Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ 2015

Στα 65 και -30% όλες οι συντάξεις

Φοβάται τις αντιδράσεις της κοινωνίας τώρα η κυβέρνηση

Περικοπές στις συντάξεις που δεν προβλέπονται από το μνημόνιο επιβάλλει τώρα η τρόικα, καθώς απαιτεί να ενοποιηθούν οι παροχές της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, με αποτέλεσμα να μειώνεται περισσότερο το τελικό ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Πλήρες θέμα...

 • Ασφαλιστικό

  • Απόγνωση και οργή
   Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι από τις προβλέψεις του μνημονίου και τις κυβερνητικές παλινδρομήσεις. Το καυτό θέμα των συντάξεων προκαλεί τριβές και εντός του ΠΑΣΟΚ με αυτονόμηση στελεχών και αποστασιοποίηση ψηφοφόρων. Ηδη στους διαδρόμους της Βουλής κυριαρχεί η φράση «αυτό το ασφαλιστικό (που επιβάλλει η τρόικα) δεν περνάει».
  • 5 χρόνια επιπλέον δουλειά και κατά 30% λιγότερα λεφτά
   Το νέο σύστημα και από τις τρεις πηγές (βασική-κρατική σύνταξη, ανταποδοτική από το ταμείο και επικουρική) το ποσοστό αναπλήρωσης (η σύνταξη ως πσοστό του μισθού, ο οποίος μάλιστα θα φτάσει σταδιακά να υπολογίζεται για το σύνολο του εργασιακού βίου και όχι για την καλύτερη πενταετία όπως γίνεται σήμερα) θα πέσει στο 70% από 90%-100% σήμερα.
 • ΕΣΠΑ

  • Νέο μαχαίρι στα κονδύλια των υπουργείων
   ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η Λούκα Κατσέλη έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν τη διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών των δημόσιων έργων. ΑΜΕΣΟ κίνδυνο να περικοπεί και άλλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αλλά και να κινδυνεύσει η εκταμίευση της δόσης του δανείου που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση από την τρόικα τον Σεπτέμβριο, προκαλεί η καθυστέρηση ορισμένων υπουργείων και περιφερειών στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
  • ΕΣΠΑ: Εφαγαν πόρτα οι τράπεζες
   Φεύγουν οι τράπεζες από τη διανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων και η αρμοδιότητα περνά στους «ενδιάμεσους φορείς» που διαχειρίζονται έργα ανταγωνιστικότητας (οι τελευταίοι ήταν υπεύθυνοι για τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων από τα περιφερειακά προγράμματα του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ).
 • Αποκρατικοποιήσεις

  • Τα πωλητήρια δεν εξασφαλίζουν αγοραστές
   ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Η ακίνητη περιουσία του πολυσυζητημένου τελευταία ΟΣΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε 7,5 δισ. ευρώ. ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ της εύθραυστης επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης απέναντι σε μια οικονομία που φθίνει και εκπέμπει αυξανόμενο σήμα κινδύνου στους επενδυτές αποπειράται να τονώσει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Τι περιλαμβάνει το σχέδιο και σε ποιους απευθύνεται
   Επενδυτικές τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων από τους κλάδους ακίνητης περιουσίας, κατασκευών, εκμετάλλευσης αγαθών κοινής ωφελείας και γενικότερα υποδομών, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στα διάφορα στάδια αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
 • Τράπεζες

  • Μικρή η ζημιά από ομόλογα
   Μικρότερες του αναμενομένου ήταν οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών από την πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
  • Στο 9% τα «κόκκινα δάνεια»
   ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ 15% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ αισιόδοξες για την πορεία των δανείων σε καθυστέρηση, παρά την όξυνση της κρίσης, εμφανίστηκαν στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές οι διοικήσεις των τραπεζών. Υποστηρίζουν ότι τα «κόκκινα δάνεια» στο τέλος του έτους θα ανέλθουν στο 8,2% με 9% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην Ελλάδα.
  • Με τη μεγαλύτερη έκθεση η Credit Agricole
   Ο όμιλος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole εμφανίζεται να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην ελληνική οικονομία, ενώ η γερμανική Commerzbank ακολουθεί.
 • Κτηματαγορά

