Έντυπη Έκδοση

Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα

Κρίσιμη δικαστική μάχη με επίκεντρο το μέτρο της διαθεσιμότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλο το δημόσιο τομέα δόθηκε, χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου. Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ αφορά την κατάργηση 1.349 οργανικών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που οδήγησε τους εργαζομένους στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.

Ομως η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες για το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ ξεπερνά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η δικαστική ετυμηγορία, εάν δηλαδή το ΣτΕ θα επιτρέψει να παγώσει προσωρινά η διαθεσιμότητα για τους συγκεκριμένους εργαζομένους με την αναστολή, εν όλω ή εν μέρει, των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, θα αποτελέσει δείγμα γραφής ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το δικαστήριο σχετικά με το καυτό ζήτημα, που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε, χθες, η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου και με την παρουσία των οκτώ πρυτάνεων των πανεπιστημίων που εντάσσονται στη διαθεσιμότητα, ενώ την ίδια ώρα έξω από το μέγαρο του Αρσακείου διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μνημονιακή υποχρέωση

Η... μόνιμη επωδός των νομικών εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι το μέτρο τη διαθεσιμότητας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και επομένως οι περικοπές και η απομάκρυνση των 1.349 εργαζομένων είναι αναγκαίες. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αντέκρουσαν την επιχειρηματολογία που εκφράστηκε από την άλλη πλευρά, ότι το κουτσούρεμα του προσωπικού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα ΑΕΙ, καθώς θα μείνουν χωρίς φύλακες, χωρίς βιβλιοθηκονόμους, χωρίς προσωπικό τεχνικής, διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης, χωρίς προσωπικό υποστήριξης των φοιτητικών εστιών κ.λπ., με ανυπολόγιστες συνέπειες στη λειτουργία και ασφάλεια των πανεπιστημίων. Ως προς το τελευταίο, οι δικηγόροι του Δημοσίου αρκέστηκαν να πουν ότι πρέπει να στραφούν προς την ιδιωτική φύλαξη.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος υποστήριξε ότι «η εφαρμογή του μέτρου στηρίχθηκε σε μια σειρά αντιεπιστημονικά και μοναδικά παγκοσμίως κριτήρια και ότι αποδομήθηκε ο μύθος που θέλει τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ να εξυπηρετεί ανάγκες διοικητικής μεταρρύθμισης».

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή μόνο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τρέχουν 4.000 ερευνητικά προγράμματα, όταν η ετήσια χρηματοδότηση του κράτους είναι 6 εκατ. ευρώ και το Ιδρυμα έχει υποστεί κούρεμα στα ομόλογά του που φθάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με τα μέτρα καταργείται το 45% του προσωπικού του, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες το ποσοστό αγγίζει το 75%.

Οι νομικοί σύμβουλοι των πανεπιστημίων Αντ. Βγόντζας, Σπ. Βλαχόπουλος, Κων. Γώγος και Αντ. Αργυρός τόνισαν ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των ΑΕΙ, θα θέσει σε κίνδυνο την εκτέλεση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Erasmus, με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια τεράστιων κονδυλίων, ενώ σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν και στη φύλαξη ιστορικών κτηρίων όπως το Πολυτεχνείο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόσθεσαν επίσης ότι η έλλειψη προσωπικού θα πλήξει και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων όπως το «Αττικό» και το «Αρεταίειο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Νέμεσις έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΠΟΙΟΣ "ΔΑΧΤΥΛΟΣ" ΕΠΕΝΕΒΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΜΠ!!!!
Οι εξαιρεθέντες από το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, παράνομα προσληφθέντες στο ΕΜΠ, ως ΙΔΑΧ (μηχανικοί-διοικητικοί) ψηφίζουν στο ΤΕΕ. Θα πρέπει να βρούμε ποιος μωροφιλόδοξος από το ΕΜΠ ονειρεύεται Προεδριλίκια στο ΤΕΕ και ψάχνει για ψήφους. Δεν ξύπνησε φυσικά ένα πρωί ο Υπουργός Παιδείας και είπε, εξαιρώ τους εκατοντάδες "μαϊμού" μηχανικούς-διοικητικούς του ΕΜΠ, εις βάρος άλλων κατηγοριών υπαλλήλων. Κάποιο βρωμόπουλο από το ΕΜΠ του το σφύριξε!!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Ευρώπης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.