Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα

«Βόμβα μεγατόνων» στα θεμέλια του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού βάζει έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία διαπιστώνει ότι από το χώρο της χωματερής διέρχονται δύο ρέματα που με τις βροχοπτώσεις κατεβάζουν χιλιάδες τόνους λάσπης στη θάλασσα του νότιου Ευβοϊκού!

Ηδη το φαινόμενο, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, σημειώνεται από τον Ιούλιο του 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. «Σήμερα παρασύρονται μόνο λάσπες και φερτά υλικά. Τι θα γίνει αύριο που θα πέφτουν σκουπίδια;» αναρωτιούνται.

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το γεγονός ότι οι εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες του έργου εντοπίζουν τη διαμορφωμένη κοίτη του κύριου αποδέκτη των επιφανειακών νερών του χώρου σε απόσταση 300 μέτρων από το όριο του ΧΥΤΑ!

Αναφέρει συγκεκριμένα η διενεργηθείσα από την κοινοπραξία «Enviroplan - ΕΠΕΜ - Ι. Φραντζής και συνεργάτες» μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) με ημερομηνία Σεπτέμβριος του 2003: «Ο κύριος αποδέκτης των επιφανειακών νερών του χώρου είναι το ρέμα περιοδικής ροής, του οποίου η κύρια και διαμορφωμένη κοίτη βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το όριο του χώρου και απολήγει στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ του χώρου».

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όμως, ύστερα από δύο αυτοψίες (21.10.2010 και 4.2.2011) διαπιστώνουν μεταξύ άλλων στις 28 Φεβρουαρίου τα εξής:

*Υπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και τα οποία μετά τη συνένωσή τους καταλήγουν στο νότιο Ευβοϊκό, πλησίον των παραλιών Μικρό και Μεγάλο Σέσι.

*Μεγάλος όγκος των υλικών εκσκαφής είχε αποτεθεί στα πρανή της όχθης του ρέματος.

*Σημαντικός όγκος αυτών είχε παρασυρθεί από τα όμβρια ύδατα και είχε καταλήξει εντός της κοίτης, ιδιαίτερα στο σημείο που κατασκευάζεται η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

*Στο συγκεκριμένο σημείο διαπιστώθηκε επέμβαση στην κοίτη, πιθανόν από σκαπτικό μηχάνημα, διαμόρφωση και διαπλάτυνση της κοίτης με ταυτόχρονη εκρίζωση ή και κοπή δέντρων.

*Τα παρασυρόμενα υλικά εκσκαφής είχαν γεμίσει μικρό φράγμα ανάσχεσης και είχαν καταλήξει μέσω του ρέματος στη θαλάσσια περιοχή στο Σέσι, γεγονός εμφανές από το αιώρημα λάσπης καφέ χρώματος που υπήρχε στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε επέμβαση μέσα σε ρέμα χρειάζεται ειδική άδεια. Οι επιθεωρητές απευθυνόμενοι στη διεύθυνση Εκτέλεσης Εργων (ΔΕΚΕ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας, που είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου, θέτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ύπαρξη μελετών, αδειών και εγκρίσεων ζητώντας σε αυστηρό τόνο στοιχεία εντός πέντε ημερών.

«Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρχουν εξόχως προβληματικά σημεία. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι είτε οι περιβαλλοντικοί όροι που τέθηκαν δεν ήταν επαρκείς είτε ήταν επαρκείς αλλά δεν τηρούνται και η περιοχή ήδη επιβαρύνεται», τονίζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κατασκευάστρια κοινοπραξία είναι η Ηλέκτωρ-Λάμδα Τεχνική-Μεσόγειος.

Η αυτοψία των επιθεωρητών έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμη επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2005 από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

«Μετά από αυτοψία και με βάση το χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού διαπιστώθηκε ότι από τον ΧΥΤΑ διέρχεται ρέμα το οποίο εκβάλλει στον Ευβοϊκό, βόρεια της παραλίας Σέσι. Αναρωτιόμαστε τι από τα δύο ισχύει: Οι διαπιστώσεις των δημόσιων υπηρεσιών ή οι ισχυρισμοί ιδιωτών;» τονίζει ο Νίκος Μπούρμπος, γραμματέας του Κέντρου Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας ΒΑ Αττικής.

Οι επιθεωρητές εκτός των άλλων ζητούν πρωτόκολλο εγκατάστασης και άδεια επέμβασης από το αρμόδιο δασαρχείο καθώς και υδρογεωλογικές μελέτες της περιοχής και δοκιμαστικές γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος και η διαμόρφωση του υδροφόρου ορίζοντα.

«Εχουμε ζητήσει τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων στις 7 Φεβρουαρίου, τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αν και έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών που ορίζει ο νόμος απάντηση δεν έχουμε πάρει», υπογραμμίζει ο Ν. Μπούρμπος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια
Εκπαίδευση
Τα «ψιλά γράμματα» των συγχωνεύσεων
Οδηγούν σε κλείσιμο την «Εστία» Νέας Σμυρνης
Θα ενοποιηθούν πάνω από 500 σχολικές μονάδες
Δίκη Αρη Σειρηνίδη
Ενοχο το πολιτικό DNA
Απεργοί πείνας
Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε
Απασχόληση
Κίνητρα για συνεταιρισμούς νέου τύπου κόντρα στην ανεργία
«Βαθιά τομή στην αγορά εργασίας»
«Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
«Οι απειλές για την κοινωνική οικονομία»
«Εμφαση σε αφανείς δραστηριότητες»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα
Περιβάλλον
Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura
Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Φυλακές
Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Τα ΚΕΠ πεθαίνουν και τα θέατρα ζωντανεύουν
Χοροχρονικά
Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό Reset
Άλλες ειδήσεις
Κινήματα ανυπακοής με πολιτική αυτονομία