  • Ακίνητα: Οδηγός εν μέσω κρίσης
   * ΠΤΩΣΗ ΕΩΣ 20% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ * ΦΟΡΟ-ΠΑΓΙΔΑ ΟΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ * ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΜΕΓΑΛΗ υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών παρατηρείται στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Αυτή η πτώση φτάνει ή και ξεπερνά το 20% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, αλλά δεν «αποτυπώνεται» ούτε στα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, ούτε στα «πωλητήρια» που βάζουν οι ιδιοκτήτες.
  • Λιγότερα και ακριβότερα στεγαστικά δάνεια
   Δάνεια τα οποία μόλις και μετά βίας αντιστοιχούν στην αγορά 4.000 διαμερισμάτων, είχαν δώσει οι τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 614 εκατ. ευρώ.
  • Φορολογική παγίδα για τους ημιυπαίθριους
   Σοβαρός είναι ο κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα σπεύσουν να δηλώσουν τους υμιυπαίθριους χώρους (με βάση την τελευταία ρύθμιση) η εφορία να τους ζητήσει αργότερα αναδρομικά το φόρο μεταβίβασης που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα που ρυθμίστηκαν.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κόντρα και για την προσωπική πτώχευση
   Από τα νοικοκυριά που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια τα προηγούμενα χρόνια για την αγορά πρώτης κατοικίας πολλά αδυνατούν ήδη να πληρώσουν και περιμένουν πώς και πώς το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία εμπεριέχει ευνοϊκό διακανονισμό.
  • Επτά αλλαγές βαραίνουν τις συναλλαγές
   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΡΝΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΑΝ να μην έφτανε η οικονομική κρίση και η άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια, οι όποιοι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων έχουν μείνει στην αγορά πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν και από τις συμπληγάδες τις Εφορίας.
  • Φοροκαταιγίδα παγώνει τις αγοραπωλησίες
   Τα αλλεπάλληλα φορολογικά πλήγματα στην πρώτη κατοικία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον παγετό στην κτηματαγορά. Με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, το ψαλίδισμα της έκπτωσης των τόκων του στεγαστικού δανείου αλλά και την επιστροφή του πόθεν έσχες και του τεκμηρίου χρήσης, η βασική ανάγκη του Ελληνα να καλύψει τη στεγαστική του ανάγκη γίνεται εξαιρετικά επίπονη διαδικασία.
  • Ο δεκάλογος των... έξυπνων συναλλαγών
   1 Οι τιμές στις αγγελίες αλλά και τα τιμήματα που ζητούν κατασκευαστές στην πρώτη επαφή με τον πελάτη έχουν πλέον ενδεικτικό χαρακτήρα.
 • Ναυτιλία

  • Οι εφοπλιστές γύρισαν την πλάτη στην ελληνική σημαία
   ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ 8% ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 14,9% ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου κάτω από τα 4.000 πλοία -σχεδόν στα επίπεδα του 2007- και η τάση φυγής των εφοπλιστών από την ελληνική σημαία είναι τα ορατά σημάδια από το τσουνάμι που πλήττει την ποντοπόρο ναυτιλία, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
  • Οι μεγαλύτεροι όμιλοι
   Η λέσχη των ισχυρότερων ελλήνων εφοπλιστών εμφανίζεται πανίσχυρη.
  • Νέες παραγγελίες ύψους 3,3 δισ. δολ.
   Ενα νέο κύμα παραγγελιών από έλληνες εφοπλιστές για τη ναυπήγηση δεκάδων πλοίων αποτυπώνουν τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2010.
 • Ισοτιμίες

  • Η Ουγγαρία καταρρέει, το δολάριο εκτοξεύεται
   Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΔΝΤ, Ε.Ε. ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ... Ο ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΣ πόλεμος δολαρίου-ευρώ εξελίσσεται υπέρ του πράσινου νομίσματος και κάνει την επιστροφή του στη «χαμένη» θέση του, ως αποθεματικού μέσου, θορυβώδη.
 • Δημόσιο

  • ΔΗΜΟΣΙΟ Ληξιπρόθεσμες οφειλές, η νέα «μαύρη τρύπα»
   Σφίγγει περισσότερο ο κλοιός της δημοσιονομικής επιτήρησης με νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας εσπευσμένα την Παρασκευή στη Βουλή και περιλαμβάνει τις συμβάσεις δανεισμού της χώρας με την τρόικα.
 • Επιχειρήσεις

