Έντυπη Έκδοση

Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια

Βγήκαν στους δρόμους την Καθαρά Δευτέρα του 2010 και σχεδόν ένα μήνα μετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε τη σημαντική μείωση στις πάσης φύσεως ληστείες, τις κλοπές και τις διαρρήξεις -που πρόσφερε η ύπαρξη του νέου μέτρου της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ)- σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα ΔΙΑΣ δημιουργήθηκε -όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.- για να «αναλαμβάνει την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες». Γι' αυτό το λόγο μάλιστα οι 3.640 αστυνομικοί που την απαρτίζουν σε πανελλαδικό επίπεδο προτιμήθηκε να είναι νεαρών ηλικιών.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο οι ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης κέρδισαν τις εντυπώσεις, αφού η έντονη και συνεχιζόμενη παρουσία τους, πρωί-βράδυ, στους δρόμους, δημιούργησε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας στην πλειονότητα των πολιτών.

Αρνητικό σημείο -το οποίο έχει σχέση προφανώς με τις διαταγές που παίρνουν- είναι οι δίκυκλες εφορμήσεις τους σε πεζούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και οι τραυματισμοί διαδηλωτών, ανάμεσά τους και γυναικών μεγαλύτερων ηλικιών. Ακόμη, η σύλληψη νεαρού με νοητική υστέρηση -είχε πάνω του ένα σουγιαδάκι, δώρο περιοδικού, και ένα κατσαβίδι για το ποδήλατό του- οι άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη της νεαρής Αμερικανίδας, που τους μήνυσε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου μόνο στην εντατική παρέμεινε τρεις μέρες, είναι μερικά ακόμη αρνητικά που πρόσθεσαν οι ομάδες ΔΙΑΣ και Δέλτα στο σύντομο βιογραφικό τους.

Διότι, για τη λεγόμενη εγκληματικότητα, υπάρχει μείωση σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις και αύξηση στις εξιχνιάσεις, αλλά αυτό σε ό,τι αφορά τη σύγκριση του πρώτου εξαμήνου του 2010 με το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Αρκεί να προσθέσει κάποιος τα επίσημα στοιχεία (α' και β' εξάμηνο) του 2010 και να τα συγκρίνει και πάλι με τα επίσημα στοιχεία του 2009 για να διαπιστώσει ότι το έγκλημα όχι μόνο αυξάνεται -παρότι οι δρόμοι αστυνομοκρατούνται- αλλά γίνεται ολοένα και πιο άγριο...

Η δολοφονία 45χρονου ιδιοκτήτη περιπτέρου στις αρχές Φλεβάρη, στα Ανω Λιόσια, η γκανγκστερική επίθεση σε βάρος των δικυκλιστών της ΔΙΑΣ, στου Ρέντη, ακόμη και οι άγριες καταδιώξεις ληστών και αστυνομικών με ανταλλαγές πυροβολισμών, όπως αυτή στο Μώλο Φθιώτιδας, τον περασμένο μήνα, το μαρτυρούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Σχετικά θέματα: Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια
Εκπαίδευση
Τα «ψιλά γράμματα» των συγχωνεύσεων
Οδηγούν σε κλείσιμο την «Εστία» Νέας Σμυρνης
Θα ενοποιηθούν πάνω από 500 σχολικές μονάδες
Δίκη Αρη Σειρηνίδη
Ενοχο το πολιτικό DNA
Απεργοί πείνας
Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε
Απασχόληση
Κίνητρα για συνεταιρισμούς νέου τύπου κόντρα στην ανεργία
«Βαθιά τομή στην αγορά εργασίας»
«Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
«Οι απειλές για την κοινωνική οικονομία»
«Εμφαση σε αφανείς δραστηριότητες»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα
Περιβάλλον
Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura
Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Φυλακές
Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Τα ΚΕΠ πεθαίνουν και τα θέατρα ζωντανεύουν
Χοροχρονικά
Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό Reset
Άλλες ειδήσεις
Κινήματα ανυπακοής με πολιτική αυτονομία