Έντυπη Έκδοση

Στο Δημόσιο τα χρέη, στους ιδιώτες τα κέρδη

Μια τεράστια μετακίνηση χρέους -και αντίστροφα πλούτου- από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο συμβαίνει στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες βουτούν η μία μετά την άλλη στα χρέη, οι επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών.

Τα χρέη των 600 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης -οι τίτλοι των οποίων διαμορφώνουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600- μειώθηκαν ως ποσοστό των κερδών τους στο γ' τρίμηνο του 2010 κατά 22%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Το ποσοστό του χρέους ανά μετοχή για τους μετόχους των 600 επιχειρήσεων μειώθηκε περίπου κατά επτά φορές (!) από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ο παραπάνω δείκτης ενισχύεται φέτος κατά 5% και συνολικά κατά 69% από τον Μάρτιο του 2009, όταν ξεκίνησε η τελευταία ανοδική τροχιά των χρηματιστηρίων.

Η φετινή άνοδος του Stoxx Europe 600 θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και οι απώλειες των αγορών στις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. Και πιο συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που σημειώνει φέτος απώλειες κοντά στο 34% (τις μεγαλύτερες μεταξύ 24 ανεπτυγμένων αγορών του κόσμου), ενώ στο Δουβλίνο ο δείκτης υποχωρεί αντίστοιχα κατά 10% και στη Μαδρίτη βρίσκεται στο -21%.

Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιβεβαιώνεται και από την UBS, που εκτιμά ότι αυτές επαναγόρασαν μετοχές τους συνολικής αξίας 90 δισ. δολαρίων φέτος, έναντι καθαρών πωλήσεων 140 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Αλλά και από τα κέρδη τους... Οι αναλυτές μιλούν για μέση αύξηση της κερδοφορίας τους κατά 46% στη διετία 2010-2011, την υψηλότερη από το 2003. Η μέση εκτίμηση χιλιάδων φετινών αναλύσεων είναι ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων, που απαρτίζουν τον Stoxx Europe 600, θα αυξηθούν κατά 78% φέτος και κατά 14% το 2011. Στην «άλλη όχθη», η Κομισιόν προέβλεψε αυτήν την εβδομάδα αύξηση του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης μόλις κατά 1,7% φέτος και, ακόμη χειρότερα, κατά 1,5% το 2011.

Το δημόσιο χρέος των 16 χωρών εκτοξεύθηκε φέτος στο 84,1% του συνολικού τους ΑΕΠ και θα φθάσει το 87,8% το 2012, από 66% το 2007. Μια από τις βασικές αιτίες δημιουργίας αυτού του χρέους είναι και οι τεράστιες δαπάνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη διάσωση των τραπεζών. Τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διαθέσει ούτε λίγο ούτε πολύ το αστρονομικό ποσό των 4,5 τρισ. ευρώ (!) για προγράμματα στήριξης των τραπεζών. Μια τεράστια μεταφορά χρέους από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο, ο οποίος σε αρκετές χώρες της Ενωσης στραγγαλίζεται για να το εξυπηρετήσει, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού από τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, το χρέος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δείχνει ασφαλέστερο από το κρατικό. Στην ευρωπαϊκή αγορά ασφαλίστρων κινδύνου αθέτησης χρέους (CDS), ο σχετικός δείκτης 125 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε ιστορικό χαμηλό, χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη αθέτησης ομολόγων που εκδίδουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο Δημόσιο τα χρέη, στους ιδιώτες τα κέρδη
Εργασιακά
Κάθε επιχείρηση και μισθός
Στα χέρια των συνδικαλιστών
Ελλειψη κανόνων προστασίας
Τι κρύβει η κόντρα Κατσέλη - Λοβέρδου
Αθώες οι αμοιβές για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας
Πρόταση για σωματεία ακόμα και με 7 μέλη!
Μία στις δύο εταιρείες έχει κάνει απολύσεις
Χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κατέρρευσε πρόωρα ο κρατικός πυλώνας
ΠΑΣΟΚ
Πράσινος εμφύλιος για τη ΔΩΔΩΝΗ
Φορολογία
Νέες επιβαρύνσεις με λουκέτα σε εφορίες
Οι «κρυφοί φόροι» του 2011
Διεθνείς αγορές
Γίνε και εσύ... κερδοσκόπος
Επιμήκυνση δανείου
Το ΔΝΤ ως «δούρειος ίππος»
Πετρέλαιο
Από το Ιόνιο ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο
Διεθνή
Κίνα και Ρωσία καταργούν το δολάριο
Αναζωπυρώνεται το γερμανικό φλερτ προς Ανατολάς
Επιχειρήσεις
Η κρίση δεν αγγίζει τη Γιώτης
Αναπτυξιακός νόμος
Λιτή η ανάπτυξη και για... λίγους
Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων
Μόνο κοινοτικό χρήμα και με νέο «κούρεμα»
Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Ο κρυφός άσος στην απόκτηση της Land Rover
Ασφαλιστικά ταμεία
Στα χέρια των ταμείων τα λουκέτα ξενοδοχείων
Συνέντευξη: Udo Steffens
«Ενα κούρεμα ομολόγων από την Ελλάδα θα έπεφτε βαρύ στο στομάχι των Γερμανών»
Διεθνές εμπόριο
Στο έλεος του δολαρίου οι ελληνικές εξαγωγές
Οι πολλοί που πλήττονται
Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Διορθωτικά μέτρα» για τη συγχώνευση Vivartia-ΜΕΒΓΑΛ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εισηγμένες στο 9μηνο
Άλλες ειδήσεις
Σύντομα