Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε

Το ραντεβού καθυστέρησε 39 μέρες... Την ύστατη ώρα και στον απόηχο της σφοδρής σύγκρουσης με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης συνάντησε πρώτη φορά την Παρασκευή μαζί με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο τους απεργούς πείνας.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Γ. Ραγκούση, που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση των διαφορετικών αντιλήψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το χειρισμό του ζητήματος, δεν έθεσε στο τραπέζι κάποια νέα πρόταση.

Ο αρμόδιος υπουργός, άλλη μια φορά, επανέλαβε τις αρχικές του θέσεις: Ζήτησε από τους μετανάστες να σταματήσουν την απεργία πείνας και να δεχθούν την ένταξή τους στο καθεστώς ανοχής των έξι μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή συζήτηση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Ραγκούσης. Η πρότασή του όμως απορρίφθηκε από τους απεργούς πείνας.

Ωστόσο, το καλό κλίμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της συνάντησης άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα συνάντηση που πιθανώς να οδηγήσει έστω και στο παρά... πέντε στην εξεύρεση λύσης.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εδώ και 17 μέρες έχει στα χέρια της σχετική αναλυτική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, που παραπέμπτοντας και στην περίπτωση των 300, ζητεί την ενεργοποίηση διατάξεων του νέου νόμου (3907/11). Σύμφωνα με αυτές, οι αρμόδιες αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους ανθρωπιστικούς, φιλευσπλαχνίας και δημόσιου συμφέροντος σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια. Οπως μάλιστα σημειώνουν από τον Συνήγορο, «αυτή τη στιγμή θεωρείται πρωτεύον ζήτημα να λυθεί η εμπλοκή με τους 300 απεργούς και στη συνέχεια, σε άλλη βάση και με άνεση χρόνου, να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στη μεταναστευτική νομοθεσία».

Ανάλογη πρόταση διεξόδου έκανε την 1η Μαρτίου και η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ακόμη για να επεξεργαστεί νέες εναλλακτικές προτάσεις της προς την άλλη πλευρά, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα: Πρώτον, γιατί η υγεία των μεταναστών επιδεινώνεται κάθε λεπτό που περνάει. Δεύτερον, γιατί αυτά που τους πρότεινε ο Γ. Ραγκούσης απορρίφθηκαν ομόφωνα από τους απεργούς.

«Εμείς οι απεργοί πείνας, από τους χώρους απεργίας μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία, απορρίπτουμε ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για καθεστώς ανοχής, γιατί δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά μας για νομιμοποίηση με ελευθερία μετακίνησης, ανανέωση με βάση την εργασία και όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που έχουν οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Οι εκπρόσωποι των μεταναστών αναγνωρίζουν ότι η νομιμοποίησή τους είναι νομικά περίπλοκη, ωστόσο υποστηρίζουν ότι, αν υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει σχετικές εξουσιοδοτικές διατάξεις του νόμου, το ζήτημα θα λυθεί.

Οι απεργοί απέρριψαν και το αίτημα του υπουργού Υγείας, ο οποίος πρότεινε τη μεταφορά όλων των μεταναστών στα νοσοκομεία λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

«Οπως κάνουμε εδώ και 39 ημέρες, με κρύο και πλημμύρες, συνεχίζουμε την απεργία πείνας στο κτίριο Υπατία και βέβαια υπό τις οδηγίες των γιατρών μας θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία όσοι το χρειάζονται».

Και πρόσθεσαν: «Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η απεργία πείνας είναι δικός μας αγώνας, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις για όλα τα θέματα και απαιτούμε να σταματήσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Μετανάστες και πρόσφυγες
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια
Εκπαίδευση
Τα «ψιλά γράμματα» των συγχωνεύσεων
Οδηγούν σε κλείσιμο την «Εστία» Νέας Σμυρνης
Θα ενοποιηθούν πάνω από 500 σχολικές μονάδες
Δίκη Αρη Σειρηνίδη
Ενοχο το πολιτικό DNA
Απεργοί πείνας
Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε
Απασχόληση
Κίνητρα για συνεταιρισμούς νέου τύπου κόντρα στην ανεργία
«Βαθιά τομή στην αγορά εργασίας»
«Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
«Οι απειλές για την κοινωνική οικονομία»
«Εμφαση σε αφανείς δραστηριότητες»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα
Περιβάλλον
Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura
Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Φυλακές
Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Τα ΚΕΠ πεθαίνουν και τα θέατρα ζωντανεύουν
Χοροχρονικά
Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό Reset
Άλλες ειδήσεις
Κινήματα ανυπακοής με πολιτική αυτονομία