Έντυπη Έκδοση

«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο

Συνέντευξη με τους JEAN-JACQUES TESSON, ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΚΡΗ

Ετοιμάζοντας αυτή την παράσταση, είχε συνέχεια στο νου του μία λέξη: τη λέξη «συνάντηση». Στην αρχή, με το μουσικό Γιώργο Μακρή, που, θέλοντας να σκιαγραφήσει την ιστορία του ρεμπέτικου, του πρότεινε να τη σκηνοθετήσει. Ετσι ξεκίνησαν μαζί ένα ταξίδι που συνδυάζει ζωντανή μουσική και παντομίμα.

«Σε πείσμα του μανιασμένου καιρού, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να κρατήσουμε ψηλά το έργο της λαϊκής παράδοσης» Γ.Μ. «Σε πείσμα του μανιασμένου καιρού, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να κρατήσουμε ψηλά το έργο της λαϊκής παράδοσης» Γ.Μ. Η περιπετειώδης συνάντηση των μουσικών του συγκροτήματος ρεμπέτικης μουσικής «Οι Παραπεταμένοι» και των ηθοποιών της ομάδας θεάτρου δρόμου «Παίζω-Δρόμος». Η ιστορική συνάντηση δύο μουσικών ειδών, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής: του πειραιώτικου και του σμυρναίικου, από την οποία θα γεννηθεί το ρεμπέτικο. Η συνάντηση, μέσα στην παράσταση, του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς, η οποία συμβολίζει το κράμα των δύο ειδών. Μιλάμε με το σκηνοθέτη Jean-Jacques Tesson (κάτω αριστερά) και το μουσικό Γιώργο Μακρή (στο κέντρο επάνω), πρωτεργάτες της παράστασης στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο) τηλ:. 210-5227046, αύριο και στις 13 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ.

- Τι είναι το έργο;

J.-J.Τ.: «Η "Νοσταλγία ενός ρεμπέτη" είναι μία προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε ένα μέρος της ιστορίας του ρεμπέτικου μέσα από τις αναμνήσεις ενός ηλικιωμένου ρεμπέτη. Ανταποκρίθηκα πρόθυμα στην πρόταση του φίλου μου Γιώργου Μακρή, να αναλάβω τη σκηνοθεσία ενός έργου με ζωντανή μουσική και παντομίμα».

- Δύσκολο θέμα...

Γ.Μ.: «Το διαχειριστήκαμε με βασικό στοιχείο τον έρωτα. Η συνάντηση, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς, συμβολίζει την ιστορική συνάντηση δύο μουσικών ειδών, του πειραιώτικου και του σμυρναίικου, από την οποία θα γεννηθεί το ρεμπέτικο».

- Τα ρεμπέτικα;

J.-J.Τ.: «Ως Γάλλος, είχα πολλά ακόμα να μάθω για το ρεμπέτικο και τη σχέση του με την ιστορία της χώρας. Πάντως ερωτεύτηκα αμέσως αυτά τα τραγούδια. Σεμνή μουσική, σαν το blues και το fado. Γεννημένη μέσα στη μιζέρια, με κέρδισε επίσης σαν σκηνοθέτη-υπερασπιστή ενός φτωχού και μινιμαλιστικού θεάτρου. Αλλο πρόβλημα ήταν πώς να παρουσιάσω μαζί με το ρεμπέτικο τραγούδι και εικόνες της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης του Α' μέρους του 20ού αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή, δικτατορία Μεταξά, Κατοχή, Εμφύλιος κ.λπ.) στο πλαίσιο του φτωχού και μινιμαλιστικού θεατρικού είδους στο οποίο είμαι πιστός εδώ και χρόνια. Εξ άλλου δεν ήταν και λίγο να ζητήσω από ένα συγκρότημα ρεμπέτικης μουσικής... να γίνουν ηθοποιοί».

- Οι συντελεστές της παράστασης;

Γ.Μ.: «Οι μουσικοί του συγκροτήματος ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής "Οι Παραπεταμένοι": Γιώργος Μακρής, Ρένα Στρούλιου, Ισίδωρος Πάτερος, Φωτεινή Καράμπαμπα, Γιώργος Χαρατσής, ο μουσικός Κώστας Τσόπελας και οι ηθοποιοί Φραντζέσκα Αναστοπούλου, Γιάννης Κωσταράς. Η Φρανσουάζ Ντανγκόν έφτιαξε τα κοστούμια, η Φωτεινή Καράμπαμπα και ο Νίκος Μέξης ασχολήθηκαν με τον ήχο, το φωτισμό και τις εικόνες».

- Είκοσι χρόνια στο θέατρο «Παίζω-Δρόμος»;

J.-J.Τ.: «Κοντεύουμε, έχουμε ανεβάσει τα έργα: "Ταξιδεύοντας με τις τρελές βαλίτσες", "Οι φάρσες του Μολιέρου", "Μεταξύ σοβαρού και αστείου", "Οι καλικάντζαροι", "Ο πρώτος λόχος γυναικών", "Οι σέξι κλόουν", "Οι καυτερές νοικοκυρές", "Η μεγάλη πομπή της Ειρήνης", "Οι γραμματείς", "Ο κήπος των φιλοσόφων", "Η Αλίκη στην οδό των θαυμάτων" σε πάνω από 100 παραστάσεις σε όλη τη χώρα. Ο θίασος αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες που περιοδεύουν σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια αλυσίδα γέλιου, οπτικών και ακουστικών εκπλήξεων που, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των "σαλτιμπάγκων", μεταμορφώνουν το δρόμο σ' ένα μαγικό χώρο συνενοχής ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες»...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Ανθρώπινα
Συνεντεύξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΕΣΥ
Μόνο οι χειρολαβές λείπουν
Ιδιώτες με χρυσά κουτάλια στο φτωχό ΕΣΥ
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Mall-ών λαβέ στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Αθάνατοι» χωρίς κραυγές και συνθήματα
Βολιδοσκόπησαν πριν τις βολίδες
Ακροδεξιά
Συλλαλητήριο συμπαράστασης από Γερμανούς ακροδεξιούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Κατάληψη στις «Λίμνες», όταν ο αντιδήμαρχος Πύργου ήταν στο σκαμνί επειδή τις ρύπαινε
Ορυχεία
Eldorado και στις Σάπες
ΕΥΑΘ
Μπουτάρης, Ευρωπαίοι υπέρ δημόσιου νερού
ΟΒΣΘ
«Μαδάνε επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές»
Διαθεσιμότητα
Περιμένουν δείγμα γραφής από το ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα
Αγροτεμάχια
Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια
Ανθρώπινα
«Πόρτα Ανοιχτή»
«Δον Κιχώτης»
Συνεντεύξεις
«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» στο Μεταξουργείο
Αγροτικά θέματα
Εισβολή στη δίκη των 92 για το «Καζαντζάκης»
Άλλες ειδήσεις
Παραίτηση Μηταράκη ζητούν οι ΑΝ.ΕΛ.