Έντυπη Έκδοση

Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην περιοχή «Λίμνες» του ποταμού Αλφειού στην Ηλεία, με εκατοντάδες κατοίκους να κάνουν κατάληψη του χώρου και να αντιδρούν δυναμικά στην επαναλειτουργία της παράνομης χωματερής δίπλα από το ποτάμι από τους Δήμους Πύργου - Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων.

Υστερα από λαϊκή συνέλευση οι κάτοικοι τριών χωριών, της Αλφειούσας, των Μακρισίων και του Φλόκα, αποφάσισαν να περιφρουρήσουν πιο δυναμικά το χώρο και να μην επιτρέψουν πια στα απορριμματοφόρα του δήμου Πύργου να προσεγγίσουν τη χωματερή της ντροπής. Χθες τα καταστήματα στην περιοχή έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα καλώντας και τους υπόλοιπους κατοίκους στην κινητοποίηση.

Τραγέλαφος

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που οι κάτοικοι προέβαιναν σε κατάληψη της χωματερής, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Πύργου, Παναγιώτης Φραγκαντώνης, βρισκόταν κατηγορούμενος στα δικαστήρια του Πύργου με την κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος επειδή πριν από ένα χρόνο περίπου -με βάση το κατηγορητήριο- έδωσε εντολή παράνομα στους οδηγούς 4 απορριμματοφόρων του δήμου Πύργου να ρίξουν σκουπίδια στον κλειστό τότε ΧΑΔΑ των Λιμνών για τον οποίον αντιδρούν σήμερα οι κάτοικοι.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση Αυτοψίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που περιέχεται στο φάκελο της δικογραφίας, από το 1057/9/17α/24.9.2012 έγγραφο του Α.Τ. Κρεστένων προκύπτει ότι ο αντιδήμαρχος του Πύργου, Παναγιώτης Φραγκαντώνης, ως εντολέας τεσσάρων απορριμματοφόρων του δήμου απέρριψε απορρίμματα στον ανωτέρω ανενεργό ΧΥΤΑ.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο αντιδήμαρχος του Πύργου παρέβη την 4829/16.7.10 απόφαση του τότε νομάρχη Ηλείας περί παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ στη θέση «Λίμνες», ενώ τονίζεται η μη αποκατάσταση της συγκεκριμένης χωματερής. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για 3η φορά για τις 11 Φεβρουαρίου 2014!

Κοντά στους ξεσηκωμένους κατοίκους βρέθηκαν χθες στελέχη και νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση δυναμικής παρέμβασης της Αστυνομίας. «Είμαστε δίπλα στους κατοίκους και στο δίκαιο αγώνα τους. Οι αυταρχικές συμπεριφορές του κ. Παρασκευόπουλου δεν πρόκειται να περάσουν», δήλωσε στην «Ε» ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

«Με αυταρχικές μεθόδους, με τρομοκρατία και με συλλήψεις πολιτών δεν λύνεται το θέμα των απορριμμάτων στην Ηλεία. Είμαστε δίπλα στους κατοίκους που αντιδρούν και καυτηριάζουμε κατηγορηματικά τις ενέργειες του κ. Παρασκευόπουλου», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου και μέλος της ΝΕ του ΚΚΕ Ηλείας, Χρήστος Γιάνναρος.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Δεν μας πτοούν οι απειλές και οι συλλήψεις. Αντιστεκόμαστε για την προστασία της υγείας των οικογενειών μας, του περιβάλλοντος και των περιουσιών μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Η χωματερή των «Λιμνών» θα κλείσει», δήλωσε στην «Ε» από το χώρο της κατάληψης ο Φώτης Γριβάκης, μέλος της επιτροπής αγώνα.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρωινή» και διαχειριστής της ενημερωτικής ιστοσελίδας ilialive.gr κατήγγειλε χθες ότι η Αστυνομία προσπάθησε να τον εμποδίσει στη λήψη φωτογραφιών κατά την προχθεσινή σύλληψη των κατοίκων ύστερα από υπόδειξη του δημάρχου Πύργου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δασαρχεία/Δάση/Αναδασώσεις
Διαχείριση απορριμμάτων
ΧΥΤΑ
Λίμνες/Ποτάμια
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.