Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΝ

Πού λεφτά για να πας σε γιατρό

Ακόμη και βασικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας στερούνται πλέον, λόγω οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες με χαμηλά εισοδήματα.

Οπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, τέσσερις στους δέκα δεν απευθύνθηκαν έγκαιρα σε γιατρό ή υπηρεσία υγείας τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας και του οικονομικού κόστους. Οι περισσότεροι προτιμούν δημόσια μονάδα για να εξυπηρετηθούν, ώστε να μην καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 5 στους 10 επιλέγουν για ιατρική φροντίδα τα κέντρα υγείας, τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή τους συμβεβλημένους με τα ταμεία τους γιατρούς.

Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι το σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαθέτει σήμερα η χώρα μας δεν διευκολύνει τους ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί 3 στους 10 δεν πήγαν σε μονάδα υγείας, παρ' ότι το είχαν ανάγκη. Οπως οι ίδιοι δήλωσαν, το απέφυγαν εξαιτίας της μεγάλης αναμονής «για κλείσιμο ραντεβού».

Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 8% των ασθενών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποιημένο (πολύ ή πάρα πολύ) από τις υπηρεσίες υγείας που διαθέτει η χώρα μας, ενώ το 21% δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 36% λίγο.

Κι όμως, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς 6 στους 10 (56%) είναι πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχοι για το επίπεδο του τομέα της υγείας εν όψει των περαιτέρω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Ολα αυτά μάλιστα συμβαίνουν τη στιγμή που η πλειοψηφία είναι φοβισμένη για τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία (λόγω μη σωστής διατροφής, στρες, καπνίσματος, έλλειψης άσκησης κ.λπ.). Συγκεκριμένα το 45% δηλώνει πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχο για το μέλλον της υγείας του και το 35% αρκετά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μισοί από τους ερωτώμενους (49%), γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας υστερούν σημαντικά, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να προστατεύσουν την υγεία τους από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πάντως ελάχιστοι είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται από το σημερινό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (γιατροί και διαγνωστικές εξετάσεις). Το 28% είναι δυσαρεστημένο και μόλις το 20% είναι ικανοποιημένο από το εξωνοσοκομειακό σύστημα. Βέβαια, ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατεί στη χώρα μας και θέλει τους ασθενείς να σπεύδουν στο νοσοκομείο για το παραμικρό είναι το γεγονός ότι το 56% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν αρκετό το να έχουν μια καλή νοσοκομειακή περίθαλψη ανεξάρτητα από το πώς θα εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή από γιατρούς και μικρότερες μονάδες υγείας.

Αλλωστε, και να ήθελαν να έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό για να καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες, δεν είναι και ότι πιο εύκολο, καθ' ότι ο θεσμός... σχεδιάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια. Μάλιστα δεν αναμένεται να υλοποιηθεί ούτε με τον νέο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς δεν προβλέπεται σε κανένα άρθρο. Ισως γι' αυτό 6 στους 10 δηλώνουν πως δεν έχουν προσωπικό γιατρό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια
Εκπαίδευση
Τα «ψιλά γράμματα» των συγχωνεύσεων
Οδηγούν σε κλείσιμο την «Εστία» Νέας Σμυρνης
Θα ενοποιηθούν πάνω από 500 σχολικές μονάδες
Δίκη Αρη Σειρηνίδη
Ενοχο το πολιτικό DNA
Απεργοί πείνας
Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε
Απασχόληση
Κίνητρα για συνεταιρισμούς νέου τύπου κόντρα στην ανεργία
«Βαθιά τομή στην αγορά εργασίας»
«Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
«Οι απειλές για την κοινωνική οικονομία»
«Εμφαση σε αφανείς δραστηριότητες»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα
Περιβάλλον
Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura
Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Φυλακές
Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Τα ΚΕΠ πεθαίνουν και τα θέατρα ζωντανεύουν
Χοροχρονικά
Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό Reset
Άλλες ειδήσεις
Κινήματα ανυπακοής με πολιτική αυτονομία