Έντυπη Έκδοση

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Βαρύ κατηγορώ από Συνήγορο

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης των ενήλικων και ανήλικων ασθενών που νοσηλεύονται στο «κολαστήριο» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αναδεικνύει η χθεσινή δημοσιοποίηση του πολυσέλιδου πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο συντάχθηκε ύστερα από ειδική έρευνα και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Ε».

«Ανεπαρκές και ακατάλληλο το προσωπικό. Παιδιά σε καταστολή» «Ανεπαρκές και ακατάλληλο το προσωπικό. Παιδιά σε καταστολή» Οπως αναφέρεται, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ελλείψεις προσωπικού και οι υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης, φροντίδας και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας έχουν συνέπεια σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων σε αυτό.

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την έλλειψη κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού, η οποία έχει αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων φιλοξενούμενων σε κρεβάτια/κουβούκλια, την καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι πρακτικές της ευρείας χρήσης κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής, της καθήλωσης των παιδιών με ιμάντες στα κρεβάτια τους, της χρήσης κουβουκλίων/κρεβατιών για παιδιά με νοητική αναπηρία και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων.

Η Αρχή θεωρεί ότι οι επιλεγείσες πρακτικές εκφεύγουν σαφώς από τα όρια της νομιμότητας και αντιτίθενται σοβαρά στην υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων με βαριές νοητικές αναπηρίες. Στο πόρισμα περιγράφονται πραγματικές εικόνες φρίκης για τους περιθαλπόμενους:

«Τα παιδιά ήταν μόνα στα κρεβάτια τους, ατενίζοντας το λευκό ταβάνι του δωματίου για πολλές ώρες καθημερινά. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του προσωπικού χορηγούνταν κατασταλτικά φάρμακα. Μικρά παιδιά βρίσκονταν ξαπλωμένα σε παιδικά κρεβάτια τα οποία είχαν κουβέρτες γύρω γύρω για προστασία από αυτοτραυματισμό και κάποια, αν και πολύ μικρής ηλικίας, ήταν δεμένα στο κρεβάτι τους με ύφασμα με αιτιολογία την αποφυγή αυτοτραυματισμού.

Παιδιά με νοητικές αναπηρίες και αυτονομία βάδισης διαβίωναν σε ξύλινα κρεβάτια/κουβούκλια (ύψους περίπου 2 μέτρων) με πόρτα και κλειδαριά για πολλές ώρες κάθε ημέρα (περισσότερες το Σαββατοκύριακο), με την αιτιολογία ότι η χρήση τους επιβάλλεται προκειμένου να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν κινούμενα στο χώρο, δεδομένης της αδυναμίας εποπτείας τους. Κάποια από αυτά ζητούσαν την προσοχή, τη σωματική επαφή και έδειχναν επιθυμία να βγουν από τα κρεβάτια τους, ενώ άλλα παρέμεναν αδιάφορα ή κινούνταν στερεοτυπικά. Δεν υπήρχαν παιχνίδια δίπλα τους ή προσωπικά αντικείμενα, καθώς θεωρούνταν επικίνδυνα λόγω πιθανότητας αυτοτραυματισμού, πάντα με την αιτιολογία της αδυναμίας συνεχούς εποπτείας τους λόγω της έλλειψης προσωπικού».

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία το πόρισμα αναφέρει: «Οσοι ήταν κινητικά αυτόνομοι, περιφέρονταν στην κοινόχρηστη αίθουσα του ισογείου χωρίς ερεθίσματα, χωρίς καθίσματα, με μία φθαρμένη μοκέτα. Οι περισσότεροι φορούσαν ομοιόμορφες ολόσωμες γκρίζες φόρμες. Οι φιλοξενούμεοι ταΐζονταν, με βιαστικό ρυθμό, μόνοι ή ανά δύο και όχι σε ομάδα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κινητικά αυτόνομοι διαβίωναν σε δωμάτια χωρισμένα στα δύο με ξύλινο κιγκλίδωμα και πόρτα με κλειδαριά, τα οποία θυμίζουν χώρο κράτησης, σε ατομικό χώρο περίπου 5 τ.μ., μόνοι πάνω σε ένα κρεβάτι, χωρίς τίποτα στο χώρο, για να μην ενοχλούνται μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χέρια τους ήταν δεμένα στο κρεβάτι και κάποιοι κινούνταν στερεοτυπικά». Ολόκληρο το πόρισμα υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.synigoros.gr/pdf_01/9049_1_ΚΕΡΕΡ_PORISMA_TELIKO.pdf *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Συνήγορος του Πολίτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δασικοί χάρτες
Δάσος οι οικισμοί αυθαιρέτων
Εκπαίδευση
Οι επτά πληγές του νέου Λυκείου
Νωρίτερα οι πανελλήνιες
Σχολικό παράθυρο στον αραβικό κόσμο
Δεν ακούν τους κωφούς
Διαχείριση απορριμμάτων
Επ' αυτοφώρω με τα μπάζα
Μετανάστες
Καταδίκη της Ελλάδας για παράνομη κράτηση ανήλικου Αφγανού
Για επέμβαση στο εξωτερικό η μικρή Φερστέ
Υγεία
Το ΕΚΑΒ υποφέρει, 720 διασώστες για 6.000 κλήσεις τη μέρα
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Βαρύ κατηγορώ από Συνήγορο
Συγκοινωνίες
Αλλοι 100 ράμπο κατά της εισιτηριοδιαφυγής, με τη βοήθεια και της ΕΛ.ΑΣ.
Δήμος Αθηναίων
Πήγαν για συμβάσεις, εισέπραξαν χημικά
Δήμος Πειραιά
Ψάχνουν λύση για το χρέος στον Πειραιά
Υγρότοπος Βραυρώνας
Οαση για άτομα με προβλήματα όρασης
Υδροδότηση
Προσωρινά νερό από τον Μόρνο
Δικαστικό ρεπορτάζ
13 για πλημμελήματα
Διαχείριση απορριμάτων
Μαζεύτηκε το 80% των σκουπιδιών
Άλλες ειδήσεις
Ελλείψεις προσωπικού στο Οικοτροφείο
Διάλεξη για τη δυσλεξία