Έντυπη Έκδοση

Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura

Σαν... ξέφραγο οικόπεδο αντιμετωπίστηκε ένα τμήμα προστατευόμενης περιοχής στην εκβολές του Σπερχειού, που επισήμως ανήκει στο δίκτυο Natura.

Ομως το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τους αρμόδιους να το εντάξουν στο σχέδιο προς χάρη ενός συνεταιρισμού αστυνομικών! Η ένταξη «τακτοποιήθηκε» τον Σεπτέμβριο του 2007, αλλά ακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Είναι η αντίστροφη όψη του σίριαλ των αντεγκλήσεων που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο της Τίνας Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα και τους αυστηρότερους όρους δόμησης στις προστατευόμενες περιοχές. Το νομοθέτημα, που αποκλείει πολεοδόμηση στις περιοχές Natura και ορίζει όριο κατάτμησης των νέων οικοπέδων τα 10 στρέμματα, αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια αυτή την εβδομάδα.

Η υπόθεση, που φέρνει στην επιφάνεια η «Κ.Ε.», αφορά έκταση 299 στρεμμάτων στην τοποθεσία Κάμπος του δήμου Μώλου στη Φθιώτιδα. Στην πολεοδομική μελέτη, με την οποία εντάχθηκε στο σχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2007, περιλαμβάνεται τμήμα τόπου κοινοτικής σημασίας, που ανήκει στο δίκτυο Natura και έχει κατοχυρωθεί με τα στοιχεία GR2440002 και την ονομασία «Κοιλάδα και εκβολές Σπερχειού-Μαλιακός Κόλπος». Μάλιστα ένα μέρος του ανήκει στον πυρήνα του βιότοπου, που εντάσσεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας. Το σημαντικό αυτό στοιχείο δεν σημειώνεται καν στη μελέτη, αλλά «βαφτίζεται», άγνωστο με ποια κριτήρια, «κοινόχρηστος χώρος-χώρος πρασίνου».

Κατά τους αρμόδιους του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν καλύπτει μόνον την απαίτηση του νόμου για το ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων σε μια υπό ένταξη περιοχή, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του χαρακτήρα της προστατευόμενης περιοχής, αφού με αυτό τον χαρακτηριστό επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Η παρατυπία εντοπίστηκε ύστερα από καταγγελία φορέων της περιοχής. Οπως αποδείχθηκε η πολεοδομική μελέτη είναι «στον αέρα», αφού ακόμη και αν εξαιρεθεί η προστατευόμενη περιοχή, δεν έχει ληφθεί καν υπόψη η διάταξη του νόμου που επιβάλλει την ύπαρξη ζώνη προστασίας ανάμεσα στον προβλεπόμενο οικισμό και τον βιότοπο. Η επίμαχη ένταξη έγινε σε χρόνο ρεκόρ, με αμφισβητούμενης νομιμότητας διαδικασίες. Υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 από τον τότε υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ και δημοσιεύτηκε στις 14 του ίδιου μήνα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Μικρή «λεπτομέρεια»: από τα μέσα του 2006 με απόφαση του ΣτΕ όλες οι πολεοδομικές μελέτες πρέπει να επικυρώνονται με προεδρικά διατάγματα και όχι με απλές υπουργικές αποφάσεις!

Το επίμαχο 438 ΦΕΚ (τεύχος ΑΑΠΘ) έχει αποσυρθεί μετά την ακύρωσή του, αλλά από την έκδοση που έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.» προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα:

Η απόφαση του δήμου Μώλου με τη θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου για την πολεοδομική μελέτη διαβιβάστηκε στο τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στις 10 Αυγούστου 2007.

Μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, στις 29 Αυγούστου, η διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου είχε εγκρίνει τη μελέτη και είχε υποβάλει το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.

Είναι φανερό ότι τον Αύγουστο του 2007, ένα «παραδοσιακό» μήνα χαλάρωσης της διοίκησης και μάλιστα την εποχή που η Ελλάδα γνώριζε προτοφανούς έκτασης πυρκαγιές, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ «καιγόταν» να τακτοποιήσει ένα συνεταιρισμό! Μέσα στη σπουδή, οι υπηρεσίες του δεν εντόπισαν την προστατευόμενη ζώνη...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια
Εκπαίδευση
Τα «ψιλά γράμματα» των συγχωνεύσεων
Οδηγούν σε κλείσιμο την «Εστία» Νέας Σμυρνης
Θα ενοποιηθούν πάνω από 500 σχολικές μονάδες
Δίκη Αρη Σειρηνίδη
Ενοχο το πολιτικό DNA
Απεργοί πείνας
Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε
Απασχόληση
Κίνητρα για συνεταιρισμούς νέου τύπου κόντρα στην ανεργία
«Βαθιά τομή στην αγορά εργασίας»
«Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
«Οι απειλές για την κοινωνική οικονομία»
«Εμφαση σε αφανείς δραστηριότητες»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα
Περιβάλλον
Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura
Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Φυλακές
Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Τα ΚΕΠ πεθαίνουν και τα θέατρα ζωντανεύουν
Χοροχρονικά
Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό Reset
Άλλες ειδήσεις
Κινήματα ανυπακοής με πολιτική αυτονομία