Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ (Πρόεδρος του ΕΟΦ)

«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»

Για ατέλειες του νόμου που θα δημιουργήσει το ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (μέσω του ΕΟΠΥΥ) και οι οποίες θα φανούν στην πράξη κάνει λόγο στην «Κ.Ε.» ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας.

Δεν διστάζει να κάνει κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επειδή όπως λέει «έχει εγκλωβιστεί σε έναν διάλογο για τις αμοιβές των γιατρών».

Ε Τι να περιμένουν οι ασθενείς;

Α Από δω και μπρος η πολιτική ηγεσία και η νέα διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες. Θα κληθούν να επιλύσουν δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του συστήματος, τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, την έλλειψη παραγωγικότητας στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τη διασύνδεση με τις περιφέρειες και τους δήμους και, πάνω απ' όλα, την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι μόνο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ε Ποια είναι η διαφορά;

Α Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των αρρώστων από γιατρούς, κέντρα υγείας, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Είναι αυτό που γίνεται στη χώρα μας μέχρι σήμερα με άναρχο και σπάταλο τρόπο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι όμως πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνει μεν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά παρέχει επιπλέον πρόληψη και φροντίδα, με έναν οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Περιέργως, όμως, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν αναφέρεται πουθενά στον νέο νόμο. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Ε Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Α Πρώτα απ' όλα πρέπει να περιγραφεί με ακρίβεια η δέσμη των παροχών που θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΠΥ το νέο σύστημα ΠΦΥ. Εγώ θα πρότεινα: Δυνατότητα εικοσιτετράωρης κάλυψης των μη επειγόντων περιστατικών και επισκέψεις στο σπίτι. Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και ηλεκτρονική κάρτα υγείας. Ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπών για νοσοκομειακή περίθαλψη, για εξετάσεις και για πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς. Πρωτόκολλα προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων. Συστηματικά προγράμματα αγωγής υγείας και συμβουλευτικές υπηρεσίες μητέρας-παιδιού. Ειδική φροντίδα υγείας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για την τρίτη και τέταρτη ηλικία.

Ε Τι θα γίνει, όμως, με τις αμοιβές των γιατρών;

Α Μόνο όταν προηγηθούν τα βήματα που σας προανέφερα θα έχει νόημα η κοστολόγηση του συστήματος και ο ορισμός του τρόπου χρηματοδότησής του. Αντί γι' αυτό, η πολιτική ηγεσία έχει εγκλωβιστεί σήμερα σε έναν διάλογο για τις αμοιβές των γιατρών, χωρίς να έχει απαντήσει σε όλα τα πρωθύστερα ερωτήματα. Βεβαίως, ευθύνες γι' αυτό έχει και το ιατρικό σώμα. Βάζοντας, όμως, το κάρο μπροστά από τα άλογα, διακινδυνεύει, ακόμα μία φορά, το αίτημα για ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ στη χώρα μας να εκφυλιστεί σε μια νέα διευθέτηση εργασιακών σχέσεων και αμοιβών του ιατρικού σώματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ελληνική Αστυνομία
Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό
Αλλη ΔΙΑΣσταση στην ασφάλεια
Εκπαίδευση
Τα «ψιλά γράμματα» των συγχωνεύσεων
Οδηγούν σε κλείσιμο την «Εστία» Νέας Σμυρνης
Θα ενοποιηθούν πάνω από 500 σχολικές μονάδες
Δίκη Αρη Σειρηνίδη
Ενοχο το πολιτικό DNA
Απεργοί πείνας
Παράθυρο διαλόγου στο παρά πέντε
Απασχόληση
Κίνητρα για συνεταιρισμούς νέου τύπου κόντρα στην ανεργία
«Βαθιά τομή στην αγορά εργασίας»
«Εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα»
«Οι απειλές για την κοινωνική οικονομία»
«Εμφαση σε αφανείς δραστηριότητες»
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα
Περιβάλλον
Ενταξη στο σχέδιο περιοχής Natura
Υγεία
Πού λεφτά για να πας σε γιατρό
«Βάζουν το κάρο μπρος απ' τα άλογα»
Φυλακές
Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Τα ΚΕΠ πεθαίνουν και τα θέατρα ζωντανεύουν
Χοροχρονικά
Χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό Reset
Άλλες ειδήσεις
Κινήματα ανυπακοής με πολιτική αυτονομία