφορά στην καθοριστική από αρχαιολογικής και πολεοδομικής άποψης σημασία της ένταξης των Οικοδομικών Τετραγώνων του συγκεκριμένου τμήματος σε καθεστώς ειδικών ρυθμίσεων ως προς τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης».

Η αλλοίωση

Σύμφωνα με την ερώτηση «στη ζώνη επιρροής του αρχαιολογικού χώρου, που παρουσιαζόταν στο συνοδευτικό τοπογραφικό διάγραμμα, συμπεριλαμβανόταν και ο χώρος του βιομηχανικού συγκροτήματος της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75/124 του Δήμου Αθηναίων, το οποίο εντασσόταν στον "τομέα 3" με συντελεστή δόμησης 2,4 και μέγιστο ύψος 18 μέτρων. Στη θέση αυτή, μόλις 550 μ. από το όριο του αρχαιολογικού άλσους, προωθείται η ανέγερση του τεράστιου εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, στον "τομέα 3" πρέπει να μειωθούν και να ισχύσουν οι όροι και περιορισμοί του "τομέα 2", όπου προβλέπονται συντελεστής δόμησης 2,1 και ύψος 15 μέτρων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο "τομέας 3" πρέπει να ενοποιηθεί με τον "τομέα 2". Ομως στο συνοδευτικό τοπογραφικό διάγραμμα υπήρξε σημειακή αλλαγή του ορίου στην περιοχή του συγκροτήματος Μουζάκη, σύμφωνα με την οποία εξαιρείται εντελώς των ρυθμίσεων το τμήμα με το επίμαχο Οικοδομικό Τετράγωνο 75/124 καθώς και τα όμορα προς τα βορειοανατολικά Οικοδομικά Τετράγωνα 75/126, 75/127 και 75/128.

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης παρέμβασης είναι η πρόβλεψη υψηλότερων όρων δόμησης σε αυτά (στο μεν Οικοδομικό Τετράγωνο 75/124 συντελεστής δόμησης 2,4 και μέγιστο ύψος 17,50 μ., ενώ στα υπόλοιπα συντελεστής δόμησης 3,00 και μέγιστο ύψος 27 μ.) σε μεγέθη που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ».

Παράλληλα με την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται η εκφρασμένη αντίθεση για τη συγκεκριμένη επένδυση τόσο των κατοίκων όσο και του εμπορικού κόσμου της Δυτικής Αθήνας, που αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες τεράστιας υποβάθμισης της περιοχής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Αρχιτεκτονική
ΣΥΡΙΖΑ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.