Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΠΑΡΟΧΘΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Ο Νείλος παίζει μπάλα

Η πρόσφατη καθαίρεση του «βασιλιά» Μουμπάρακ, συνεπάγεται, άραγε, και δραστικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας;

Το νερό, ύψιστο διακύβευμα για την Αίγυπτο, προκαλεί προστριβές με τις άλλες εννέα χώρες που το χρειάζονται εξίσου.

Εάν το ποδόσφαιρο αποτελεί κάποιο κριτήριο, η Αίγυπτος κέρδισε έναν γύρο στον αγώνα για τον έλεγχο των νερών του Νείλου.

Η εθνική ομάδα της Αιγύπτου νίκησε πρόσφατα στο τουρνουά του Νείλου, επικρατώντας της Ουγκάντα με 3-1. Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν τα δέκα κράτη από τα οποία περνάει ο ποταμός. Τα περισσότερα από αυτά ζητούν πιο δίκαιη διανομή των υδάτινων πόρων του μακρύτερου ποταμού της γης.

Το τουρνουά χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από την Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των χωρών που συμμετέχουν, σχετικά με τη διασφάλιση των υδάτων του ποταμού για τις επόμενες γενιές. Η πρωτοβουλία επίσης αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με χώρες όπως η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, το Κονγκό και η Τανζανία που διαμαρτύρονται για την άνιση, εις βάρος τους, διανομή των υδάτινων πόρων του Νείλου.

Οι αψιμαχίες σχετικά με τη χρήση του νερού του Νείλου ξέσπασαν μετά από εκκλήσεις της Αιθιοπίας και των συμμάχων της για την επαναδιαπραγμάτευση της κατανομής του νερού.

Σήμερα αυτή γίνεται με βάση μια συμφωνία του 1929 που καταρτίστηκε από τη Βρετανία, την αποικιακή δύναμη που ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος του Νείλου εκείνη την εποχή. Η συμφωνία δίνει στην Αίγυπτο, που εξαρτάται απόλυτα από το Νείλο για νερό, το δικαίωμα να προβάλλει βέτο σε όποια χώρα θεωρήσει πως πλήττει το εθνικό της συμφέρον, κάνοντας εκτεταμένη χρήση του ποταμού.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν τον περασμένο Μάιο όταν Αιθιοπία, Ρουάντα, Ουγκάντα και Τανζανία υπέγραψαν μια συνθήκη στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, που τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το τμήμα του Νείλου που τους ανήκει για γεωργικούς και άλλους αναπτυξιακούς σκοπούς. Η Κένια προσχώρησε στη συνθήκη μερικές μέρες μετά την υπογραφή της. Η συνθήκη ουσιαστικά καταργεί τη συμφωνία του 1929 και δίνει σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τον Νείλο ένα ισότιμο μερίδιο των νερών του.

Αντιδρώντας, ο αιγύπτιος υπουργός Υδάτινων Πόρων και Υδρευσης Μοχάμεντ Αλάμ προειδοποίησε πως η Αίγυπτος και το Σουδάν θα υπερασπιστούν «τα ιστορικά δικαιώματά τους στον Νείλο, όπως έκαναν και παλαιότερα».

Το τουρνουά, από την άλλη, κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον, έστω και για λίγο, μακριά από τις αψιμαχίες. Επίσης, επέτρεψε στην Αίγυπτο να δείξει πως κατάλαβε ότι για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα πρέπει να γίνουν ουσιαστικοί συμβιβασμοί.

Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, το τουρνουά βοήθησε όλες τις αγωνιζόμενες ομάδες. Για την Αίγυπτο ήταν ένα καλό ζέσταμα ενόψει των προκριματικών του Αφρικανικού Κυπέλλου. Για την Ουγκάντα, το Μπουρουντί, την Τανζανία, την Κένια, το Σουδάν και το Κονγκό (η Ερυθραία, η Αιθιοπία και η Ρουάντα δεν συμμετείχαν στο φετινό τουρνουά) που δεν ανήκουν στις δυνατές αφρικανικές ποδοσφαιρικές ομάδες, αποτέλεσε μια ευκαιρία να συναγωνιστούν τον βασιλιά του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δήλωσε πως περιμένει «το τουρνουά αυτό να ανεβάσει το ποδοσφαιρικό επίπεδο των χωρών του Νείλου».

* Βραβευμένος δημοσιογράφος και μπλόγκερ. Υπήρξε χρόνια ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή και τώρα γράφει ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο στις αραβικές χώρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Εργονομία
Ο δεκάλογος της εργονομίας
Τα σωστά πληκτρολόγια και ποντίκια
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Κλικ στα «ψιλά γράμματα» του ηλεκτρονικού εμπορίου
Άλλες ειδήσεις
Ο Νείλος παίζει μπάλα