Έντυπη Έκδοση

«Ηθελα να ξεφορτωθώ τα άχρηστα»

Η ζωγράφος Κλεοπάτρα Δίγκα εκθέτει στο ΜΙΕΤ

«Ζωγράφιζα πάντα όταν γινόταν υπερχείλιση μέσα μου, με τη διαδικασία του δοκιμίου. Φουσκώναν τα πράγματα σαν το ψωμί στο φούρνο. Γι' αυτό μπορώ να πω ήμουνα ολιγοζωγραφική. Δεν ζωγράφιζα συνέχεια. Υπάρχει και μια περίοδος κρίσης που τα είχα βάλει με την ίδια τη ζωγραφική και ήθελα να κάνω art totale.

Πλήρες θέμα...

 • Αρχαιολογία

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΙΚ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ Ολα καλώς γενόμενα στην Αμφίπολη
   Η ανασκαφέας της Αμφίπολης Αικατερίνη Περιστέρη αποφάσισε να αφήσει το σκουπάκι και το φτυάρι, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ανασκαφής και να γράψει μια επιστολή με πολλούς αποδέκτες. Απαντά σε όσους δεν έχουν σχέση με την έρευνα αυτή, αλλά εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους:
 • Συγγραφείς

  • ΠΟΛ ΟΣΤΕΡ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Είναι θεότρελο το 40% των Αμερικανών»
   Μέχρι τα 15 δεν είχα κανένα πλάνο για τη ζωή μου, ωσότου διάβασα το "Εγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογέφσκι. Ηταν τόσο έντονη εμπειρία, σαν να έφυγε ένα κομμάτι από το κεφάλι μου και διασπάστηκε σε χιλιάδες κομματάκια. Τότε κατάλαβα τι σημαίνει να γράφεις. «Το 40% των Αμερικανών είναι θεότρελο. Θέλει να καταστρέψει την κυβέρνηση. Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές» ανέφερε χτες ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Οστερ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Είπε ότι δεν θα πάει στην Τουρκία του Ερντογάν, επειδή έχει φυλακισμένους 100 συγγραφείς.
 • Γνώμες/Απόψεις

  • Κυνηγοί κεφαλών
   Η ανάδυση στο προσκήνιο των κυνηγών κεφαλών είναι μάλλον η είσοδος σε μια Νέα Εποχή του Χαλκού. Μια εποχή που χαρακτηρίζεται κι αυτή από αλματώδη ανάπτυξη των αντιθέσεων. Της υψηλής τεχνολογίας και της πολυμήχανης νεοφτώχειας.
 • Οπερα

  • Ο φευγαλέος έρωτας
   Η Λυρική Σκηνή ξεκίνησε το φετινό της πρόγραμμα εντυπωσιακά, με την όπερα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες», σε λιμπρέτο του Λορέντσο ντα Πόντε. Πρόκειται για μια μνημειώδη προσέγγιση της ερωτικής απιστίας, ανάλαφρη, κωμική, ανατρεπτική και παραμυθένια κάποιες στιγμές, μια όπερα - σταθμό στο λυρικό ρεπερτόριο.
 • Τέχνη/Πολιτισμός

  • Μουσικές και χοροί στο εργοτάξιο της Λυρικής Σκηνής
   Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των έργων του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το Κέντρο Επισκεπτών του διοργανώνει για το κοινό εκδηλώσεις δίνοντας έτσι μια «γεύση» από το αύριο του ΚΠΙΣΝ. Κάτω από την ομπρέλα του κύκλου εκδηλώσεων «Ακτίνες Δράσης-Σημεία Επαφής» ξεκίνησε από την Δευτέρα που πέρασε μια σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους που θα διαρκέσουν έως τις 9 Νοεμβρίου.
 • Κινηματογράφος

  • Θύματα της τύχης και του πολέμου
   Στην ταινία «Magic Girl» ο σκηνοθέτης αναπτύσσει ένα είδος παζλ με διάφορες ιστορίες και πρόσωπα Στην παράδοση του Λουίς Μπουνιουέλ αλλά και του Βίκτορ Εριθε κινείται η ταινία «Magic Girl» του Ισπανού Κάρλος Βερμούτ, που είδαμε στο χτεσινό διαγωνιστικό πρόγραμμα του 55ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης αναπτύσσει με ξεχωριστή δεξιοτεχνία ένα είδος παζλ με διάφορες ιστορίες και πρόσωπα που η τύχη φέρνει κοντά.
  • 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αυνανισμός υπό τους ήχους της φωνής της Σοφίας Βέμπο
   «Βασίλισσα Αντιγόνη» του Τηλέμαχου Αλεξίου * Μια σκηνή αυνανισμού της Αριάν Λαμπέντ στην καμπίνα ενός πλοίου συνοδεύεται από μια απρόσμενη μουσική επιλογή: το «Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που φύγαν....» με τη Σοφία Βέμπο. Η ταινία άλλωστε της Λισί Μπορλετό «Φιντέλιο-Η Οδύσσεια της Αλίκης», παραπέμπει στην ελληνική Οδύσσεια.