Έντυπη Έκδοση

ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Eldorado και στις Σάπες

Τον πλήρη έλεγχο σε κοιτάσματα χρυσού, αργύρου αλλά και βιομηχανικών μετάλλων, εμπορικής αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ με τρέχουσες τιμές, έχει αποκτήσει στη Βόρεια Ελλάδα η Eldorado. Με την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας Glory Resources, που έχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις Σάπες στη Θράκη, η εταιρεία προσθέτει χρυσό και μεταλλεύματα κατά τι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ.

Ωστόσο ήδη διαμορφώνεται εικόνα, η οποία αποτυπώνει ξεκάθαρα την επιρροή της καναδικής εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα που έχει αποκτήσει τον έλεγχο σε 5 περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Ε» πάντως, ο έλεγχος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος γιατί δεν πρόκειται απλώς για 5 σημεία του χάρτη. Αυτό αφορά ειδικότερα τη Χαλκιδική.

Μεγάλο μέρος της ΒΑ Χαλκιδικής είναι υπό τον έλεγχο της εταιρείας, γιατί η Eldorado δεν σκοπεύει απλώς να πάρει το χρυσό από τα παλιά μεταλλεία της Χαλκιδικής, αλλά σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί το σύνολο των μεταλλευμάτων στην περιοχή, όπως ορίζεται από ένα νοητό «τρίγωνο», μεταξύ Ολυμπιάδας, Σκουριών και Στρατωνίου...

Θέλουν όλα τα μέταλλα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Χρήστο Καβαλόπουλο, η περιοχή πρέπει να γίνει αντιληπτή ως «ενιαίος χώρος», γιατί η εταιρεία «χρειάζεται και το φτωχό σε πολύτιμα μέταλλα κοίτασμα του Στρατωνίου και των Μαύρων Πετρών και γενικά το σύνολο των μεταλλευμάτων στην περιοχή, για να πραγματοποιήσει την επένδυση όπως την έχει σχεδιάσει».

Οπως υποστηρίζει ο κ. Καβαλόπουλος, «η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει στη Χαλκιδική τη σύγχρονη πυρομεταλλουργική μέθοδο». Αλλά, όπως λέει, «για να γίνει αυτή η επένδυση, θα πρέπει η εταιρεία να εκμεταλλευθεί και τα υπόλοιπα μέταλλα που διαθέτει η περιοχή». Αυτό δίνει και το μέγεθος της επιχείρησης που συντελείται αυτή την περίοδο στη Χαλκιδική, όπου η εταιρεία δεν περιορίζεται στα υπάρχοντα παλαιά ορυχεία, με στόχο να εξορύξει πλήθος μεταλλευμάτων, που υπολογίζονται σήμερα σε αξία στα 18 δισ. ευρώ.

Τα μέταλλα αυτά είναι χρυσός, ασήμι, χαλκός, αλλά και μόλυβδος και ψευδάργυρος. Περίπου το 60% της αξίας των μεταλλευμάτων προέρχεται από το χρυσό και το ασήμι, ενώ το υπόλοιπο 40% από τα άλλα μέταλλα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για την Eldorado.

Μάλιστα ο κ. Καβαλόπουλος υπενθυμίζει ότι πάντοτε οι αρχικές εκτιμήσεις για την αξία των μεταλλευμάτων, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, είναι συντηρητικές, «αλλά αυτό δεν εμποδίζει στις περισσότερες περιπτώσεις να αποδειχθεί ότι η αξία των απολήψιμων μεταλλευμάτων είναι μεγαλύτερη».

Τα παραπάνω αφορούν και την περιοχή των Σαπών, αλλά ίσως και το Πέραμα. Θεωρητικά στις Σάπες τα κοιτάσματα είναι μικρά, συνεπώς οι πληροφορίες του ΣΜΕ θέλουν να μη σχεδιάζεται μεγάλη επένδυση. Ωστόσο, από το ΣΜΕ δεν αποκλείουν τη θεωρητική πιθανότητα να βρεθούν μεγαλύτερης αξίας κοιτάσματα. Αυτό βέβαια θα άλλαζε τα σχέδια της εταιρείας.

Για την ώρα στις Σάπες ο σχεδιασμός δεν προβλέπει παραγωγή χρυσού, αλλά παραγωγή «συμπυκνωμάτων» χρυσού-χαλκού που θα εξάγονται σε αυτή τη μορφή. Η αξία των μεταλλευμάτων υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΜΕ, αφού δεν θα υποστούν κατεργασία και θα πωλούνται ως συμπυκνώματα, είναι μικρότερη.

Στο Πέραμα, όμως, το σχέδιο είναι η «διαλυτοποίηση χρυσού μέσω κυανούχων αλάτων». Με κυάνιο δηλαδή και όχι με την πυρομεταλλουργική μέθοδο, που έχει ανακοινωθεί για τη Χαλκιδική. Το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται «ότι θα στερεοποιείται με ασφαλή μέθοδο και θα αδρανοποιείται», για να μην είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Αυτή είναι και η αιτία της σθεναρής αντίδρασης του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής, στην προσπάθεια της Eldorado να προωθήσει το σχέδιό της...

Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.

Την παραίτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη, ζητά η τομεάρχης Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή, και χαρακτηρίζει «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» την αποκάλυψη ότι ο Ν. Μηταράκης, που ως υφυπουργός έχει μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα για τις επενδύσεις χρυσού στη χώρα, υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κοινοπραξίας «Fidelity», η οποία πρόσφατα εξασφάλισε -μέσω της συμμετοχής της στον επιχειρηματικό όμιλο «Eldorado Gold»- άδειες για την εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική και στη Θράκη.

«Αν ο Α. Σαμαράς γνώριζε τη σχέση Ν. Μηταράκη - Fidelity, «υπόλογος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του», τονίζει η Ρ. Μακρή.

Ο κ. Μηταράκης σε ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι εργάστηκε στην εταιρεία «Fidelity International» στο Λονδίνο για εφτά χρόνια, αλλά στο διάστημα αυτό «δεν είχα απολύτως καμία επαφή και σχέση με την εταιρεία "Eldorado Gold"».

Διευκρίνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με τις περιβαλλοντικές άδειες για τις επενδύσεις στις Σκουριές και το Πέραμα και ότι μόνο αρμόδιο είναι το ΥΠΕΚΑ. Και πρόσθεσε: «Συνιστά ακραία μορφή παραλογισμού να ταυτίζεται ένα πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας με τα συμφέροντα της εταιρείας στην οποία εργαζόταν».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Ioannis έγραψε: (πριν 7 έτη)
Αγαπητοι κυριοι παρτετο αποφαση ειστε ανεπιθυμητοι και στη Θρακη...οσο για τη μεθοδο εξορυξης ειναι τοσο αβλαβης που το κυανιο εισερχετε μονο στον υδροφορο οριζοντα και εξατμιζετε σε θερμοκρασιες πανω απο τους 16 βαθμους.......εσεις θα θελατε τα παιδια σας να ζουνε σε ενα τετοιο περιβαλον...εμεις ΟΧΙ .!!!!
2 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 7 έτη)
......
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ορυχεία
Ελληνικός Χρυσός
Εξόρυξη χρυσου
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.