  • Υφεση και φόροι «τρώνε» τα κέρδη
   ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΗ «δίχως ζωή», δηλαδή δίχως κέρδη, αρχίζουν να θυμίζουν τα οικονομικά των επιχειρήσεων. Η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Εκτός από την ύφεση που μειώνει τα έσοδα θα συνεχίσουν να πληρώνουν έκτακτη εισφορά στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και επιπλέον φόρους (40%) στην περίπτωση που διανείμουν κέρδη στους μετόχους.
  • Κερδισμένοι οι όμιλοι σε εμπόριο-βιομηχανία
   * Η Coca Cola, ο μεγαλύτερος και πιο διεθνοποιημένος όμιλος (δραστηριοποιείται σε 28 χώρες) στον κλάδο των αναψυκτικών, χυμών και εμφιαλωμένου νερού πέτυχε πολλαπλασιασμό κερδών 27,6 εκατ. ευρώ από 6,5 εκατ. με σταθερό τζίρο (1,37 δισ. ευρώ).
  • Εύκολη λύση η μείωση προσωπικού
   Πολλές επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
  • Σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως σε πολλούς κλάδους
   * ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ. Δύσκολες ημέρες περνάνε οι εταιρείες της ακτοπλοΐας. Ισως είναι ο πιο «καταβλημένος» κλάδος, καθώς βάλλεται πανταχόθεν. Από το αυξημένο κόστος των καυσίμων, από την εποχικότητα, από τη χαμηλότερη κίνηση λόγω ύφεσης από τα υψηλά δάνεια και από τον εσωτερικό ανταγωνισμό που θέλει τις εταιρείες να χτυπιούνται μέχρι τελικής πτώσης.
  • Αγορανομικές ρυθμίσεις για τις προσφορές-μαϊμού
   ΒΑΣΙΚΗ ΤΙΜΗ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΜΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΦΡΕΝΟ στις παραπλανητικές πρακτικές των πολυεθνικών, που μέσω «προσφορών» πωλούν τελικά το ίδιο προϊόν ακριβότερα στον πελάτη, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.
  • Η ιστορική ελληνική μπίρα επιστρέφει στα ψυγεία
   Με στόχο να κερδίσει μερίδιο αγοράς 5% την επόμενη πενταετία κάνει σταδιακά την εμφάνισή της στα ράφια των σουπερ μάρκετ και στα ψυγεία η μπίρα «Fix», που είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 1864!
 • Συνέντευξη: Marty Wolfson

  • MARTY WOLFSON (καθηγητής οικονομικών, διευθυντής Κέντρου Εργασιακών Μελετών στο Παν. Notre Dame) Η προοδευτική ματιά για τομές στην οικονομία
   ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και με την παγκόσμια κρίση να έχει εγκλωβίσει όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η ανάγκη για τη διαμόρφωση, την προώθηση και την εφαρμογή μιας προοδευτικής οικονομικής πολιτικής είναι πλέον κάτι περισσότερο από ιστορική.
 • Αγορές

  • Αντί για ανάκαμψη, διπλή ύφεση
   Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΥΑΛΩΤΗ» ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΔΙΑ «ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ» ΝΕΟΥΣ ΣΠΑΣΜΟΥΣ στα χρηματιστήρια, τους ερχόμενους μήνες, προβλέπουν αρκετοί διεθνείς αναλυτές, στη σκιά της αδυναμίας που παρουσιάζει η οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως.
  • Η βουτιά στα εμπορεύματα βαθαίνει την κρίση
   Τη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman βιώνουν τα εμπορεύματα. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο σχετικός δείκτης Industrial Price Commodity Smoothed Price Index (18 εμπορευμάτων), από το ατσάλι και το χαλκό έως τα βοοειδή και τη στόφα για έπιπλα, υποχώρησε 57% τον Μάιο, στη μεγαλύτερη πτώση από την κρίση του Οκτωβρίου το 2008.
 • Οικονομική κρίση

  • ΕΥΡΩΠΗ Ασφυκτιά η πραγματική οικονομία
   Η αβεβαιότητα εντείνεται και από το μέτωπο της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας». Εκτός από τα σημάδια «υπερθέρμανσης» στην Κίνα, τα «καμπανάκια» χτυπούν και στην Ευρώπη.
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Η τρόικα έρχεται, η ψυχραιμία φεύγει
   Στο ρυθμό της επίσκεψης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (14-18 Ιουνίου) αλλά και των εξελίξεων στην Ουγγαρία κινείται και το Χρηματιστήριο, που σε μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση φαίνεται να προεξοφλούνται τα χειρότερα.
 • Άλλες ειδήσεις