Έντυπη Έκδοση

Ολα της Μέρκελ δύσκολα

Η Αγκελα Μέρκελ με τον τεχνοκράτη πρόεδρο της Γερμανίας Χορστ Κέλερ που παραιτήθηκε επειδή του ασκείτο... κριτική από την αντιπολίτευση.
Ολο και σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Η κρίση που ξέσπασε με την αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ δείχνει ότι η καγκελάριος έχει απολέσει μεγάλο ποσοστό από τη δύναμή της και τον έλεγχο του κόμματός της.

Πλήρες θέμα...

 • Βρετανία

  • Το ρουσφέτι του Κλεγκ
   Ο 38χρονος Ντάνι είναι το νέο αγκάθι στη σχέση Κάμερον-Κλεγκ. Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ούτε μήνα η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στη Βρετανία και μετρά ήδη την πρώτη απώλεια.
 • Ρωσία

  • Ελλείμματα στην... δημοκρατία Πούτιν
   Η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη της Ε.Ε. Η σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Ρωσίας επισφράγισε τη νέα συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό, με τους Ευρωπαίους να υπόσχονται στη Ρωσία πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής και πιθανές μεγάλες επενδύσεις και τη Μόσχα να ανταποδίδει με υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό.
 • Γαλλία

  • «Χτίζουν» την επιστροφή Στρος Καν
   Ο Ντ. Στρος Καν προβάλλει ως αντι-Σαρκοζί, αλλά με «σοσιαλιστική ατζέντα». Ανανέωση, εκσυγχρονισμός, αλληλεγγύη είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που προβάλλουν σήμερα οι γάλλοι σοσιαλιστές, ξεκινώντας δύο χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012 την προεκλογική τους εκστρατεία.
 • Ρουμανία

  • Εξέγερση πριν το μνημόνιο
   Οι πρώτες διαδηλώσεις αποτελούν προετοιμασία για τη γενική απεργία. Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκεται η μόλις πέντε μηνών κυβέρνηση της Ρουμανίας, εξαιτίας των σκληρών οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
 • Νότια Αφρική

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η στρογγυλή θεά και η κρίση
   Πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Ιουνίου για την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου.
  • ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΖΟΥΜΑ Πρόεδρος για σαπουνόπερα
   Λαϊκιστής, χαμηλής μόρφωσης, πολύγαμος και κατηγορούμενος για βιασμούς και δωροδοκίες, ο Τζέικομπ Ζούμα επιβιώνει πολιτικά επειδή παριστάνει με επιτυχία το «παιδί του λαού». Ο σημερινός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής βρίσκεται στον αντίποδα του Νέλσον Μαντέλα. Αν ο Μαντέλα αποτελεί σύμβολο του αγώνα και επιτομή της αξιοπρέπειας και της σύνεσης, ο Τζέικομπ Ζούμα θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστεί σε σαπουνόπερα: πρώην αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ, ταπεινής καταγωγής, χαμηλής μόρφωσης, λαϊκιστής, πολύγαμος, πολύτεκνος, σέρνει κατηγορίες για βιασμό και δωροδοκίες και παρ' όλα αυτά, εξελέγη πρόεδρος.
  • Το ζήτημα της ασφάλειας στη σέντρα
   Στη χώρα με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο ο αστυνομικός πασχίζει για την ασφάλεια κρατώντας την... καραμούζα, σήμα κατατεθέν των οπαδών της εθνικής της Νότιας Αφρικής. Λέγεται ότι η Νότια Αφρική είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο.
 • Le Monde diplomatique

  • Οι κυνηγοί του «κινέζικου ονείρου» Η απίστευτη περιπέτεια των Αφρικανών στην Κίνα
   Κινδυνεύουν με απέλαση οι μετανάστες από τη μαύρη ήπειρο Ξένο σώμα οι Αφρικανοί στην Κίνα. Κι όμως ο Λιουκ Ντάγκλεμπι μπόρεσε να φωτογραφήσει μια τέτοια σκηνή. Πρώτη φορά, εδώ και έξι χρόνια, η Κίνα παρουσίασε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο τον Μάρτιο (2,74 δισεκατομμύρια δολάρια). Στην Καντόνα, μια από τις ατμομηχανές της κινεζικής οικονομίας -η οποία βασίζεται στις εξαγωγές- εργάζονται οι εσωτερικοί μετανάστες (mingong) αλλά και μετανάστες από την Αφρική.
  • Ο φωτογράφος της Ανατολής
   Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι του Λιουκ Ντάγκλεμπι, βραβευμένου βρετανού φωτογράφου που εξειδικεύεται στην Ασία, καλύπτοντας την Κίνα, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος, την Καμπότζη, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, τη Μιανμάρ, την Ινδία και το Νεπάλ.
  • Αμφιλεγόμενη βοήθεια του Πεκίνου στην Αφρική
   Ο κινέζος πρωθυπουργός και ο αιγύπτιος συνάδελφός του στο 4ο Φόρουμ Αφρο-Κινεζικής Συνεργασίας. Το 4ο Φόρουμ Αφρο-Κινεζικής Συνεργασίας (FOCAC) διεξήχθη στο Σαρμ Ελ-Σεΐχ της Αιγύπτου, τον Νοέμβριο του 2009.