Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού

Ετοιμη θα είναι ώς το τέλος Νοεμβρίου η πρόταση της ΠΕΔ Θεσσαλονίκης προς το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΥΑΘ λύνει βιαστικά σειρά ζητημάτων που εκκρεμούσαν επί χρόνια, υπό την απειλή μάλιστα του προαπαιτούμενου για την εκταμίευση της δόσης του 1,2 δισ., και στρώνει το δρόμο στους υποψήφιους αγοραστές για την αγορά της εταιρείας «καθαρής» από βάρη.

Εντονο είναι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών στις Βρυξέλες, για τις πληροφορίες που θέλουν το ΣτΕ να μπλοκάρει τη διαδικασία της πώλησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑ Εντονο είναι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών στις Βρυξέλες, για τις πληροφορίες που θέλουν το ΣτΕ να μπλοκάρει τη διαδικασία της πώλησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑ Την ίδια στιγμή, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (European Federation of Public Service Unions - EPSU), στις Βρυξέλες, για τις πληροφορίες που θέλουν το ΣτΕ να μπλοκάρει τη διαδικασία της πώλησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ με την απόφασή του να ακυρώσει τη μεταβίβασή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Την πληροφορία δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Ωστόσο η EPSU, που εκπροσωπεί πάνω από 265 συνδικάτα και 8 εκατ. εργαζομένους σε δημόσιες υπηρεσίες, και έχει εκδηλώσει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του νερού, φέρεται αποφασισμένη να «σηκώσει» το θέμα και να προκαλέσει θόρυβο στα ευρωπαϊκά όργανα, με σκοπό να αποτρέψει την πώληση της ΕΥΑΘ και αργότερα της ΕΥΔΑΠ, με το επιχείρημα ότι αυτή η πώληση είναι αντίθετη όχι μόνο με τη βούληση των κατοίκων Θεσσαλονίκης και Αθήνας, αλλά και με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστικών οργάνων της χώρας.

Η δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ τέθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και της αδελφοποιημένης πόλης, Κολωνίας, Γιούγνκερ Ρότερ. Στη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο της 25ης επετείου από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, πήραν μέρος οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης της Κολωνίας, που συμμετείχαν στην αποστολή ακριβώς για να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε επίπεδο δημοτικής επιχείρησης.

Ο δήμαρχος

Ο Γ. Μπουτάρης τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της μητροπολιτικής διαχείρισης της ΕΥΑΘ και ζήτησε ενημέρωση από τα μέλη της γερμανικής αποστολής, για την εμπειρία που απέκτησε ο Δήμος Κολωνίας από τη διαχείριση του νερού στη γερμανική πόλη.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλονίκης και αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος, που έχει αναλάβει τη συγκρότηση της πρότασης δημοτικοποίησης της ΕΥΑΘ, που θα κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος είχε επαφές και με την αντιδήμαρχο Παρισιού, Αν Λε Στρατ, για να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση Δημόσιων Εταιρειών Υδρευσης (Aqua Publica Europa), στην οποία προεδρεύει η Αν Λε Στρατ, και με την Ενωση Δημόσιων - Δημοτικών Εταιρειών Υδρευσης της Γερμανίας. Σκοπός των επαφών ήταν η ενημέρωση γύρω από νομικά και θεσμικά ζητήματα διαχείρισης της υδροδότησης σε επίπεδο δήμων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νερό/Υδροδότηση
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Θεσσαλονίκη
ΕΥΑΘ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.